Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα ονόματα των γαλάζιων που ακούγονται για ανάληψη θέσεων

Η «ψήφος εμπιστοσύνης» στον Αντώνη Οικονόμου, οι τοποθετήσεις διοικήσεων από τον Κ. Καραμανλή και τα μέλη των ΔΣ σε τοπικούς οργανισμούς.

-Μια σειρά από υποψήφιους βουλευτές που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στις πρόσφατες εκλογές στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμοι να αναλάβουν θέσεις σε φορείς, εταιρείες και οργανισμούς όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και με πανελλαδική εμβέλεια. Ακούγονται τα ονόματα των Νίκου Ταχιάου, Παναγιώτη Κοκκόρη, Δημήτρη Σταμάτη, Δημήτρη Γαλαμάτη, Δημήτρη Βενιέρη, Βίκυς Νάκου, Σύνθιας Σάπικα και Αφροδίτης Λατινοπούλου από το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης και Φάνη Παπά και Γιάννη Καραγιάννη από το ψηφοδέλτιο της Β'. Ρόλο αναμένεται να παίξουν στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού επίσης οι κ.κ. Διαμαντής Γκολιδάκης, Νίκος Καραγιαννακίδης και Νιόβη Παυλίδου, αξιοποιώντας το γνωστικό του αντικείμενο. Ορισμένοι θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αναλάβουν, ωστόσο πληροφορίες θέλουν τους περισσότερους να έχουν «κλείσει» τις θέσεις για τις οποίες προορίζονται.

-Μπορεί στα «γαλάζια» πηγαδάκια της Θεσσαλονίκης να ήταν αναμενόμενη η επανατοποθέτηση του Αντώνη Οικονόμου ως γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όμως η επιβεβαίωση των πληροφοριών δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Δεν είναι και εύκολο σε μια τέτοια θέση εμπιστοσύνης και εξαιρετικά μεγάλης ευθύνης να σε θεωρούν κατάλληλο δυο πρωθυπουργοί. Ο κ. Οικονόμου ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τότε του είχε αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «σαμαρικός». Που προφανώς και ισχύει. Όμως, ο ίδιος τυγχάνει και της αναγνώρισης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς είναι άνθρωπος εξαιρετικά χαμηλών τόνων, κάνει αθόρυβη δουλειά και είναι από τα πρόσωπα εκείνα στα οποία μπορείς να εμπιστευτείς ένα τόσο κρίσιμο πόστο. Θυμίζω ότι είχε κατορθώσει σε δύσκολες συνθήκες να διατηρήσει άψογα τις ισορροπίες, ενώ ήταν από τους πρωταγωνιστές της λύσης του ζητήματος με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και του ζητήματος των υποβρυχίων. Για να έχουμε μια εικόνα της σημασίας της επανόδου του στη συγκεκριμένη θέση να επισημάνουμε ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει, πόσω μάλλον για ένα στέλεχος της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Οικονόμου ήδη έπιασε δουλειά, καθώς από την Παρασκευή εγκαταστάθηκε στο γραφείο του και παραμένει στην Αθήνα και το Σαββατοκύριακό.

-Μεγάλη βοήθεια θα χρειαστεί ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, για να διαχειριστεί τις τοποθετήσεις διοικήσεων στους εποπτευόμενους από το υπουργείο του φορείς. Βλέπετε είναι περίπου 20, αν και οι επίδοξοι επικεφαλής είναι ήδη πολλαπλάσιοι. Οι περισσότερες αποφάσεις έχουν ληφθεί, ενώ πολλές από τις θέσεις αφορούν σε φορείς της Θεσσαλονίκης κι έτσι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τις επιλογές. Σημαντική βοήθεια στον υπουργό θα προσφέρει ο γενικός γραμματέας του, Γιώργος Καραγιάννης, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην πόλη, όπως και στο εσωτερικό ορισμένων κρίσιμων φορέων. Αρκεί να επισημάνουμε ότι ο κ. Καραγιάννης εργάζεται στην «Αττικό Μετρό ΑΕ» και είναι από τα στελέχη με σημαντικές οργανωτικές ικανότητες, αλλά και με γνώση των πολιτικών ισορροπιών και της πολιτικής επικοινωνίας. Ανάλογες γνώσεις για τους οργανισμούς της Θεσσαλονίκης έχει και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, που από καιρό έχει υπόψη του μια λίστα από στελέχη που προορίζει για επικεφαλής. Κάποια από αυτά μαθαίνω είναι άμεσα διαθέσιμα...

-Επίσης μαθαίνω ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών στη Θεσσαλονίκη, όπου συνωστίζονται πολλά «μεσαία» στελέχη, τα οποία θα καλοέβλεπαν την ενασχόλησή τους. Τα διοικητικά συμβούλια μπορούν να... χωρέσουν πολύ «γαλάζιο» κόσμο και είναι κρίσιμα, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων για την αλλαγή στο κράτος με τη νέα κυβέρνηση. Δεν βλέπω όμως την ανάλογη ζέση κι από την κυβέρνηση για την αλλαγή τους. Πιθανώς να είναι νωρίς. Πάντως, δέκτες των πιέσεων ήδη άρχισαν να γίνονται οι επικεφαλής των κομματικών οργανώσεων, οι βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη. Ρόλο μαθαίνω θα αναλάβει και ο πρώην δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιον... Όπως ρόλος αναζητείται (για ορισμένους έχει βρεθεί ήδη) και για τα γνωστά "μητσοτακικά" στελέχη της Θεσσαλονίκης.