Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Άρθρο του Γιάννη Καραμήτσιου και της Μαρίας Ζουρνά για τα πάρκα γειτονιάς και το πώς αυτά έχουν τη δυναμική να αλλάξουν την αισθητική μιας περιοχής

του Γιάννη Καραμήτσιου και της Μαρίας Ζουρνά*

Πάρκα γειτονιάς εναντίον κλιματικής αλλαγής

Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πόλεις με τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Αν θελήσουμε να συγκρίνουμε τα 2,73 μ2 πρασίνου ανά κάτοικο της πόλης μας με τα 9 μ2 του Λονδίνου, τα 27 μ2 του Άμστερνταμ και τα 35 μ2 της Βόννης, θα αντιληφθούμε ότι η κατάσταση είναι κατεπείγουσα.

Η δε κλιματική αλλαγή προελαύνει και απειλεί ξεκάθαρα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή
που εκπονήθηκε από την εταιρεία EnvironPlan, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η θερμοκρασία της πόλης θα ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου για περισσότερες από 45 μέρες το χρόνο. Μάλιστα αναμένεται μεγάλη αύξηση ως προς τον αριθμό των τροπικών νυκτών, κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από 20 βαθμούς.

Η ανάγκη για περισσότερο πράσινο, σε συνδυασμό με την ανάγκη για κοινωνική συναναστροφή και επιστροφή στη φύση, γέννησε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις την ιδέα των «πάρκων τσέπης» και των «πάρκων γειτονιάς». Ακόμα και λίγα δένδρα ή θάμνοι μπορούν να δημιουργήσουν μια νησίδα αστικού πρασίνου. Μια τέτοια νησίδα ενδέχεται να μειώσει τη μέση θερμοκρασία ενός καυτού σημείου κατά 2-3 βαθμούς το καλοκαίρι, να καθαρίσει τον αέρα και να βελτιώσει αισθητικά το αστικό περιβάλλον.

Έτσι, με πρωτοβουλία των κατοίκων και συχνά τη συνδρομή του δήμου ή χορηγών, καθαρίζονται και διαμορφώνονται άδεια, εγκαταλελειμμένα οικόπεδα. Στη συνέχεια αυτά μεταμορφώνονται από σκουπιδότοποι ή άναρχοι χώροι στάθμευσης σε εστίες πρασίνου και κοινόχρηστα σημεία παιχνιδιού και αναψυχής.