Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα τρία σενάρια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Το σύνολο των ΜΕΘ τις οποίες διαθέτει η Θεσσαλονίκη είναι περίπου 125 εκ των οποίων περί τις 15 παραμένουν κλειστές. Τι προβλέπει το ακραίο σενάριο.

Σε διαρκή επανέλεγχο του σχεδίου το οποίο έχει καταρτιστεί για τη διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας προβαίνει η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και η Πολιτική Προστασία, σε συνεννόηση πάντα με την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή η οποία μίλησε στην Voria.gr ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο σκέλη: το καθαρά υγειονομικό και αυτό των περιορισμών. Το πρώτο σκέλος το οποίο το χειρίζονται τα αρμόδια κυβερνητικά και επιστημονικά όργανα επανεξετάζεται ανά εβδομάδα, ενώ αυτό της Πολιτικής Προστασίας επανεκτιμάται σχεδόν καθημερινά, αναλόγως της πορείας εξάπλωσης της νόσου στις διάφορες περιοχές. Αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς επανεκτίμησης είναι η θέσπιση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα, οι περιορισμοί κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία, η υπαγωγή περιοχών της Πέλλας σε καθεστώς καραντίνας κ.ο.κ.

Τα τρία σενάρια

“Οι περιορισμοί είναι σχετικά εύκολοι, αποφασίζονται γρήγορα και μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά. Οι δυσκολίες αφορούν κυρίως την υγειονομική προετοιμασία και δη στην περίπτωση ακραίων σεναρίων”, αναφέρει η αρμόδια πηγή. Σύμφωνα με τον ίδιο ο βασικός σχεδιασμός όσον αφορά το καθαρά υγειονομικό σκέλος προβλέπει τρία σενάρια: το πρώτο είναι αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα, δηλαδή της σχετικά ομαλής αύξησης των κρουσμάτων και συνεπακόλουθα και των αναγκών για νοσηλεία. Το δεύτερο στάδιο αφορά την εκθετική άνοδο των κρουσμάτων, γεγονός που, εφόσον επέλθει, αναμένεται να οδηγήσει το υγειονομικό σύστημα της περιοχής, έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα, στα όριά του. Και υπάρχει και το τρίτο σενάριο, το πλέον ακραίο, το οποίο όλοι απεύχονται, το λεγόμενο και “σενάριο Ιταλίας” για το οποίο έχουν προβλεφθεί κάποια ακραία μέτρα, μεταξύ των οποίων η επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς και δημόσιων χώρων.

Σύμφωνα με τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα η Θεσσαλονίκη, αν και ήταν αυτή στην οποία παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου, εντούτοις περιλαμβάνεται στις περιοχές με τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναλόγως του πληθυσμού (περίπου 6 ανά 100.000 πληθυσμού). Ωστόσο, τα νοσοκομεία της περιοχής και κυρίως το ΑΧΕΠΑ που είναι το νοσοκομείο αναφοράς, αλλά και το Παπανικολάου, έχουν δεχθεί σημαντικό βάρος από ασθενείς οι οποίοι προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά όπως η Καστοριά και η δυτική Μακεδονία εν γένει η οποία αριθμεί ήδη περισσότερα από εκατό κρούσματα και 15 νεκρούς. Περιστατικά σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται επίσης από Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς και Πιερία.

Κρίσιμος παράγοντας οι ΜΕΘ

Όπως εξηγεί στην Voria.gr αρμόδια πηγή “όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στις διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα”, σημειώνει. Το σύνολο των ΜΕΘ τις οποίες διαθέτει η Θεσσαλονίκη είναι περίπου 125 εκ των οποίων περί τις 15 παραμένουν κλειστές καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικότερα, το ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη διαθέτει 31 κλίνες ΜΕΘ. Εξ αυτών οι τελευταίες 17 άρχισαν να λειτουργούν σταδιακά από την περασμένη Δευτέρα. Ακολουθεί το νοσοκομείο Παπανικολάου το οποίο διαθέτει δύο ΜΕΘ, η Α' η οποία διαθέτει 18 κλίνες και νοσηλεύει άλλα περιστατικά πλην covid-19 και η Β' με 12 κλίνες στην οποία φιλοξενούνται κρούσματα της covid-19.

Το Παπαγεωργίου διαθέτει συνολικά 20 κλίνες ΜΕΘ αλλά οι 8 είναι κλειστές. Το Ιπποκράτειο διαθέτει 10 κλίνες με λειτουργικές τις 8. Δέκα κλίνες ΜΕΘ διαθέτει και το Γεννηματάς, από 8 ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Παύλος, ενώ υπάρχει και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο το οποίο διαθέτει 9 κλίνες ΜΕΘ αλλά οι τρεις είναι κλειστές. Αυτό θα αξιοποιηθεί μόνον σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης.

Άλλες 34 κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν σε νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, του Πολυγύρου διαθέτει 6 κλίνες και 2 κλειστές, της Βέροιας 3, της Κατερίνης 4, των Σερρών 6, της Έδεσσας 3 και των Γιαννιτσών 10 εκ των οποίων οι τρεις είναι κλειστές.

Το σενάριο Νο 2

“Εάν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι θα ανταποκριθούμε με απόλυτη επάρκεια καθώς βρισκόμαστε κάτω και από το 50% των δυνατοτήτων φιλοξενίας σοβαρών περιστατικών”, αναφέρει στέλεχος του υγειονομικού τομέα στη Θεσσαλονίκη. Στην περίπτωση, όμως, που τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, υπάρξει ραγδαία (αλλά όχι ακραία) αύξηση των κρουσμάτων και συνακόλουθα και όσων θα χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, τότε το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει κάποιες προσαρμογές.

Κατ' αρχάς εκτός από το ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου, αλλά και το Παπαγεωργίου στα οποία νοσηλεύονται σήμερα ασθενείς με covid-19 στο σχεδιασμό θα ενταχθούν και οι ΜΕΘ τουλάχιστον άλλων δύο ή και τριών νοσοκομείων. Για παράδειγμα, στο Ιπποκράτειο ο σχεδιασμός προβλέπει να δημιουργηθεί ειδική ΜΕΘ για παιδιά, καθώς και για την περίπτωση νοσηλείας παιδιού με τον γονέα του. Επίσης, θα ανοίξουν και θα είναι απολύτως λειτουργικές όλες οι κλίνες ΜΕΘ που είναι σήμερα κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Παράλληλα, βαριά περιστατικά covid-19 θα φιλοξενηθούν σε ΜΕΘ νοσοκομείων της περιφέρειας με πρώτο στην επιλογή αυτό των Γιαννιτσών.

Το ακραίο σενάριο

Στο απευκταίο ακραίο “σενάριο Ιταλίας” το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται πολύ πιθανό με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, ο σχεδιασμός προβλέπει και άλλα κατεπείγοντα μέτρα. Όπως για παράδειγμα οι προσθήκες και άλλων κλινών σε υπάρχουσες ΜΕΘ, η μετατροπή Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε ΜΕΘ προκειμένου να μεταφερθούν εκεί περιστατικά πλην covid-19 ώστε να ανοίξουν και άλλα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Η επίταξη όλων των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να φιλοξενήσουν εκεί άλλου είδους περιστατικά.

Παράλληλα, εξετάζεται ακόμη και η αξιοποίηση του πρώην νοσοκομείου Λοιμωδών, αφού βεβαίως, προηγουμένως, θα πρέπει να γίνουν κάποιες αναγκαίες εργασίες συντήρησης. Αντιθέτως, δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό το πρώην νοσοκομείο Παναγία στη Νέα Κρήνη. Τέλος, στην πλέον ακραία επέλαση της νόσου ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αξιοποίηση και κλειστών χώρων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, όπως στη ΔΕΘ, καθώς και σε κάποια κλειστά γυμναστήρια τα οποία έχουν ήδη προσφερθεί να διαθέσουν οι ομάδες.

Τέλος, τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να οριστούν και ποιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά και μόνον για περιστατικά covid-19.