Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κόκκινο στα καρότσια ανακύκλωσης από την τροχαία-Μπαράζ κατασχέσεων

Συνεργεία της τροχαίας πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατάσχεσης καροτσιών σχηματίζοντας τη σχετική δικογραφία για τους παραβάτες

Την επιχείρηση «καθαροί δρόμοι» από τις χειράμαξες που σέρνουν οι λεγόμενοι «πειρατές» των μπλε κάδων ανακύκλωσης από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης έχει στήσει εδώ και μια εβδομάδα η Τροχαία Θεσσαλονίκης με αρχικό στόχο αρχικά τον περιορισμό του φαινομένου και σε δεύτερο χρόνο την οριστική του εξάλειψη.

Ήδη συνεργεία της τροχαίας πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατάσχεσης καροτσιών σχηματίζοντας τη σχετική δικογραφία για τους παραβάτες με τις κατηγορίες του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος και της παρακώλησης συγκοινωνιών.

Ο Διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος Θωμάς Γέρμανος μιλώντας στη Voria.gr σημειώνει σχετικά: «Το θέμα με τα καρότσια έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό από πολίτες, από οδηγούς που κυκλοφορούν σε κεντρικούς δρόμους και ξαφνικά παρουσιαζόταν μπροστά τους ένα τεράστιο καρότσι με μεγάλο όγκο. Το γεγονός μας προβλημάτισε και εξετάσαμε αν προβλέπεται κάτι σχετικό στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας έτσι ώστε να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και να γίνουν κατασχέσεις. Φάνηκε ότι υπήρχε στον τομέα αυτό ένα κενό σχετικά με τις χειράμαξες. Ως τροχαία ήρθαμε σε επαφή με την προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία βρήκαμε το νομικό πάτημα σε άρθρο του ποινικού κώδικα που αφορά την παρακώληση συγκοινωνιών και το γεγονός ότι κάποια οχήματα θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες των δρόμων καθώς μπορούν να προκαλέσουν απότομους ελιγμούς και να προκληθούν ατυχήματα».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Τροχαίας, ένα δεύτερο και επίσης σημαντικό κομμάτι που αφορά την υπηρεσία είναι η εικόνα η τουριστική εικόνα της πόλης: «Δεν είναι δυνατόν να έρχονται επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη και να βλέπουν αυτή την κατάσταση που θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες. Είμαστε μια ευρωπαϊκή πόλη, δεν μπορεί ο τουρίστας να βλέπει αυτές τις χειράμαξες με τεράστιους όγκους χαρτονιών και άλλων υλικών να κυκλοφορούν σε κεντρικούς δρόμους όπως για παράδειγμα στην Τσιμισκή».

 

Ο ίδιος τονίζει: «Μας ενδιαφέρει να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο με τις επικίνδυνες και αντιαισθητικές χειράμαξες. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα, καθημερινά συλλέγουμε χειράμαξες, γίνονται οι διαδικασίες, σχηματίζονται δικογραφίες και οι χειράμαξες κατάσχονται. Σκοπεύουμε να εξαφανίσουμε το φαινόμενο από την πόλη».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής αναφέρει στη Voria.gr: «Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την τροχαία, υπάρχουνε τα μικτά κλιμάκια που προχωρούν στις κατασχέσεις αυτών των τροχοφόρων. Και εμείς σαν υπηρεσία μεταβαίνουμε όπου υπάρχουν πληροφορίες και όπου εντοπίζουμε τέτοιες χειράμαξες προβαίνουμε σε κατασχέσεις τόσο των οχημάτων όσων και των παρανόμως συλλεχθέντων υλικών ανακύκλωσης. Μέχρι στιγμής έχουμε κατασχέσει πάνω από 30 και συνεχίζουμε. Είναι ένα φαινόμενο που θέλουμε να το περιορίσουμε και αν γίνεται να το εξαλείψουμε».

Ο τρόπος δράσης της «μαφίας» της ανακύκλωσης

Κατά κύριο λόγο οι συλλέκτες των υλικών ανακύκλωσης από τους μπλε κάδους είναι αλλοδαποί αλλά και Ρομά. Δρουν κατά βάση οργανωμένα με τα υλικά που λεηλατούν να συγκεντρώνονται σε μάντρες και στη συνέχεια να μεταπωλούνται ακόμη και σε βαλκανικές χώρες με τα κυκλώματα να αποκομίζουν μεγάλα χρηματικά κέρδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr το άτομο που συλλέγει παράνομα τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα μεταφέρει σε μια μάντρα σε κάποιο σημείο της πόλης και προτού εισέλθει σε αυτή, ένας υπάλληλος του κόβει ένα παραστατικό με χαμηλή αξία και στη συνέχεια το καρότσι μπαίνει στη μάντρα για να ζυγιστεί. Με αυτή τη διαδικασία τα παράνομα συλλεχθέντα υλικά ανακύκλωσης «νομιμοποιούνται» και στη συνέχεια μεταπωλούνται σε άλλους αγοραστές και οι νόμιμες μάντρες αποφεύγουν τον κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένες σε ενδεχόμενο έλεγχο της αστυνομίας.