Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τέλος του 2025 το εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών με 3D εκτύπωση

Οι λεπτομέρειες πίσω από τη διπλή καλή είδηση που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη

Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πορεία του κυβερνητικού έργου, που έγινε την Κυριακή από την Ιαπωνία, έκρυβε μία καλή είδηση για τη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια μία διπλή είδηση, με το πρώτο σκέλος της να αφορά τη λειτουργία ενός εργοστασίου, το πρώτο σε όλο τον κόσμο, που θα κατασκευάζει εύκαμπτα και ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών

Image

Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την αναβάθμιση του πρωτοπόρου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ σε ερευνητικό κέντρο πρώτης γραμμής, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ (50% από την Ε.Ε., 50% εθνική χρηματοδότηση) και με συμμετέχοντες μεταξύ άλλων τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Μπορντό.

«Ψυχή» και των δύο εμβληματικών, όπως χαρακτηρίστηκαν κατά την παρουσίασή τους έργων, είναι ο καθηγητής του Α.Π.Θ. και ιδρυτής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Στέργιος Λογοθετίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A.

Το ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy που αφορά στην εγκατάσταση του εργοστασίου και το  Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας COPE-Nano, είναι συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ και, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση που έγινε πρόσφατα, τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών τεχνολογικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών εξελίξεων της παραγωγής πράσινης ενέργειας, δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, συνεισφέροντας στην πράσινη ανάπτυξη και τον μηδενισμό των ρύπων CO2.

ΔιαβάστεΜητσοτάκης: Μία επένδυση στην ενέργεια και μία χρηματοδότηση στη νανοτεχνολογία για τη Θεσσαλονίκη

To έργο Flex2Energy

Το έργο Flex2Energy συντονίζεται από την Ελληνική Εταιρεία OET και συγκεντρώνει άλλους 14 Βιομηχανικούς και Ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης. Οι 6 είναι από την Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, LTFN, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), ενώ η ευρωπαϊκή συμμετοχή είναι από τη Γερμανία  (Coatema), την Ισπανία (Mondragon), 3 από Γαλλία (Pole-Fibres, Incore, IPC), την Ουγγαρία (SEMILAB), τη Λιθουανία (WOP), την Ιταλία (StellantisFiat), και τη Ρουμανία (AlbaJulia). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 21,2 εκατ. ευρώ και το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην ανατολική πλευρά της πόλης. 

Image

Το Flex2Energy είναι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για να σηματοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης για την παραγωγή Πράσινης Ενέργειας και Ενεργειακά Αυτόνομων Κτιρίων και για την δημιουργία της Πράσινης Βιομηχανίας. 

Όπως τόνισε ο κ. Λογοθετίδης «από τη δράση αυτή, θα προκύψουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υψηλά αμειβόμενων επαγγελματιών, στελεχών, και επιστημόνων, ενώ θα κάνει τη χώρα μας κέντρο της Ενεργειακής Παραγωγής της Ευρώπης, δημιουργώντας μια σειρά καινοτόμων προϊόντων με εφαρμογές στην Πράσινη Ενέργεια, την Ηλεκτρονική, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ιατρική, τη Γεωργία, κ.λ.π.».

Ο CEO της εταιρείας Organic Electronic Technologies, Χριστόφορος Βαρλάμης, αναφέρθηκε στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που θα παράγονται πλέον μαζικά στην Ελλάδα εξηγώντας μερικά από τα χαρακτηριστικά τους:

«Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που παράγουμε, ενσωματώνονται, συντηρούνται και λειτουργούν εύκολα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα αφού παράγονται σε διαφορετικούς χρωματισμούς».

Η μονάδα παραγωγής ενσωματωμένων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς θα έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2025. To έργo θα διαρκέσει 48 μήνες και προς τη λήξη του θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν τα ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά σε κτίρια, θερμοκήπια (agrivoltaics) και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για τη συνεργασία του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Flex2Energy και τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της βιομηχανίας των οργανικών ηλεκτρονικών, μίλησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της Coatema Coating Machinery, Thomas Kolbusch, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη επιθυμία της εταιρείας να συμμετέχει σ αυτό το ελληνικό successstory, η Δρ Μαρία Γκούσιου και η Soraya Impens υπεύθυνες και στα δύο έργα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων HOPE-A στη διάχυση των αποτελεσμάτων του project και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου business plan των εφαρμογών που θα προκύψουν από αυτό.

Image

Διεθνές Κέντρο Αριστείας COPE-Nano

Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας COPE-Nano είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Horizon Europe μέσω της δράσης HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS-01.

Στόχος είναι η εξέλιξη του διεθνούς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας το οποίο θα ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.

Όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του  ΑΠΘ, Αργύρης Λασκαράκης, το COPE-Nano είναι το πρώτο τέτοιο έργο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ πίσω από αυτή την ιστορία επιτυχίας υπάρχουν δεκαετίες ερευνητικής προσπάθειας και εξέλιξης με επίκεντρο το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ. 

Το COPE-Nano που ανταγωνίστηκε επάξια άλλες 14 αντίστοιχες προτάσεις από όλη την Ευρώπη, συντονίζεται από το το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ, ενώ σε αυτό συμμετέχουν φορείς Διεθνούς Αριστείας, όπως το University of Cambridge καιτο University of Bordeaux. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ (15 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και 15 εκατομμύρια ευρώ από συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας). 

Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας που θα δημιουργηθεί,  θα διαθέτει τρία εξειδικευμένα Ινστιτούτα, στα Οργανικά Εύκαμπτα και  Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά,  στη Βιοηλεκτρονική και Νανοϊατρική, στα Προηγμένα Νανοϋλικά Νανομηχανικής και Νανοσυστημάτων, ενώ το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας θα βοηθήσει στην άμεση μεταφορά των αποτελεσμάτων έρευνας σε εφαρμογές.