Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Θα γιορτάσει Πρωτομαγιά παρά τα μέτρα το ΠΑΜΕ

Συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους με τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες.

Με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας θα πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες τους εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τα συνδικάτα που υπάγονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στα μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό που όπως διαμήνυσε τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ότι θα ισχύσουν κανονικά την 1η Μαΐου.

Όπως αναφέρεται, τα σωματεία που συνυπογράφουν θα πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα συνδικάτα στο κέντρο της πόλης καθώς και σε Καλαμαριά και Εύοσμο.

Βασικό διακύβευμα της φετινής πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης θα είναι τα εργασικακά στην εποχή του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, «σε όλες τις χώρες που πλήττονται από την πανδημία επιβάλλονται άγρια αντεργατικά μέτρα. Αυξάνονται οι απολύσεις, κυριαρχεί η αναστολή συλλογικών και ατομικών συμβάσεων εργασίας, μεγαλώνει η εκ περιτροπής εργασία. Οι εργαζόμενοι «οδηγούνται» σε αναγκαστικές άδειες χωρίς αποδοχές ή αναγκαστική λήψη της ετήσιας άδειας, στην τηλεργασία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ γενικευμένα σχήματα ελαστικής εργασίας και μερικής απασχόληση των εργαζομένων, τα οποία θα μονιμοποιηθούν. Επιχειρηματικοί όμιλοι, εργοδοτικές ενώσεις, «θεσμοί» της ΕΕ και κυβερνήσεις, μετατρέπουν την πανδημία σε «ευκαιρία» ώστε να προωθήσουν χωρίς αντιδράσεις πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα που δε μπόρεσαν να επιβάλλουν στη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας όπως και όποτε θέλουν ή να στέλνουν στη διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους μέσω της αναστολής των συμβάσεων και το κράτος να τους δίνει νέα κίνητρα, φοροαπαλλαγές, δώρα και να πληρώνει και μέρος της μισθοδοσίας από νέα δάνεια που θα παίρνει. Δηλαδή από τη μία θα γενικεύονται όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με παράλληλη κρατική προσφορά-δώρο σε μέρος του μισθού και από την άλλη αυτά τα δάνεια θα έρχονται να κάθονται εκ νέου στην πλάτη του εργαζόμενου λαού που θα τα πληρώνει διπλά με νέες θυσίες, με νέα μέτρα, με χτυπήματα σε δικαιώματα και στο λαϊκό εισόδημα, στην αύξηση της φορολογίας.

Έχουν συνεργούς την ηγεσία της ΓΣΕΕ που ξεπληρώνουν στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ τα γραμμάτια της στήριξης που τους παρέχουν για να εξακολουθούν να στέκονται στο σβέρκο της εργατικής τάξης, με την πλήρη συμφωνία τους σε όσα μέτρα έχουν παρθεί και σε όσα ακόμη έρθουν για να τσακίσουν όσα δικαιώματα απέμειναν. Συνεργοί τους και οι εργατοπατέρες της πόλης μας που για το μόνο που άνοιξαν το στόμα τους ήταν για να πουν ότι αναστέλλουν την λειτουργία του ΕΚΘ».