Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Θεατρικές σπουδές θεσπίζονται στα Κέντρα Δια βίου Μάθησης

Θεατρικές σπουδές για ειδικότητες τεχνικού προσωπικού θα μπορούν να παρακολουθούν από την ερχόμενη σχολική περίοδο οι σπουδαστές των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και των Δημόσιων ΙΕΚ.
Θεατρικές σπουδές για ειδικότητες τεχνικού προσωπικού θα μπορούν να παρακολουθούν από την ερχόμενη σχολική περίοδο οι σπουδαστές των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας.
 
Οι νέες ειδικότητες που δημιουργούνται και θα λειτουργήσουν από τη ερχόμενη σχολική περίοδο είναι: Βοηθού Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου (ΔΙΕΚ) 2. Μηχανικού Σκηνής- Φροντιστής (ΔΙΕΚ), 3. Τεχνικού Θεατρικού Μακιγιάζ & Θεατρικών Κομμώσεων (ΔΙΕΚ), 4. Κατασκευαστή Θεατρικού Ενδύματος (ειδίκευση στον τομέα της Κοπτικής-Ραπτικής).
 
Αρωγοί και συνεργάτες στην υλοποίηση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας είναι το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το οποίο θα παράσχει πέραν της τεχνικής υποστήριξης (διδασκαλία από στελέχη του στις θεσπιζόμενες ειδικότητες, παραχώρηση μειωμένου εισιτηρίου στις παραστάσεις του ειδικά για τους σπουδαστές των σχετικών ειδικοτήτων) και εποπτικό υλικό για την ενημέρωση των σπουδαστών.
 
Η υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας έγινε το Σάββατο στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρου και της προέδρου του ΔΣ του ΚΘΒΕ Μένης Λυσαρίδου.
 
«Σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται από την οικονομική κρίση μπορούμε βασιζόμενοι σε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας, μάθηση και γνώση. Μπορούμε να συναντήσουμε και την άλλη Ελλάδα -αυτή του πολιτισμού που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γκιουλέκας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του υπουργείου.
 
Η πρώτη σύμβαση, όπως τόνισε η Μένη Λυσσαρίδου, αφορά στην παραχώρηση επιλεγμένου αρχειακού υλικού αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς στους φορείς της Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (862 θεατρικές παραγωγές και 81.200 ψηφιακά αρχεία σχετικά) ενώ η δεύτερη συνεργασία αφορά στη βούληση του ΚΘΒΕ να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση των σχετικών ειδικοτήτων που προσφέρουν οι δομές της Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης.
 
Ως «μάθημα θετικής συνεργασίας» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Γιάννης Βούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του θεάτρου ενώ υπογράμμισε τις δυνατότητες που διαγράφονται έτσι ώστε το τεχνικό προσωπικό του θεάτρου να αποκτά επαρκείς γνώσεις για τη θεατρική τέχνη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς το διδακτικό προσωπικό θα προέρχεται από τις τάξεις των σκηνογράφων, ενδυματολόγων, φροντιστών κ.ά. που ήδη υπηρετούν το θέατρο.