Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δρώμενο-μήνυμα κατά του στιγματισμού των οροθετικών στην Αριστοτέλους (video)

Η εθελοντική θεατρική ομάδα των «Γιατρών του Κόσμου» έθιξε τον στιγματισμό των ατόμων με HIV με ένα βιωματικό δρώμενο στην πλατεία Αριστοτέλους

Με ένα πρωτότυπο πεντάλεπτο βιωματικό δρώμενο που δίνει φως στις επιπτώσεις του στιγματισμού των ατόμων που πάσχουν από τον ιό του HIV επέλεξε η εθελοντική θεατρική ομάδα των «Γιατρών του Κόσμου» να θίξει το ζήτημα των στερεοτύπων και των διακρίσεων για τους οροθετικούς στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το δρώμενο έγινε στο πλαίσιο της ορθής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, προωθώντας τα παγκόσμια μηνύματα για την αξία της πρόληψης, την αντιμετώπιση του στίγματος και των προκαταλήψεων σχετικά με τον HIV, σήμερα, την παγκόσμια Ημέρα AIDS.



Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης του ιού του HIV, η επισήμανση των επικίνδυνων συμπεριφορών που εκθέτουν στον ιό, η ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη του στίγματος όσων ασθενούν αλλά και η ενθάρρυνση για προληπτικό έλεγχο.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, γίνεται από τις πρωινές ώρες διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών, ενώ η Θετική Φωνή πραγματοποιεί rapid test για τον ιό του HIV. Η δράση γίνεται με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.



Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αφότου ενημερώθηκε από τα παιδιά του Checkpoint έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να ενημερώνονται και να προστατεύονται από μια επιδημία που μετρά 40 χρόνια παρουσίας. «Ο ιός του HIV είναι μία μάστιγα, κυρίως για τον νεαρό πληθυσμό, για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα οριστική προστασία. Για αυτό λέμε ”ναι” στην προφύλαξη, "ναι" στην πρόληψη και "ναι" στη γνώση. Πρέπει να μάθουμε να προστστευουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας», τόνισε ο δήμαρχος.



Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως παρά το γεγονός πως η ανθρωπότητα ταλαιπωρειται τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία του κορωνοϊού,  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ αρκετές δεκαετίες, υπάρχουν κάποιες άλλες μολυσματικες ασθενείες, για τις οποίες πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά μέτρα. Μια από αυτές είναι και η ασθένειας του AIDS».



Στο μεταξύ, η υπεύθυνη γραφείου «Θετικής Φωνής» στη Θεσσαλονίκη, Αμαλία Μανωλοπούλου, αφότου τόνισε πως η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, αναφέρθηκε στο μήνυμα που επιθυμεί να περάσει η δράση. «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σήμερα είναι πως συμπληρώνονται 40 χρόνια από την επιδημία του AIDS. "Μέτραμε τις απώλειες και διεκδικούμε της νίκες", είναι το μήνυμα. Επιδίωξά μας είναι να σπάσει ο φόβος καθώς οι άνθρωποι που ζουν με AIDS χρειάζονται αποδοχή», υπογράμμισε.



«Ο HIV είναι άλλο ένα χρόνιο αλλά  αντιμετωπίσιμο νόσημα. Οι άνθρωποι που ζουν με AIDS δεν αποτελούν απειλή για την κοινωνία, δεν μεταδίδουν καθώς ακολουθούν αντιρετροϊκή θεραπεία», σημείωσε, παράλληλα.

Παρών στη δράση ήταν και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος και σημείωσε πως κυριότερη επιδίωξη του δήμου είναι να πάψει να υπάρχει το στίγμα στην κοινωνία για τους οροθετικούς. «Για εμάς όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ίδιοι και έχουν δικαίωμα στη ζωή», τόνισε.