Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΖΕΡΒΑ ΣΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ - ΤΙ ΤΟΥ ΔΩΡΙΣΕ

Δεν υφίσταται κράτος δικαίου όταν σε μια πολιτεία η Κοινωνία λειτουργεί χωρίς Δικαιοσύνη και το αντίστροφο, τόνισε στο συνέδριο ο Προκόπης Παυλόπουλος

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλασσε ο δήμαρχος στον κ. Παυλόπουλο στον πραύλιο χώρο του δημαρχείου ενώ η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζέρβας δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια γραβάτα με το λογότυπο της πόλης και το βιβλίο του «λεύκες ή χαμαίρωπες: Σκέψεις για τη Θεσσαλονίκη και την πολιτική».

Δικαιοσύνη και Κοινωνία

«Δεν υπάρχει δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία η οποία να μη στηρίζεται στη δικαιοσύνη και να λειτουργεί με βάση τις αρχές και τις αξίες της δικαιοσύνης όπως καθιερώνει το Σύνταγμα», τόνισε ο πρόεδρος της δημοκρατίας κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Δικαιοσύνη και Κοινωνία».

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης και το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

«Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή να παρίσταμαι σε αυτό το συνέδριο και να κηρύσσω την έναρξή του σε έναν δήμο, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, που μου είναι πραγματικά ακριβός κ. Δήμαρχε και το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό το πράγμα. Η δικαιοσύνη, τα διοικητικά δικαστήρια, ο δικηγορικός σύλλογος, πάρα πολλοί συνάδελφοι ιδίως στη μαχόμενη δικηγορία η οποία είναι πραγματικά εκείνη που καταξιώνει τον δικηγόρο στην πορεία του, σε ότι αφορά την συλλειτουργία της δικαιοσύνης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Δεν υφίσταται κράτος δικαίου όταν σε μια πολιτεία η Κοινωνία λειτουργεί χωρίς Δικαιοσύνη, αλλά και όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος», σημείωσε χαρακτηρίζοντας άρρηκτο το δεσμό μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το συνέδριο θα συμβάλει στην εξερεύνηση των πτυχών και προβλημάτων στην άσκηση της Δικαιοσύνης και στις σχέσεις της με την κοινωνία.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε επίσης και «στη σχηματοποίηση μιας προοπτικής που θα εκσυγχρονίζει λειτουργικά το θεσμό της Δικαιοσύνης χωρίς καμία έκπτωση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι το συνέδριο θα λειτουργήσει εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση αυτή.
 
«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ο δήμος Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει το σημερινό συνέδριο» είπε ο κ. Ζέρβας, χαιρετίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους ανώτατους δικαστικούς, τους ακαδημαϊκούς και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους. Πρόσθεσε δε, ότι η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου που φιλοξενεί τη διοργάνωση, είναι ταυτόχρονα ο χώρος όπου λειτουργεί το όργανο αυτό του δήμου, κάτω από τις υπάρχουσες νομικές προβλέψεις και λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για την πόλη. Ο κ. Ζέρβας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις όπου η τοπική αυτοδιοίκηση φέρνει δυσκολίες στη Δικαιοσύνη, λόγω των διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης: «Αδυνατούμε για παράδειγμα, να καταβάλουμε πληρωμές σε προμηθευτές μας, στις υπηρεσίες που προσφέρονται, και τους οδηγούμε πολύ εύκολα στο διοικητικό δικαστήριο για να μας δώσουν την εντολή να καταβάλουμε αυτά τα χρήματα που οφείλουμε να καταβάλουμε.  'Αρα συμμετέχουμε και εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτή την επιβάρυνση των δικαστηρίων της απονομής της Δικαιοσύνης» είπε ο δήμαρχος και συνέχισε :

«Και βέβαια όταν έρθει μετά  η σειρά των δικαστηρίων, μας υποχρεώνουν να εφαρμόσουμε κάποιες διατάξεις με μεγάλο βαθμό καθυστέρησης, ακριβώς αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε: να προσφέρουμε τις υπηρεσίες στους πολίτες, τους οποίους εντέλει υπηρετούμε».

«Αν δεν μπορέσουμε ως δημόσια διοίκηση, ως τοπική αυτοδιοίκηση, να σπάσουμε κρίκους στην αλυσίδα αυτή, το αίτημα για περισσότερη αποτελεσματικότητα πολλές φορές θα διογκώνεται» κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και υπό την επιστημονική διεύθυνση της γενικής επιτροπείας της επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο γενικός επίτροπος της επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιος Κουτσοχήνας, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών  Αγγελική Λαϊνιώτη, και ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ