Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Θερμό μήνυμα Μισέλ σε Μητσοτάκη: Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στη σταθερότητα

Μήνυμα μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

Με ένα θερμό μήνυμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hyatt Regency. Ο Σαρλ Μισέλ εστίασε, ακόμη, στον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα Μητσοτάκη από Θεσσαλονίκη: Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό

«Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργό προεδρία στη Σύνοδο Κορυφής SEECP. Διαδραματίζετε κεντρικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας για την ευρωπαϊκή ειρήνη και σταθερότητα σε μια κομβική περιοχή» τονίζει, σε μήνυμά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το 2033 πρέπει να είναι χρονιά ορόσημο για ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Είναι φιλόδοξος, αλλά και ρεαλιστικός στόχος», επεσήμανε. «Πριν από 30 χρόνια η Δύση υποδέχθηκε όσα κράτη είχαν αποκοπεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κύκλος αυτός μπορεί να συμπληρωθεί σε μια περιοχή που ήταν πυριτιδαποθήκη Ευρώπης σε ζώνη ειρήνης και ευημερίας», συμπλήρωσε.

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως πρέπει ναα ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η ΕΕ προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας σε αυτή και τα Δυτικά Βαλκάνια. «Η περιοχή μας θα ανταποκριθεί στην πρόκληση της συγκυρίας: τόσο στην ενεργειακή αυτονομία, όσο και στην κυριαρχία. Απαραβίαστο συνόρων και γειτονική συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον αναθεωρητισμό, δήλωσε ακόμη στέλνοντας σαφές μήνυμα έναντι των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί γεωπολιτική ισορροπία και τα αποδεκτά σύνορα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθα΄ριετα στο μυαλό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.