Skip to main content

ΕΕΘ: Αισιοδοξία για την ένταξη των ασφαλιστών στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις

Οι εργασίες μεταδόθηκαν διαδικτυακά, διεξήχθησαν με τη συμμετοχή 100 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που έχουν εκλεγεί ως μέλη στα ΔΣ επιμελητηρίων.

Σε κλίμα ενότητας, αισιοδοξίας για το μέλλον αλλά και αποφασιστικότητας για νέες κοινές δράσεις έγινε την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλισης, η 2η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που διοργάνωσαν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες της, που μεταδόθηκαν διαδικτυακά, διεξήχθησαν χθες, με τη συμμετοχή εκατό και πλέον ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που έχουν εκλεγεί ως μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια των Επιμελητηρίων όλης της χώρας.
Οι χαιρετισμοί

Τη διαβεβαίωση ότι το οκτάωρο και το 40ωρο εργασίας παραμένουν πυλώνες του Εργατικού Δικαίου στην Ελλάδα και ότι οι υπερωρίες θα συνεχίσουν να πληρώνονται, έδωσε, χαιρετίζοντας τη Συνδιάσκεψη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης, τη Συνδιάσκεψη. Αναφερόμενος δε στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είπε πως «είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια στη χώρα, με την υφιστάμενη εργατική νομοθεσία».

Σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο θα είναι «απόλυτα ισορροπημένο και ευθυγραμμισμένο με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και θα εφαρμόζει τις οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές του ILO (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας). Χαρακτήρισε δε ως άκαιρες τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται, επισημαίνοντας πως ουδείς έχει ακόμα δει τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο του «μικρού ασφαλιστικού» που εισάγεται τη Δευτέρα στη Βουλή υλοποιείται η κυβερνητική υπόσχεση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. «Αν συνυπολογιστεί και το 0,90%, που ήταν σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2020, θα έχουμε σωρευτικά μείωση κατά 3,9%. Από το 46,4% (που ήταν οι εισφορές) το 2012, φτάσαμε στο 36,6%, κάτι που θα ωφελήσει συνολικά την οικονομία και τις επιχειρήσεις και θα κάνει πιο ελκυστικές τις προσλήψεις» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση επισήμανε ότι ο νόμος 4670 του 2020 διαμόρφωσε, στη βάση πλήρους αναλογιστικής μελέτης, ένα νέο περιβάλλον και μετέτρεψε το ασφαλιστικό «σε ανταποδοτικό σύστημα, το οποίο επιβραβεύει τον συνεπή ασφαλισμένο, αντί για ένα σύστημα που κινείτο στη λογική της ήσσονος προσπάθειας» και δεν έδινε κανένα κίνητρο.

Το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Βρούτσης στην απελευθέρωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, επισημαίνοντας: «για πρώτη φορά υπάρχουν ελεύθερες ασφαλιστικές κατηγορίες, που δεν είναι ούτε κλάσεις που προσδιορίζονται με τα χρόνια της επαγγελματικής πορείας, ούτε συνδεδεμένες με το εισόδημα, ώστε ο καθένας να μπορεί να επιλέξει μόνο την ασφαλιστική κατηγορία που θέλει. Επιπλέον, δώσαμε κίνητρα στους νέους, για περίοδο μέχρι πέντε χρόνων, να έχουν πολύ χαμηλό ασφάλιστρο».

Ο κ.Βρούτσης επισήμανε, τέλος, ότι μετά την υποχώρηση της πανδημίας «κι όταν ισορροπήσουμε δημοσιονομικά» θα μπορεί να συζητηθεί και το πάγιο αίτημα του ασφαλιστικού κλάδου για τη φορολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων εν μέσω του δεύτερου lockdown, «δεν είναι απλώς ανεπαρκή, αλλά συνεχίζουν να κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση» και «είναι πολύ πίσω από τα αντίστοιχα της πρώτης φάσης της πανδημίας» διατύπωσε η τομεάρχισσα Εργασίας & Κοινωνικών υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακούλου, χαιρετίζοντας εκ μέρους του κόμματός της τις εργασίες της Συνδιάσκεψης.

Σε ό,τι αφορά το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, επισήμανε πως δεν νοείται «ούτε δημοκρατικά, ούτε θεσμικά, ούτε κοινωνικά» να έρθει στη Βουλή και να μπει σε δημόσια διαβούλευση εν μέσω lockdown ένα τέτοιο νομοσχέδιο, «που κυριολεκτικά πλήττει τον κόσμο της εργασίας, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και μια σειρά από κεκτημένα, πολύ περισσότερο τώρα που οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας είτε εργάζονται με τηλεργασία και δεν υπάρχει η δυνατότητα κοινωνικής συνάθροισης και διαλόγου».

Αισιοδοξία για τις ενισχύσεις

Την εκτίμησή του θα «έρθει άμεσα» και θα είναι θετική η απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη και των ασφαλιστών στο πρόγραμμα για τις μη επιστρεπτέες ενισχύσεις (επιδοτήσεις), καθώς αρχικά είχαν αποκλειστεί γιατί θεωρήθηκε ότι οι ασφαλιστές αποτελούν μέρος των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, κατά τον δικό του χαιρετισμό.

«Η πανδημική κρίση του κορονοϊού, περιόρισε την ταχύτητα υλοποίησης των πολιτικών μας στον ασφαλιστικό κλάδο», επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης, σημειώνοντας ότι «η λήψη μέτρων λόγω των συνεπειών της covid-19 έχουν και δημοσιονομικό κόστος». Ο κ.Σταμπουλίδης επισήμανε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί ένα πακέτο μέτρων για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να «πέσουν» επιπλέον χρήματα στον εμπορικό κόσμο και να τον ενισχύσουν και για την μετά covid-19 εποχή.

«Μικρότερα των αναγκών» που έχουν οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι στην covid-19 εποχή, είναι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΕΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

Τόνισε τη μεγάλη σημασία των ασφαλιστών για τις εξελίξεις που αναμένονται στο άμεσο μέλλον σε θέματα ασφάλισης, με την «σιγά σιγά, απόσυρση του κράτους από το κοινωνικό του ρόλο» και σημείωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό η ιδιωτική ασφάλιση αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί».

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες συναδέλφους του, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «μόνο με ενότητα μεταξύ των κλάδων της οικονομίας θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα που όλοι βλέπουν ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον. Είναι σαφές ότι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στοχοποιούνται».

Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι λόγω covid-19, η 4η βιομηχανική επανάσταση ήρθε νωρίτερα έναντι του σχεδιασμού και τόνισε «ήδη οργανώνονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να συνεχίσουν τις πωλήσεις τους μέσω e-shop». Μεταξύ άλλων, επανέφερε το θέμα οι επαγγελματίες να δημιουργήσουν ένα πανελλήνιο ενιαίο χώρο του κλάδου, όπως και την ανάγκη δημιουργίας ενός επαγγελματικού ταμείου.

«Με την πανδημία του κορονοϊού κατέστη σαφές ότι η ασφάλιση δεν είναι μόνο κρατική υπόθεση», επισήμανε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΕΠ), Γιάννης Βουτσινάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνυπάρξει με την ιδιωτική ασφάλιση».

Ο Μιχάλης Ζορπίδης

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης εξέφρασε την λύπη του γιατί δεν είχαμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε τους συνέδρους από όλη τη χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και ενισχύουμε τη δράση τους όπως μπορούμε, καθώς έχουμε στο ΔΣ πολλούς, αξιόλογους και δυναμικούς συναδέλφους σας. Ο χώρος της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι ένας χώρος που αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική αλλά παρουσιάζει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και αρκετά προβλήματα. Εμείς ως ΕΕΘ, στηρίζοντας τον κλάδο έχουμε προχωρήσει σε πολλές δράσεις, όπως διαφημιστικές καμπάνιες, ενημερώσεις, ακόμη και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.
 
Ο Κων. Μίχαλος

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα έλεγα ότι ανοίγει και ένα παράθυρο για την ανάδειξη της σημασίας του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.
Έχουν αρχίσει, επίσης, να γίνονται κάποια βήματα – έστω και δειλά – για την ανάδειξη της ιδιωτικής ασφάλισης σε βασικό πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Πιστεύω όμως – θέλω να πιστεύω – ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα, είναι πιθανότερο να επιταχύνουν παρά να παγώσουν τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Τα κεντρικά θέματα

Ο νομικός Αργύρης Αργυριάδης ανέλυσε το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού και των στρεβλών πρακτικών που ακολουθούν Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ o
Σπύρος Σκοτίδας (διευθυντής ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ) ανέλυσε τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη συμμετοχή των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η εισήγηση του Χρ. Νούνη Προέδρου της Ένωσης Επαγγελματικών Ταμείων (ΕΛΕΤΕΑ), που ανέλυσε όλα τα θέματα γύρω από την ίδρυση, τη λειτουργία και τα οφέλη από ένα επαγγελματικό ταμείο, καθώς ο κλάδος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτό.

Ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Χαρ. Βλάδος έκανε κρίσιμες επισημάνσεις για την «Εποχή του Covid» και τον τρόπο με τον οποίο καθορίζει τις συναλλαγές αλλά και την Οικονομία.
Σύγχρονες πρακτικές μάρκετινγκ ανέλυσε ο Νικ. Ξυδάς Ιδρυτής της εταιρίας Humble Digital Agency.

Η κα Ματίνα Σιώχου πρόεδρος της επιτροπής, νομικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών θεμάτων του ΕΕΘ  στην τοποθέτηση της αφού καλοσώρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την ανταπόκριση τους στην εκδήλωση, μια ξεχωριστή  μέρα  για τον κλάδο, καθώς είναι η μέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε στην επιθυμία του ΕΕΘ και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να πραγματοποιηθεί δια ζώσης η συνδιάσκεψη, στη φιλόξενη πόλη μας, αλλά δεν κατέστει  δυνατόν, λόγω των Covid συνθηκών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το αύριο θα κριθεί από τους δρόμους ενότητας, κοινής δράσης και ουσίας που πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος.

Στην ανασκόπηση των σημαντικότερων δράσεων και πρωτοβουλιών που ανέλαβε το ΕΕΘ για τον κλάδο ξεχώρισε τη δυναμική αντίδραση σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, τα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια, τη διαφημιστική καμπάνια για την ανάδειξη της αξίας του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή καθώς και τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις στα αντίστοιχα όργανα της πολιτείας για θέματα φορολογικά, ασφαλιστικά και ΕΣΠΑ.

Επισήμανε την χρησιμότητα της δικτύωσης όλων των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια της χώρας, ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των κοινών δράσεων.

Τέλος ευχαρίστησε τον κο Δήμ. Γαβαλάκη και την κα Αλ. Παντελάρου για την άψογη συνεργασία και για το κλίμα εκτίμησης και εμπιστοσύνης.
 
Ακολούθησε αναλυτική διαδικτυακή συζήτηση με πολλούς συνέδρους από τα επιμελητήρια της χώρας και η εξαγωγή των συμπερασμάτων της συνδιάσκεψης από την κα Ματ. Σιώχου.

Τέλος την εκδήλωση έκλεισαν οι τοποθετήσεις των σωματείων του κλάδου (πανελλήνια και τοπικά) με προτάσεις για την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και την πιθανότητα ίδρυσης νέου πανελλαδικού οργάνου.