Δευτέρα 6 Απριλίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΘΕΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ 38ΧΡΟΝΗΣ

Το παιδί της 38χρονης νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Είναι σε καλή κατάσταση και με ήπια συμπτώματα.

Θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε και το παιδί της 38χρονης γυναίκας, η οποία νοσηλεύεται από χθες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο  επικεφαλής λοιμωξιολόγος της ομάδας των ειδικών του υπ. Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε και μία γυναίκα θετική στον κορωνοϊό στην περιοχή των Αθηνών, ανεβάζοντας σε τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα.

Το παιδί της 38χρονης νοσηλεύεται σε απομόνωση στο ίδιο νοσοκομείο, ενώ είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτώματα. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε: Συναγερμός μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

Το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοιτά το παιδί κλείνει για προληπτικούς λόγους για 14 ημέρες. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστό, το παιδί δεν είχε πάει στο σχολείο τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ήταν σε εκδρομή και οι αρμόδιοι θεωρούν ότι δεν υπήρξε καμιά υψηλού κινδύνου επαφή. Σημειώνεται ότι το δημοτικό σχολείο σήμερα για προληπτικούς λόγους ήταν κλειστό.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείνει για απολύμανση και το φροντιστήριο ξένων γλωσσών που φοιτά το παιδί.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας, εάν θα γίνει ιχνηλάτηση και στους συμμαθητές του μαθητή που βρέθηκε θετικό, ξεκαθάρισε ότι η ιχνηλάτηση επαφών αναφέρεται σε «υψηλού κινδύνου επαφή».

«Κάποιος ο οποίος έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο, πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο.  Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ' οίκον. Τώρα, οι χαμηλού κινδύνου επαφές, παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω», εξήγησε.

Ο κ.Τσιόδρας σημείωσε οτι «για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Το κάνουμε για να είμαστε 100% σίγουροι. Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ' υπερβολήν».

Από χθες οι υγειονομικές αρχές έχουν εντοπίσει και υποβάλλουν σε εξετάσεις όσους ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη, συγγενικά πρόσωπα, φίλους και συνταξιδιώτες.

Εν τω μεταξύ, την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (δείτε εδώ).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ