Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Θηλειά στον λαιμό το κόστος παραγωγής για τους αιγοπροβατοτρόφους

Η κατάσταση γίνεται καθημερινά όλο και πιο δύσκολη, με τους κτηνοτρόφους να προσανατολίζονται σε περαιτέρω μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου

Ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες ζουν οι κτηνοτρόφοι και ιδιαίτερα οι αιγοπροβατοτρόφοι, καθώς το κόστος παραγωγής αυξάνεται σχεδόν καθημερινά, κάνοντας την κατάσταση στον κλάδο ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν ήδη διπλασιαστεί, κάτι που οι κτηνοτρόφοι γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν όσο προχωράμε προς τον χειμώνα.

«Γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, ωστόσο βλέπουμε ότι τα πράγματα ζορίζουν ακόμα περισσότερο, αφού έρχεται και η ενεργειακή κρίση που ουσιαστικά μας δένει τα χέρια», λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων της Επαρχίας Λαγκαδά Δημήτρης Στραζέμης.

Το γάλα, που είναι το βασικότερο προϊόν όσων εκτρέφουν αιγοπρόβατα, μάλλον θα χρειαστεί περισσότερο χρήμα για την άρμεξή του, αφού τα ηλεκτρικά αρμεγκτήρια θα στείλουν όπως όλα δείχνουν γερή λυπητερή στους κτηνοτρόφους.

«Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου φαίνεται πως είναι μονόδρομος στην περίπτωσή μας», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αιγπροβατοτρόφων, που αριθμεί περί τα 300 μέλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Κεντρική Μακεδονία, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, το να οδηγεί δηλαδή ο κτηνοτρόφος υποχρεωτικά μέρος των ζώων του στο σφαγείο ώστε να μειώσει το κόστος, φτάνει στο 20% μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η ανιούσα που πήραν οι ζωοτροφές, όπως το καλαμπόκι που πληρώνεται σε διπλάσια τιμή, μπορεί να φέρει υποχρεωτικές μειώσεις ζωικού κεφαλαίου που μπορεί να φτάσουν και το 30%.

Σαν να μην έφτανε αυτό, παρατηρείται και μεγάλη διαρροή νέων που εγκαταλείπουν την προοπτική ενασχόλησης με το επάγγελμα των πατεράδων τους βλέποντας τις δυσκολίες που προκύπτουν.

«Ο γιος μου εντάχθηκε σε πρόγραμμα νέων αγροτών, θέλοντας να συνεχίσει την οικογενειακή μας παράδοση. Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες αφού δεν έχει λάβει ακόμα χρήματα, ενώ δυσκολεύεται να επεκτείνει τη μονάδα του λόγω δασικών περιοχών. Τέτοιες περιπτώσεις οδηγούν τους νέους να εγκαταλείπουν την προσπάθεια και να προσανατολίζονται σε άλλες ασχολίες», λέει στη Voria.gr ο αιγοπροβατοτρόφος Βασίλης Παλάσκας.

Μπρα ντε φερ με γαλακτοβιομηχάνους

Την ίδια ώρα, η κόντρα των κτηνοτρόφων με τις γαλακτοβιομηχανίες φαίνεται πως εντείνεται, καθώς οι εισαγωγές που γίνονται έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στις τάξεις των αιγoπροβατοτρόφων.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται για περισσότερο από 2,5 μήνες εισαγωγή γάλακτος από την Ιταλία, αφού κτηνοτρόφοι και βιομηχανίες δεν φαίνεται να τα βρίσκουν στην τιμή του γάλακτος.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε μόνο εισαγόμενο γάλα σε μια πενταετία», λέει στη Voria.gr ο κτηνοτρόφος Θωμάς Κρυπίδης.