Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι λέει γνωστός βιολόγος για τα ζώα και τα φυτά στον Κήπο του Νερού

Ο βιολόγος Ηλίας Στραχίνης και ο Στέλιος Γερονυμάκης επισκέφθηκαν σήμερα τον Κήπο του Νερού, όπου γίνονται εργασίες αποκατάστασης στις δύο λίμνες

Στον Κήπο του Νερού στη Νέα Παραλία, στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν σήμερα ο γνωστός βιολόγος Ηλίας Στραχίνης και ο εθελοντής στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων  Στέλιος Γερονυμάκης, μετά από καταγγελίες πολιτών σχετικά με τη διαχείριση των ζώων και των φυτών στις δύο λίμνες.

Μαζί τους ήταν και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος τους ανέλυσε την πορεία των εργασιών αποκατάστασης στις λίμνες, που είναι διαμορφωμένες στον Κήπο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Γερονυμάκης, σύμφωνα με τον βιολόγο Ηλία Στραχίνη, «οι λίμνες έχουν συγκεντρώσει ιλύ περίπου 60 εκ σε βάθος η οποία δημιουργήθηκε κυρίως από τα περιττώματα χελωνών και ψαριών αλλά και από την αποσύνθεση των φυτών. Το αποτέλεσμα είναι οι λίμνες να έχουν από ελάχιστο βάθος έως καθόλου πλέον. Η ιλύς στον πάτο αποσυντίθεται σε αναερόβιες συνθήκες και εκλύει μεθάνιο, ενώ οι μετρήσεις έδειξαν την αμμωνία, τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα στα ύψη, συνθήκες πολύ κακές για τα ψάρια».

Διαβάστε: Ψάρια, χελώνες και νούφαρα απομακρύνονται από τον Κήπο του Νερού στη Νέα Παραλία

Όσον αφορά τα νεκρά ψάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από φωτογραφίες πολιτών ήταν σύμφωνα με τον Ηλία Στραχίνη «ψάρια σε αποσύνθεση που είχαν ήδη πεθάνει πριν τις εργασίες, καθόλου περίεργο με τέτοιες συνθήκες. Υπόψη ότι λόγω εποχής τα περισσότερα φυτά έχουν πεθάνει και γι' αυτό οι πολύ υψηλές μετρήσεις των νιτρικών (τα φυτά τα απορροφούν)».

Ο βιολόγος τονίζει πως όποια ζωντανά ψάρια υπήρχαν μεταφέρθηκαν σε μεγάλο ενυδρείο προσωρινά τα οποία είδε προσωπικά και είναι σε καλή κατάσταση, ενώ οι χελώνες μεταφέρονται στον ζωολογικό κήπο και στο Πεδίον του Άρεως.

«Ο εντοπισμός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί οι περισσότερες κρύβονται μέσα στη λάσπη. Όπως γνωρίζετε δεν έχουν πρόβλημα χωρίς το νερό όπως γράφει η καταγγελία και όσο ήμουν εκεί εντοπίζαμε τις χελώνες που έχουν μείνει και συλλέγονταν και μάλιστα από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο ο οποίος ήταν συνεχώς παρών. Πριν συλλεχθεί η λάσπη γίνεται έλεγχος μέσα σε αυτήν για ζώα. Αυτά διαπίστωσα, οπότε μάλλον η καταγγελία βιάστηκε να γίνει», σημειώνει ο γνωστός βιολόγος.

Ήταν μόνο για νούφαρα όχι για ζώα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηλίας Στραχίνης ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο πάρκο δεν δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί ζώα αλλά νούφαρα και η κατάσταση με τα ζώα είχε φτάσει στο απροχώρητο λόγω της ανευθυνότητας του κόσμου που έβρισκε την εύκολη λύση να ξεφορτώνεται τα ζώα του εκεί.

«Δεν εκπροσωπώ τον δήμο, αλλά αν δεν υπήρξε παρέμβαση στο σημείο τα ζώα θα πέθαιναν και ήδη είχαν μειωθεί αρκετά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που οι συνθήκες ήταν ακόμα ξεκάθαρα καλύτερες. Ακόμα και μερικές απώλειες σε μικρά ψάρια να υπάρξουν κατά το έργο αυτό είναι κατά την άποψή μου δικαιολογημένες καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βελτιωθεί η κατάσταση, μόνο να αφαιρεθεί η ιλύς», σημειώνει ο βιολόγος.

Πρότεινε δε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σωκράτη Δημητριάδη να τοποθετήσει πινακίδες στο σημείο όπου θα ενημερώνουν ότι η εγκατάλειψη κατοικιδίου διώκεται ποινικά και έχει αυστηρό πρόστιμο, αλλά και ενημερωτική πινακίδα για την απαγόρευση διακίνησης και τα προβλήματα εισαγωγής των αμερικάνικων νεροχελώνων και γενικά των ξενικών ειδών στο περιβάλλον της χώρας μας.

Από την πλευρά του ο κ. αντιδήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα πράξει τα παραπάνω όπως και ότι θα τοποθετήσει αντλίες για οξυγόνωση του νερού για όταν επιστρέψουν τα ψάρια.

Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι οι εργασίες αποκατάστασης των λιμνών συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες θα είναι πιο εντατικές. Εκτίμησε ότι θα διαρκέσουν περισσότερο από μήνα και πως θα εξαρτηθεί από τις βλάβες που θα εντοπιστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες με συγκεκριμένο μηχανισμό για τον αερισμό των λιμνών ώστε να μπορούν να υπάρχουν στις λίμνες ψάρια και χελώνες.