Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η απάντηση Κούπκα για την ακύρωση του Greenwave Festival

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών περιγράφει το ιστορικό μέχρι την ακύρωση του Greenwave Festival, εξηγώντας πως ο δήμος στηρίζει περιβαλλοντικές δράσεις.

Στα πυρά της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης σχετικά με την ακύρωση του Greenwave Festival απαντά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, σημειώνοντας πως ο δήμος στηρίζει κάθε δράση στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, ωστόσο είναι απαραίτητη η προσαρμογή κάθε διοργάνωσης στη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι «δεν είναι μόνο οι συνθήκες του covid-19 που μας θέτουν σαφή διλήμματα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κτλ αλλά και η ουσιαστική υπόσκαψη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης της δυνατότητας να υλοποιηθεί όπως αξίζει σε ένα φεστιβάλ 11 χρόνων».

Διαβάστε σχετικά - Θεσσαλονίκη: Δεν θα γίνει φέτος το Greenwave Festival, πυρά οικολόγων κατά δήμου

Από την πλευρά του ο κ. Κούπκας τονίζει πως η Κίνηση αιτήθηκε τον χώρο του Δημοτικού Πάρκου της ΧΑΝΘ στις 30.06, δίχως καμία περιγραφή των δράσεων που θα συμπεριλαμβάνονται και έλαβε θετική απάντηση ότι η άδεια παραχώρησης θα εκχωρηθεί με την επιφύλαξη όλων των ισχυουσών περιοριστικών διατάξεων λόγω της πανδημίας.

«Κατόπιν προφορικής επικοινωνίας του κ. Τρεμόπουλου με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών στις 13/9/2021 συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί ο πεζόδρομος του Πάρκου ΧΑΝΘ για τη διενέργεια του φεστιβάλ. Σε σχετικό προφορικό ερώτημα του κ. Τρεμόπουλου για την παράλληλη λειτουργία υπαίθριας αγοράς και πάγκων για πώληση προϊόντων, διευκρινίστηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών ότι η λειτουργία υπαίθριας αγοράς υπόκειται στις διατάξεις του Ν.4497/2017 (Α’ 171), οι οποίες στο πλαίσιο του φεστιβάλ δεν πληρούνται», συμπληρώνει ο κ. Κούπκας.

Αναλυτικά η απάντηση του αντιδημάρχου Οικονομικών:

«1. Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης έλαβε εμπρόθεσμα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης άδεια παραχώρησης του πάρκου της ΧΑΝΘ για τη διενέργεια του Greenwave Festival.

2. Οι παραχωρήσεις όλων των κοινοχρήστων χώρων γίνονται με απόλυτη νομιμότητα σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που εξειδικεύονται με σχετική ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε εβδομάδα. Δεν υπήρχε συνεπώς εκ του Δήμου Θεσσαλονίκης η δυνατότητα για έκδοση άδειας σε προγενέστερο χρόνο.

3. Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αιτήθηκε τον χώρο του Δημοτικού Πάρκου της ΧΑΝΘ στις 30.06, δίχως καμία περιγραφή των δράσεων που θα συμπεριλαμβάνονται και έλαβε θετική απάντηση ότι η άδεια παραχώρησης θα εκχωρηθεί με την επιφύλαξη όλων των ισχυουσών περιοριστικών διατάξεων λόγω της πανδημίας.

4. Κατόπιν προφορικής επικοινωνίας του κ. Τρεμόπουλου με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών στις 13/9/2021 συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί ο πεζόδρομος του Πάρκου ΧΑΝΘ για τη διενέργεια του φεστιβάλ. Σε σχετικό προφορικό ερώτημα του κ. Τρεμόπουλου για την παράλληλη λειτουργία υπαίθριας αγοράς και πάγκων για πώληση προϊόντων, διευκρινίστηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών ότι η λειτουργία υπαίθριας αγοράς υπόκειται στις διατάξεις του Ν.4497/2017 (Α’ 171), οι οποίες στο πλαίσιο του φεστιβάλ δεν πληρούνται.

5. Επιπλέον, στην άδεια που εκδόθηκε με απόφαση Αντιδημάρχου καθορίστηκαν οι όροι για την προσβασιμότητα του κοινού και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, η απαγόρευση εμπορικής διαφήμισης και η υποχρέωση του φορέα να τηρηθούν η ευταξία, η καθαριότητα, η προστασία του πρασίνου και η αποφυγή ηχορύπανσης, ώστε ο χώρος να παραδοθεί στην αρχική του κατάσταση μετά το πέρας της διοργάνωσης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη και κάθε δράση στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της ευαισθητοποίησης του κοινού. Είναι απαραίτητη, ωστόσο, η προσαρμογή κάθε διοργάνωσης στην ελληνική νομοθεσία και στα μέτρα που κάθε φορά ορίζονται ως αναγκαία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης».