Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι θα δούμε στο Τελλόγλειο για το 2017

Τρεις νέες σημαντικές εκθέσεις θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στο κοινό της Θεσσαλονίκης το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Τρεις νέες σημαντικές εκθέσεις θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στο κοινό της Θεσσαλονίκης το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Συγκεκριμένα, από τις 18 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζεται στους χώρους του ιδρύματος η Συλλογή του Σταύρου Τσιγκόγλου, που περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα  ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά.

«Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγράφων που δεν βλέπει κανείς συχνά σε μουσεία ή σε συλλογές. Πρόκειται για νέους καλλιτέχνες, Έλληνες αλλά και ξένους» δήλωσε η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην οικεία Τέλλογλου.

Ανάμεσα στους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση είναι και οι: Φασιανός, Μυταράς, Παπαλουκάς, Μαλέας, Γαΐτης, Μόραλης, Τσαρούχης, Καρράς, Στέρης, Φιλόλαος, Ζογγολόπουλος, Αδαμάκος, Χάρος, Κυπραίος, Σπηλιόπουλος, Σακαγιάν, Παπαδημητρίου. Επίσης παρουσιάζονται έργα που φέρουν την υπογραφή μεγάλων ξένων καλλιτεχνών(Πικάσο, Μιρό, Νταλί, Κοκόσκα), καθώς και δημιουργίες του ίδιου του συλλέκτη.

Ο κ.Τσιγκόγλου, τον οποίο χαρακτήρισε η κα Βουτυρά ως έναν ιδιόρυθμο συλλέκτη, είναι χειρουργός παίδων και καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γ.Γ. της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA). Έγραψε τα βιβλία Η τέχνη στο τέλος του αιώνα (Τα Νέα της Τέχνης, Αθήνα, 2000), Η τέχνη στις αρχές του 21ου αιώνα (Α. Α. Λιβάνη,   2005) και Σήμερα η τέχνη (Καστανιώτης,   2010).

Την εξέλιξη της τέχνης του ψηφιδωτού τα τελευταία τουλάχιστον 250 χρόνια θα παρουσίασει η δεύτερη έκθεση του Τελλογλείου «Το Ψηφιδωτό ως σύγχρονη Τέχνη» που θα ξεκινήσει επίσης τον Φεβρουάριο.

Η εντυπωσιακή αυτή έκθεση, όπως την χαρακτήρισε η κ. Βουτυρά, περιλαμβάνει περίπου 90 έργα από 4 γενιές καλλιτεχνών του μωσαϊκού και κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί σε δύο τμήματα.
Το πρώτο τμήμα της θα εκτεθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2017 ενώ το δεύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με την κ. Βουτυρά, πέρα από επιτοίχεια η έκθεση θα περιλαμβάνει και μεγάλα γλυπτά που θα βρίσκονται στον χώρο.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση θα παρουσιαστεί ένα ευρύ φάσμα σύγχρονου ψηφιδωτού που περιλαμβάνει ανάγλυφα, κολάζ, γλυπτά, αντικείμενα και  εγκαταστάσεις.

Η έκθεση έχει ως στόχο να δώσει ερέθισμα για καλλιτεχνικό διάλογο με το σήμερα μέσα από την παρουσίαση ενός τέτοιου θέματος σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη με μακραίωνη παράδοση στην τέχνη του ψηφιδωτού.

Τέλος, η τρίτη έκθεση με τίτλο «Τέχνη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία – Η συλλογή», η οποία θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του Τελλόγλειου, αποτελεί μία σπάνια παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων της συλλογής του ιστορικού καλλιτεχνικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης «Τέχνη» - Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία.

Η συλλογή της «Τέχνης» -μόνιμο δάνειο προς το Τελλόγλειο- έχει πίσω της μία ιστορία περίπου μισού αιώνα και αποτελεί δημιούργημα σε μεγάλο βαθμό του Χρύσανθου Χρήστου, αλλά και άλλων πνευματικών ανθρώπων, όπως ο Λίνος Πολίτης και ο Παύλος Ζάννας. Περιλαμβάνει πάνω από 500 έργα τέχνης, από τα οποία τα 82 είναι έργα ζωγραφικής και τα υπόλοιπα χαρακτικά.

Μεταξύ των άλλων, η συλλογή περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών όπως:
Σπύρου Βασιλείου, Λουκά  Βενετούλια, Ομηρου Γεωργιάδη, Ορέστη Κανέλλη, Χρήστου Λεφάκη, Στάθη Λογοθέτη, Κώστα Λαχά, Στέλιου Μαυρομμάτη, Χρόνη Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Μποστ, Παντελή Ξαγοράρη, Νίκου Σαχίνη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Ιωάννας Σπητέρη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Γεράσιμου Στέρη, Δημήτρη Ξόνογλου.

H «Τέχνη» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1951 με σκοπό την καλλιέργεια και διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών στη  Βόρεια Ελλάδα. Η ίδρυσή της οφείλεται στην πρωτοβουλία των Μωρίς Σαλτιέλ, Γιάννη Τριανταφυλλίδη και Μιχάλη Τσιτσικλή, ενώ γόνιμη υπήρξε η  συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς οι πρόεδροι (με πρώτο τον Λίνο Πολίτη) και πολλά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου ήταν πανεπιστημιακοί. Η συμβολή της «Τέχνης» στη δημιουργία και υποστήριξη καθιερωμένων πλέον θεσμών όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Επί σειρά δεκαετιών η «Τέχνη» οργάνωσε πλήθος εκθέσεων, συναυλιών, παραστάσεων, σεμιναρίων και διαλέξεων. Σταθμοί στην ιστορία της υπήρξαν η ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης (1955) και της Πειραματικής Σκηνής  (1979).

Η τέχνη στη Βόρεια Ελλάδα

Η κ. Βουτυρά ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την πρόθεση του ιδρύματος να αξιοποιήσει τη δωρέα του Ντίνου Χριστιανόπουλου και να τη συνδυάσει με άλλες συλλογές όπως αυτή του κ. Ιωάννη Μέγα με στόχο την ανάδειξη της συνολικής πορείας της τέχνης στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα.

Ακόμα, στα σχέδια του Ιδρύματος για τις νέες εκθέσεις του δεύτερου εξαμήνου του επόμενου έτους συμπεριλαμβάνουν την έκθεση των έργων της Μερόπης και Πάρι Πρέκα.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου συνεχίζονται οι παρακάτω εκθέσεις:

«Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21»

Πρωτότυπη ανάγνωση των δύο εμβληματικών έργων του Ντελακρουά  «Οι σφαγές της Χίου» και  «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», μέσα από τα μάτια Ελλήνων εικαστικών, όπως ο Δημήτρης Βασιλείου και ο Ευάγγελος Ιωαννίδης. Από το Παρίσι και την Αθήνα μεταφέρθηκαν πρωτότυπα έργα του Ντελακρουά, καθώς και το αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος (4,5 Χ 3,5 μ.) των «Σφαγών της Χίου» του Ευάγγελου Ιωαννίδη από το Βυζαντινό Μουσείο Χίου. Προσχέδια, ενδυμασίες,   επιστολές του Κοραή, του Βαρβάκη και άλλα εικαστικά και μη ντοκουμέντα πλαισιώνουν την έκθεση.

Συνεργάζονται: Εθνικό Μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά, Παρίσι, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ (Συλλογή Τρικόγλου), Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου - Μουσείο Αργέντη, Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου), συλλέκτες και ιδιώτες.

«Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία  του Παρισιού»
Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα του 19ου αιώνα, που ανήκει στη συλλογή του Τελλογλείου και απεικονίζει μία από τις κρισιμότερες μάχες του Γαλλοπρωσικού Πολέμου,  την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy από τους αποκλεισμένους Γάλλους μαχητές, που δέχονταν τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Πρωσικού πυροβολικού (1871), πρωταγωνιστεί στην έκθεση «Ο Φιλιποτό  δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία  του Παρισιού».

Το αποσπασματικά σωζόμενο έργο, που φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο ζωγράφο Henri Felix Emmanuel Philippoteaux σε συνεργασία με τον  γιο του Paul, συνιστά τον προάγγελο του σύγχρονου κινηματογράφου και αποτελεί την αφετηρία για τη διερεύνηση των ελληνογαλλικών σχέσεων τον 19ο  αιώνα μέσα από το πρίσμα της τέχνης. 

«Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην όπερα»
Έκθεση ζωγραφικής σε συνεργασία με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.  «Πρωταγωνίστρια» η Αικατερίνη Κορνάρο, γόνος αριστοκρατικής και πλούσιας οικογένειας της Βενετίας και βασίλισσα της Κύπρου μετά το γάμο της με τον Ιάκωβο Β’ Λουζινιάν το 1472, που υπήρξε βασικός παράγοντας ενός σημαντικού σταθμού στην ιστορία της Κύπρου. Αποτέλεσε τη γέφυρα μετάβασης από το αυτόνομο φεουδαρχικό ρηγάτο των Λουζινιανών στην κυριαρχία των Βενετών και τη μετατροπή της Κύπρου σε εμπορικό και στρατηγικό σταθμό στο κράτος της Γαληνοτάτης.