Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι θα γίνει με τις παρελάσεις και τη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο

Το μίνι lockdown στο οποίο μπαίνει η Θεσσαλονίκη δημιουργεί ερωτήματα για το τι θα γίνει με τις εορταστικές εκδηλώσεις από 26 έως 28 Οκτωβρίου

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την υπαγωγή και της Θεσσαλονίκης σε καθεστώς μίνι lockdown προκύπτει το ερώτημα τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του εορταστικού τριημέρου της πόλης 26 έως 28 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, τα ερωτήματα τα οποία απασχολούν τους αρμόδιους είναι εάν θα γίνουν και υπό ποιο καθεστώς η μαθητική και η στρατιωτική παρέλαση, καθώς και η δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Τα ερωτήματα αυτά υπέβαλλε η Voria.gr προς την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου καθώς η αντιπεριφέρεια είναι η αρμόδια για τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων.

Όπως είπε η κ. Πατουλίδου «εμείς έχουμε ετοιμάσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της πανδημίας. Το τι τελικά θα γίνει όμως, θα οριστικοποιηθεί αρκετά αργότερα, ίσως και ένα δεκαήμερο πριν από το εορταστικό τριήμερο. Αναλόγως πως θα είναι τότε η επιδημιολογική εικόνα της πόλης, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις”. Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης “για το πρόγραμμα αυτό έχει ενημερωθεί και η Προεδρία της Δημοκρατίας, είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους» καθώς η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου προτίθεται να παραστεί στις εκδηλώσεις, όπως συνέβη άλλωστε και πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τους υγειονομικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Πέρα από το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, υπάρχει και η περσινή πολύ δυσάρεστη εμπειρία καθώς οι περσινές εκδηλώσεις θεωρήθηκε ότι αποτέλεσαν την απαρχή για τον μαύρο Νοέμβριο που ακολούθησε. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, έως τις 19 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη είχε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά μέσα σε δέκα μέρες, στις 31 του μήνα, είχε φτάσει στα 839! Μάλιστα αυτήν την αβελτηρία της Πολιτείας η οποία οδήγησε σε απώλεια του ελέγχου στην Θεσσαλονίκη έχει αναγνωρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της έως τώρα θητείας του. Είχε, δε, επιρρίψει ευθύνες γι' αυτό και στην τοπική πολιτική ηγεσία η οποία τώρα, αντιμετωπίζει με πολύ σκεπτικισμό τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του εορταστικού τριημέρου της πόλης.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr συγκεκριμένος παράγοντας «δεν τίθεται θέμα ματαίωσης της δοξολογίας και της στρατιωτικής παρέλασης. Το ζήτημα είναι υπό ποιους περιορισμούς θα γίνουν». Σύμφωνα με πληροφορίες οι διοργανωτές προσανατολίζονται να υπάρχουν σοβαρά περιοριστικά μέτρα κατά την δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, σε αντίθεση με την περσινή χαλαρότητα, ενώ μεγάλο αγκάθι είναι η τήρηση των περιορισμών για τον κόσμο ο οποίος θα θελήσει να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση. Τέλος, υπό συζήτηση είναι εάν θα γίνει και η μαθητική παρέλαση και υπό ποιες συνθήκες. Εάν δηλαδή θα συμμετέχει περιορισμένος αριθμός μαθητών, αλλά και ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα πεζοδρόμια της Τσιμισκή.

Το δεύτερο επίπεδο του σχεδιασμού αφορά το καθαρά επετειακό μέρος των εκδηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες φέτος θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, λόγω της 200ης επετείου από την ελληνική επανάσταση του 1821. Οι διαφοροποιήσεις αυτές θα αφορούν κυρίως το τελετουργικό της στρατιωτικής παρέλασης, αλλά ενδεχομένως και κάποιες άλλες εκδηλώσεις. Όλα αυτά βεβαίως, υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα.