Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι ζήτησαν οι γιατροί του ΚΕΠΑ από τον Άκη Σκέρτσο

Ο υπουργός επισκέφτηκε τους χώρους όπου οι ιατρικές επιτροπές εξετάζουν τους πολίτες προκειμένου να πιστοποιηθεί το ποσοστό αναπηρίας τους.

Επίσκεψη στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος συνοδευόμενος από την διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού, Μαρία Αντωνίου.

Ο κ. Σκέρτσος ξεναγήθηκε στους χώρους της γραμματείας όπου ενημερώθηκε για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τους χώρους όπου οι ιατρικές επιτροπές εξετάζουν τους πολίτες προκειμένου να πιστοποιηθεί το ποσοστό αναπηρίας τους.

Σε μια από τις επιτροπές ο υπουργός ζήτησε από τους γιατρούς να εκφράσουν την γνώμη τους όσον αφορά το πλαίσιο της εργασίας τους και αν χρειάζονται αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν τη δουλειά τους.

«Θέλω να μας πείτε πώς βλέπετε εσείς την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα Άτομα με Αναπηρία. Εχουμε μεγάλη ευαισθησία σε αυτό το θέμα κι εσείς που είστε στην πρώτη γραμμή κι εσείς έρχεστε σε επαφή μαζι τους θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας» ρώτησε ο κ. Σκέρτσος με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές κι έχει βελτιωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών ωστόσο υπάρχουν και κάποια ζητήματα όπως είπαν που χρήζουν βελτίωσης.

«Να γίνουν πιο ξεκάθαροι οι νόμοι για εμάς γιατί η νομοθεσία για την αναπηρία δεν είναι συγκεκριμένη με αποτέλεσμα ένας γιατρός στη Θεσσαλονίκη κρίνει μια πάθηση και διαφορετικά να την κρίνει ένας γιατρός στη Κρήτη. Δηλαδή αφήνει πολλά στην υποκειμενικότητα του γιατρού» είπε ένας γιατρός νευρολόγος μέλος μιας Επιτροπής προσθέτοντας ότι «έρχεται ένας ασθενής από αλλού σε εμάς με ένα ποσοστό που εμάς μας φαίνεται τρελό».

«Το έχετε θέσει αυτό στο Υπουργείο;» τον ρώτησε ο κ. Σκέρτσος με τον γιατρό να απαντά «πολλές φορές».

Ο γιατρός αναφέρθηκε μάλιστα και σε παγιωμένες καταστάσεις όπου δικηγόροι ή άλλοι δασκαλεύουν τους ασθενείς να παρουσιάσουν πολλές παθήσεις για να πάρουν μεγάλο ποσοστό αναπηρίας ενώ έκανε αναφορά για περιπτώσεις γιατρων μελών επιτροπών που οι ασθενείς «τους έσειραν στα δικαστήρια γιατί δεν τους έδωσαν το ποσοστό αναπηρίας που ήθελαν».

Ο κ. Σκέρτσος ρώτησε για την πορεία των ψηφιακών υπηρεσιών ενώ σημείωσε αιτήματα των γιατρών και του προσωπικού του ΚΕΠΑ για δημιουργία νέου ΚΕΠΑ, καθώς το υφιστάμενο εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και άλλους νόμους της Κεντρικής Μακεδονιας.

«Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην κοινωνική αλληλεγγύη και στο να δώσουμε ένα αίσθημα ανακούφισης στα άτομα με αναπηρία. Για αυτό τον λόγο έχουμε θεσπίσει και υλοποιούμε μια στρατηγική για την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία. Επενδύουμε σε νέους χώρους σε καλύτερες υπηρεσίες, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών και να κάνουμε τη ζωή τους λίγο καλύτερη» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Από την πλευρά της η κ. Αντωνίου συνεχάρη την διοίκηση για την αναδιοργανωση του ΚΕΠΑ και τονισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι της απονομής των αναπηρικών συντάξεων.