Skip to main content

Την Τετάρτη η απόφαση για την έκδοση του «μάγου» των bitcoins στις ΗΠΑ

Ο 38χρονος Ρώσος που κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ.δολ. μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής bitcoin δήλωσε ότι είναι τεχνικός Διαδικτύου.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση ή μη στις ΗΠΑ του 38χρονου Ρώσου που κατηγορείται ότι «ξέπλυνε» 4 δισ.δολ, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής bitcoin.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την έκδοση του εκζητούμενου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 38χρονος, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, δήλωσε ότι επαγγέλλεται τεχνικός Διαδικτύου, γνωρίζει τις κατηγορίες που του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές.

Σύμφωνα με την δικηγόρο του Ξανθίππη Μωϋσίδου, ο 38χρονος ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Για ατεκμηρίωτη πρόταση του εισαγγελέα έκανε λόγο ο δικηγόρος υπεράσπισης Αλέξανδρος Λυκουρέζος, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν εξέδωσε σήμερα την απόφαση.

Ο εκζητούμενος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ως «εγκέφαλο» της μεγαλύτερης πλατφόρμας παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), από κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.ά.

Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoins και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ.

Σημειώνεται πάντως ότι παρά την όποια γνωμοδότηση δικαστηρίου, την τελική απόφαση στις περιπτώσεις αλλοδαπών που εκζητούνται έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης νέο αίτημα για την έκδοση του 38χρονου, αυτή τη φορά από τη Ρωσία, όπου κατηγορείται για απάτη, ύψους περίπου 10.000 ευρώ- με εμπορεύματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Δικαστικό Συμβούλιο -σε άλλη δικάσιμο που θα προσδιοριστεί- θα κληθεί να γνωμοδοτήσει και για το αίτημα των Ρώσων. Ο ίδιος, πάντως, είχε δηλώσει ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα ότι «συναινεί στο αίτημα των ρωσικών αρχών να εκδοθεί στη χώρα του».

Στην εκτίμηση ότι το δικαστήριο θα λάβει και τις δικές τους εισηγήσεις για την απόφαση προχώρησε ο τρίτος δικηγόρος Ηλίας Σπυρλιάδης.