Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Την Τετάρτη κρίνεται στο ΣτΕ η τύχη της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει ο δήμος Λαγκαδά και φορείς της περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία της μονάδας στη Μαυροράχη

Στις 17 Φεβρουαρίου κρίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το μέλλον της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Θεσσαλονίκης.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα εξετάσει τις αιτήσεις που έχει καταθέσει ο δήμος Λαγκαδά και φορείς της περιοχής, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η βεβαίωση χωροθέτησης της μονάδας που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε αγρόκτημα στην περιοχή Μαυροράχης και Καρτερών της δημοτικής ενότητας Λαχανά του Δήμου Λαγκαδά, σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Οι προσφυγές των φορέων της περιοχής βασίζονται στην παραβίαση τεσσάρων ζητημάτων και συγκεκριμένα:

- των αρχών του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού,
- των διατάξεων της Σύμβασης Ραμσάρ, καθώς το επίμαχο σημείο βρίσκεται εντός των ορίων της Περιοχής Προστασίας Γ’ του υγροτοπικού συμπλέγματος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης
- των αρχών της αειφορίας, της πρόληψης και της προφύλαξης, ιδία δε λόγω της λανθασμένης κατάταξης του έργου σε κατηγορία επιτρεπόμενη και
- των διατάξεων της Σύμβασης Άαρχους για τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον. Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν ελήφθη υπόψη η αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης και οι δύο προσφυγές θα εξεταστούν από κοινού. «Έχουμε καταθέσει σειρά επιχειρημάτων που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πρόκειται για προστατευόμενη ζώνη και ότι σκόπιμα υποβαθμίστηκε σε επιτρεπόμενη περιοχή. Παράλληλα, όμως, οι τεχνικοί σύμβουλοι θέτουν και τεχνικά ζητήματα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που θα δημιουργήσει μία τέτοια μονάδα, από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, μέχρι την αύξηση της κίνησης των οχημάτων», σημείωσε.

Σε τι φάση βρίσκεται το έργο

Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα και το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Θα διαθέτει μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 262.700 τόνων ετησίως και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 τόνων ετησίως.

Συνολικά θα εξυπηρετεί δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης, που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου και τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60%), καθώς επίσης τους δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, προς το παρόν η δικαστική αυτή εμπλοκή δεν δημιουργεί εμπόδια. «Εμείς προχωράμε κανονικά με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία. Δεν υπάρχει κώλυμα από όποια εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς ό,τι ήταν να γίνει από τον φορέα έχει γίνει. Έγινε μία πολύ καλή και σοβαρή δουλειά στην επιτροπή της περιφέρειας, όπου λύθηκαν κάποιοι προβληματισμοί και ερωτήματα και προχώρησε κανονικά η διαδικασία. Έχει σταλεί ο φάκελος στο υπουργείο, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την ΑΕΠΟ για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει, εκτός κι αν μας σταματήσουν», εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Γεράνης.

Σε ό,τι αφορά την εξέταση της υπόθεσης στο ΣτΕ ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ επισήμανε ότι τη χειρίζεται το νομικό τμήμα του φορέα και πρόσθεσε: «Σεβόμενοι οποιαδήποτε απόφαση, που εμείς ευελπιστούμε να είναι θετική για εμάς, ό,τι ισχύει θα το πράξουμε».

Φωτογραφία αρχείου