Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το click away δεν ζεσταίνει τα ταμεία - Μπερδεμένοι οι καταναλωτές

Ελάχιστα τα ψώνια για τους Θεσσαλονικείς λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα - Τι επιλέγουν να αγοράσουν με τον τρόπο click away.

«Μας πώς θα αγοράσω τη φούστα αν δεν τη δοκιμάσω;» αναρωτιέται κυρία μπροστά σε βιτρίνα καταστήματος στην οδό Τσιμισκή, με την πωλητήρια να της εξηγεί πως δεν επιτρέπεται και πως θα πρέπει να κάνει τηλεφωνικά την παραγγελία της. Η εν δυνάμει πελάτισσα αποχωρεί απογοητευμένη.

Λίγο πιο κάτω ζευγάρι μεσηλίκων προσπαθεί να πείσει πωλητή ανδρικών ρούχων πως, επειδή δεν μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του καταστήματος για να δουν τους κωδικούς των ενδυμάτων και να επιλέξουν ποια από αυτά τους ενδιαφέρουν να αγοράσουν, θα πρέπει να τους επιτρέψει να μπουν στο κατάστημα. Ο πωλητής, σχεδόν εμβρόντητος τους εξηγεί πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται, κλείνοντας την πόρτα του καταστήματος.

Παρακάτω κυρία ζητά επίμονα από πωλήτρια να της φέρει στην είσοδο τους καταστήματος... σετ εσωρούχων για να επιλέξει.

Δύο πελάτες περιμένουν έξω από κατάστημα με καλλυντικά για να παραλάβουν τις παραγγελίες τους.

Οι εικόνες αυτές κυριαρχούν στους περισσότερους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, με τους εμπόρους και τους υπαλλήλους να θέλουν να πουλήσουν τα είδη τους, τηρώντας, ευλαβικά - στις περισσότερες περιπτώσεις - όσα προβλέπονται για το click away και αρκετούς πελάτες από την άλλη πλευρά, που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αντιληφθούν τη διαδικασία του νεόκοπου τρόπου αγορών, ελέω κορωνοϊού.

Ακόμη και τα απογεύματα που η κίνηση γίνεται εντονότερη στην αγορά, οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς κοιτούν τις βιτρίνες με τους επιχειρηματίες να είναι ανήμποροι να τονώσουν τα ταμεία των καταστημάτων τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες παραμένουν με κατεβασμένα τα ρολά.

«Είχα ελάχιστες παραγγελίες από την έναρξη του click away, δεν νομίζω πως τις επόμενες ημέρες θα είναι καλύτερα τα πράγματα, κάποιοι καταναλωτές φοβούνται, κάποιοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μάθουν πως λειτουργεί η παράδοση εκτός. Η κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική» τονίζει έμπορος που μόλις παρέδωσε τη μια από τις τρεις παραγγελίες που είχε για τη διάρκεια της ημέρας.

Η κίνηση στην αγορά παραμένει σχεδόν παγωμένη και την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι, που παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται με τις ταχυμεταφορές, επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά με τη γνώση πως η παραγγελία τους θα φτάσει αργοπορημένη.

Οι εικόνες των προηγούμενων ετών με τους χαμογελαστούς καταναλωτές που αδημονούσαν να επιδοθούν σε αγορές, έστω ακόμη και για τα απαραίτητα δώρα, φέτος έχουν δώσει τη θέση τους σε βιαστικούς, σκυθρωπούς Θεσσαλονικείς, με μάσκες στα πρόσωπα, που κάνουν γρήγορα τις αγορές τους κυρίως από παιχνιδάδικα και καταστήματα αθλητικών ειδών, ενώ δεν λείπουν και οι αγορές που αφορούν σε πιτζάμες καθώς φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι .... απαραίτητες.