Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ξεκινά

Η πρώτη δια ζώσης επαφή του ιδρύματος με τους φορείς νεολαίας Ελλάδας και Γερμανίας έγινε στη Θεσσαλονίκη παρά τα εμπόδια της πανδημίας.

 

Έπειτα από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του σε Λειψία και Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας πραγματοποίησε την πρώτη εκδήλωσή του υβριδικά με συμμετοχή 30 εκπροσώπων φορέων νεολαίας από Ελλάδα και Γερμανία, που συζήτησαν για τρεις ημέρες τις προοπτικές συνεργασίας τους. Αισιοδοξία για ποικίλες και βιώσιμες συνεργασίες.

Ένας πρώτος απολογισμός

«Ξεκινήσαμε λίγο ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας με διάφορες τεχνικές και οργανωτικές δυσκολίες», επισήμανε μιλώντας στη Deutsche Welle η γενική γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας(ΕΓΙΝ), Μαρία Σαρηγιαννίδου, η οποία θα διευθύνει το ίδρυμα από ελληνικής πλευράς.Η απόσταση των 1781 χλμ μεταξύ των γραφείων του ιδρύματος σε Λειψία και Θεσσαλονίκη είναι κάτι σχετικό. «Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια κοινή καθημερινότητα για τον κοινό μας στόχο. Να έρθουμε σε επαφή με οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον για τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νεολαίας. Στην Ελλάδα είναι μεμονωμένοι φορείς και στη Γερμανία είναι κυρίως κεντρικοί φορείς, οι οποίοι συμβουλεύουν τις οργανώσεις νεολαίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», είπε η κα Σαρηγιαννίδου.

Πολλές ανταλλαγές δεν προγραμματίστηκαν ή ακυρώθηκαν τη φετινή χρονιά λόγω των υγειονομικών μέτρων ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου σχολικές ανταλλαγές. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την επόμενη χρονιά με πολλές αιτήσεις για χρηματοδότηση δράσεων. Προσεγγίζουμε ένα καινούριο κοινό που κινείται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», αναφέρει ο Γεράσιμος Μπέκας, Γενικός Γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Γερμανία. «Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις σχολικές και εξωσχολικές ανταλλαγές και να κάνουμε το αντίστροφο από αυτό που συμβαίνει τώρα με την πανδημία. Να ενώσουμε τους ανθρώπους και να τους κάνουμε να ταξιδέψουν». Στα θέματα ιστορικής μνήμης των ελληνογερμανικών σχέσεων δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από το ίδρυμα. «Σκοπεύουμε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας για να δούμε πώς μπορούν να ερευνήσουν οι νέοι τι έγινε την περίοδο της Κατοχής και τα Μνημεία Ολοκαυτώματος στη Γερμανία. Τον Δεκέμβριο προγραμματίζουμε κι ένα συνέδριο στη Λειψία με θέμα «Θυμόμαστε για το αύριο.» τόνισε ο κ. Μπέκας.

Τα πρώτα έργα

Η ενεργός συμμετοχή και ενασχόληση των νέων με την ιστορία και τη μνήμη μέσω παιδαγωγικών προσεγγίσεων ενισχύει σίγουρα την ιστορική τους συνείδηση. «Ελάχιστα παιδιά γνωρίζουν πραγματικά την ιστορία κάθε τόπου», αναφέρει η Κέλλη Μανούδη, υπεύθυνη του πρότζεκτ «Μνήμες και Αντανακλάσεις» από την οργάνωση νεολαίας Euphoria Youth Lab. Στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, νέοι 18-25 ετών από την Ελλάδα και τη Γερμανία είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τόπους και μνημεία σχετικά με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση, ανάμεσά τους και το Δίστομο. «Στα παιδιά δόθηκε και η δυνατότητα να σχεδιάσουν το δικό τους μνημείο για αυτή την περίοδο. Παρά τη δυσκολία της θεματικής, οι νέοι αναλογίζονται πράγματα που δεν είχαν σκεφτεί ως σήμερα. Είναι μια εμπειρία ζωής», τονίζει η κα Μανούδη.

Το πρόγραμμα «Η ΜΑΣΚΑ» βρήκε την υποστήριξη του ΕΓΙΝ για να υλοποιήσει τη τρίτη φάση του. Νέοι και νέες από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Πολωνία με ή χωρίς αναπηρία συμμετέχουν στο πρόγραμμα που περιλαμβάνει σειρά εργαστηρίων και δραστηριοτήτων με στόχο να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας, μέσω της τέχνης και κυρίως του χορού. «Στην εποχή της προστατευτικής μάσκας για τον κορωνοϊό, εμείς χρησιμοποιούμε τη θεατρική μάσκα για να κατανοήσουν οι νέοι τη σημασία της διαφορετικότητας στη σημερινή «κανονική» κοινωνία. Είναι ένας τρόπος ένταξης κάθε ατόμου με τις ιδιαιτερότητές του στην κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά Άνια Χακ, υπεύθυνη του έργου.

Οι σχεδιασμοί για το μέλλον και η ανάγκη για εξωστρέφεια

Η πανδημία σίγουρα αποτέλεσε ανασχετικό παράγοντα για τις δράσεις του ιδρύματος τη φετινή χρονιά. Ο αρχικός σκεπτικισμός που υπήρξε γύρω από τη δραστηριοποίησή του, ειδικά στην ελληνική κοινωνία σε συνδυασμό με το πολυετές των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία του ίσως να προκαλεί δισταγμούς σε κάποιες πλευρές. Πάντως οι φορείς νεολαίας και των δύο χωρών τόνισαν στο τριήμερο συνέδριο την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας τους με το ΕΓΙΝ και τη τεχνική τους υποστήριξη από αυτό αλλά και την ανάγκη περισσότερης διάχυσης του έργου στην κοινωνία. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν και για την ενίσχυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ως brand-name.

Κατά την αποτίμηση των εργασιών του συνεδρίου, οι δυο γενικοί γραμματείς ανέφεραν ότι η νέα χρονιά θα έχει περισσότερη όσμωση των φορέων των δύο χωρών και περισσότερη εξωστρέφεια. «Στόχος μας να εντυπωθεί καλά το ίδρυμα στο μυαλό του κόσμου μέσω περισσότερων δράσεων και προβολής», τόνισε η κα Σαρηγιαννίδου. Το ραντεβού των φορέων νεολαίας έχει ήδη κλειστεί για τον επόμενο Οκτώβριο, αυτή τη φορά στη Γερμανία. Όπως επισήμανε μάλιστα μιλώντας στη Deutsche Welle o κ. Τόμας Χέτσερ, υπεύθυνος εξωσχολικών ανταλλαγών του αντίστοιχου Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας: «Το σημαντικότερο που μπορεί να δώσει ένας τέτοιος θεσμός είναι η δυνατότητα για αλλαγή προοπτικής. Είναι μια ευκαιρία για τους νέους να έχουν ένα νέο παράθυρο στον κόσμο, πέρα από αυτά που ξέρουν».

Διογένης Δημητρακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle