Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το φθινόπωρο η δημοπράτηση για τη διάνοιξη της Ψελλού

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΟΣΕΘ.

Εξελίξεις φέρνει αυτή η εβδομάδα για τη διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού, έργο απολύτως αναγκαίο που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στον σταθμό «Νέα Ελβετία» του μετρό στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και του ΟΣΕΘ για τις μελέτες της διάνοιξης της οδού Ψελλού, προκειμένου να υποβληθεί ο φάκελος στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ήδη έχουν εκπονηθεί κάποιες μελέτες για τη διάνοιξη της Ψελλού και των δύο κόμβων που θα τη συνδέουν με τις οδού Κ. Καραμανλή και με την Αλ. Παπαναστασίου. Βάσει της προγραμματικής σύμβασης, η επίβλεψη και η έγκρισή τους θα γίνει από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μήτρου τεχνικό σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, οι μελέτες αναμένεται να εγκριθούν εντός του Ιουνίου. Στη συνέχεια ο φάκελος θα υποβληθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προκειμένου να επικυρωθεί η χρηματοδότηση, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο της διάνοιξης της οδού πιθανότητα προς το φθινόπωρο.

Θα ακολουθήσουν οι υπογραφές άλλων δύο προγραμματικών συμβάσεων. Η μία θα αφορά τις μελέτες για τους περιβάλλοντες χώρους και τα πάρκα, που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα τόσο στον σταθμό της Ν. Ελβετίας όσο και στον τερματικό σταθμό μετεπιβίβασης των λεωφορείων.

Για τον σταθμό μετεπιβίβασης θα υπάρξει ειδική προγραμματική μεταξύ της Αττικό Μετρό και του ΟΣΕΘ. Από την πλευρά του, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί ο σταθμός μετεπιβίβασης  σε δημοτική έκταση. Σημειώνεται ότι τον σταθμό μετεπιβίβασης θα δημοπρατήσει ο ΟΣΕΘ σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό. Η τρίτη προγραμματική σύμβαση αφορά την κατασκευή της διάνοιξης της οδού Μ. Ψελλού και του σταθμού μετεπιβίβασης.

Η διάνοιξη της οδού Ψελλού και ο συνολικός σχεδιασμός του δήμου για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Νέας Ελβετίας, της λεγόμενης νοτιοανατολικής πύλης της πόλης, είχε βρεθεί στο επίκεντρο πολλών επαφών του δημάρχου Κ. Ζέρβα με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, κ.κ. Καραμανλή και Καραγιάννη.