Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το Innovation Hub Νανοτεχνολογίας μπορεί να φέρει 6 δισ.

H 4η Βιομηχανική… επανάσταση ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη: Το νέο πρόγραμμα CORNET αλλάζει τη μορφή της βιομηχανικής παραγωγής

Στη χρηματοδότηση του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός ψηφιακού Innovation Hub, ενός Κέντρου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας στο πλαίσιο των συναντήσεων του think tank e-κύκλος.

Όπως εξήγησε ο κ Λογοθετίδης, στα ψηφιακά innovation hubs που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την Ευρώπη, γίνεται ο μετασχηματισμός της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρώπης από τη συμβατική που έχουμε σήμερα στην ψηφιακή. «Αυτά τα πρώτα στάδια της ψηφιακής βιομηχανίας έχουν ήδη γίνει και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, όπου το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και Νανοϋλικών του ΑΠΘ έχει δημιουργήσει δύο πιλοτικές σε παγκόσμιο επίπεδο γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών, νέων εύκαμπτων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών που αντικαθιστούν τις συμβατικές τεχνολογίες πυριτίου», είπε.

«Η δημιουργία ενός Κέντρου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, ενός φορέα εκπαίδευσης και υποστήριξης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες που βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το Πανεπιστήμιο, θα μπορούσε να προσδώσει ένα οικονομικό όφελος στην περιοχή της τάξης των 6 δισ. δημιουργώντας έναν κύκλο εργασιών, υπηρεσιών και προϊόντων», τόνισε.

H 4η Βιομηχανική… επανάσταση ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη

H νέα ψηφιακή βιομηχανία, που αλλάζει καθημερινά την καθημερινότητά μας, έχει μπει στις… ράγες της παραγωγής και η αρχή έχει γίνει από το Εργαστήριο Οργανικών Ηλεκτρονικών και Κέντρο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Ένα Εργαστήριο, που ως Κέντρο Ευρωπαϊκής Αριστείας, επιλέχθηκε από τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ ως Κέντρο Ευρωπαϊκής Αριστείας και ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή στη νέα «Έξυπνη» Βιομηχανία.

Το νέο πρόγραμμα CORNET, η μετεξέλιξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Smartline, αλλάζει τη μορφή και διαδικασία της βιομηχανικής παραγωγής όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα από τα πιο φιλόδοξα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Horizon 2020 (το πιο μεγάλο πρόγραμμα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που διεξάγεται από το 2014 έως το 2020 και περιλαμβάνει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτήσεις καινοτομιών), το CORNET συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το CORNET είναι το ένα απο τα τρία ερευνητικά προγράμματα από όλη την Ευρώπη που αξιολογήθηκαν θετικά και επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση στα πλαίσια της προκύρηξης της Ευρωπαϊκής Ένωσηςστον τομέα του Nanotechnologies, AdvancedMaterials, AdvancedManufacturingandProcessing, andBiotechnology 2017.

Η καινοτόμος ιδέα του CORNETείναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανοικτής καινοτομίας (openinnovationenvironment), το οποίο συνδέει φορείς αριστείας από την Ευρώπη (ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και βιομηχανικούς) με στόχο την βελτιστοποίηση των νανο-υλικών και της παραγωγής των Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων με παραγωγικές διαδικασίες μεγάλης κλίμακας (εκτύπωσης, μεταφοράς αερίων). Στα πλαίσια του CORNET θα μεταφερθούν πρακτικά η τεχνογνωσία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και οι καινοτομίες στα νανο-υλικά, διατάξεις, διεργασίες ανάπτυξης, πρωτόκολλα παραγωγής, χαρακτηρισμού και μοντελοποίησηςστις μεγάλης κλίμακας παραγωγές.

Η κοινοπραξία του CORNET αποτελείται από 11 διεθνώς καταξιωμένους φορείς αριστείας φορείς (ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς, παραγωγικούς) από όλη την Ευρώπη, ενώ οι 4 απο τους φορείς είναι από την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα CORNETαποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του SmartLine του «Έξυπνου» ή Ψηφιακού Εργοστασίου του Μέλλοντος», στο οποίο ηγετικό ρόλο ανέπτυξε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με το SmartLine τέθηκαν οι βάσεις ανοικοδόμησης της νέας αντίληψης για την εργοστασιακή παραγωγή και τα νέα υλικά που κατακλύζουν ήδη την καθημερινή μας ζωή. Και αυτά ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι τα Οργανικά Ηλεκτρονικά

Τα Οργανικά Ηλεκτρονικά αποτελούν ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές στην Ενέργεια, τονΦωτισμό, την Ηλεκτρονική, την Υγεία, τα Wearables, την Αγροδιατροφή, με ένα τεράστιο μέγεθος εφαρμογών και αγορών που θα υπερβαίνει μόνο στις βασικές εφαρμογές πάνω από 75 δις ευρώ το 2023. Τα υλικά αυτά ανοίγουν πλέον το δρόμο σε άλλες πιο σύνθετες ολοκληρωμένες εφαρμογές με ανυπολόγιστο οικονομικό όφελος όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή αλλά και για την παγκόσμια οικονομία .

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ εδώ και πλέον είκοσι χρόνια πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο στη δημιουργία καινοτόμων υλικών, και συγκεκριμένα στα Οργανικά Ηλεκτρονικά.

Το Εργαστήριο, ένα από τα πιο σύγχρονα σε επίπεδο εξοπλισμού και τεχνογνωσίας σε όλο τον κόσμο, έχει μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων δημιουργήσει τέσσερις μοναδικές πιλοτικές γραμμές παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών, «τροφοδοτώντας» τις διεθνείς αγορές με νέου τύπου νανο-υλικά και διατάξεις, όπως εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, OLEDs, Οργανικά Τρανζιστορ, κτλ που θα φέρουν επανάσταση σε πλήθος εφαρμογών της καθημερινότητας μας.

Δημιουργώντας ένα ισχυρό ανάχωμα στο ελληνικό braindrain, απασχολεί μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές που έρχονται από το εξωτερικό για να εργαστούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, των οποίων υπήρξε συντονιστής, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα RoleMak για τη διάχυση της νέας τεχνογνωσίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της διάδοσής τους στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ή το Smartline, με το οποίο δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά δύο γραμμές παραγωγής «έξυπνων» υλικών.

Στα επόμενα φιλόδοξα βήματα περιλαμβάνεται και η τελική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN), προκειμένου να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ). Ο προϋπολογισμός του  ΕΚΝΟΗ θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ (75% θα επενδυθούν από την ΕΤΕπ και το 25% από το Ελληνικό Δημόσιο) και εκεί θα στεγαστούν όλα τα προγράμματα και οι δράσεις του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ όπως το «Έξυπνο» Εργοστάσιο SmartLine , Cornet, HOPE-Α (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών), Νανοϊατρική, Εργαστήρια ΑΠΘ και νέες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, «το ΕΚΝΟΗ εκτιμάται ότι θα φέρει στην περιοχή και στη χώρα μέχρι το 2023 έσοδα από επενδύσεις ύψους 7-10 εκατομμυρίων ευρώ».

Βίντεο του Εργαστηρίου