Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ LOCKDOWN ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης προτείνει σήμερα μία δέσμη μέτρων κοινής λογικής για την προστασία των εισοδημάτων τους.

Την ώρα που αρκετοί δικηγόροι ανέμεναν την εκδίκαση εξ αναβολής υποθέσεων για να καλύψουν την ζημία του lockdown Μαρτίου-Μαΐου, τα νέα περιοριστικά μέτρα βαθαίνουν το οικονομικό τους χάσμα.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η επιβολή του μίνι lockdown προ ημερών ανέστειλε ήδη τη λειτουργία όλων των δικαστικών υπηρεσιών και των λοιπών υπηρεσιών όπως των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογίων.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης «η αναστολή λειτουργίας των παραπάνω υπηρεσιών θα είναι η χαριστική βολή σε νέους δικηγόρους και ασκούμενους οι οποίοι θα δουν εισοδήματα που περίμεναν από τον Μάρτιο και ήλπιζαν ότι θα καλυφθούν τώρα με την εκδίκαση υποθέσεων να χάνονται.

Περαιτέρω, το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίων έχει ως αποτέλεσμα την μη-εκτέλεση συναλλαγών ακινήτων. Αναρωτιέται κανείς εάν εν μέσω της παρούσας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λάβει φόρους, τέλη και ΦΠΑ από διάφορες συναλλαγές μεγάλης αξίας που τώρα παγώνουν με κίνδυνο και να ματαιωθούν από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.         

«Δεν λειτουργούμε με όρους κοινωνικού αυτοματισμού. Ούτε λέμε πως για να δουλέψουμε εμείς πρέπει να κινδυνεύσει η υγεία των λειτουργών του δημοσίου. Θεωρούμε πως με τις προτάσεις που κάνουμε σήμερα μπορούμε να εξασφαλίσουμε και την βιωσιμότητα των δικηγόρων και να προστατεύσουμε την υγεία του συνόλου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Τρασανίδης.

Ως εκ τούτου, η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης προτείνει σήμερα μία δέσμη μέτρων κοινής λογικής έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των συναλλασσόμενων και την προστασία των εισοδημάτων των δικηγόρων και ασκούμενων:

  • Τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους τους δικηγόρους και ασκούμενους για όσο διαρκεί η κατάσταση «πολύ υψηλού κινδύνου» στην Π.Ε Θεσσαλονίκης, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έστω και με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Τη χορήγηση επιδόματος από τα αδιάθετα του ειδικού λογαριασμού ΟΑΕΔ που καταβάλλουν υπέρ του ΟΑΕΔ οι δικηγόροι.
  • Τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Τη μη απώλεια τυχόν ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Τη μείωση ενοικίου στους ελεύθερους επαγγελματίες για όσο διαρκούν τα μέτρα.
  • Την αναστολή καταβολών όλων των φορολογικών οφειλών των νέων δικηγόρων.

Την εφαρμογή των εξής μέτρων για την λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και υποθηκοφυλακείων/κτηματολογίων, όχι κατά περιοριστικό τρόπο:

■                Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων για όλες τις διαδικασίες.

■                Επέκταση της λειτουργίας θυρίδων των γραμματειών με εφαρμογή εναλλάξ βαρδιών για τους υπαλλήλους.

■                Εξυπηρέτηση μόνον δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών εν μέσω της αναστολής δικαστηρίων και κτηματολογικών υπηρεσιών.

■                Εφαρμογή του χρονικού προσδιορισμού στα πινάκια όπου αυτό είναι εφικτό.

■                Δημοσίευση των πινακίων και των στοιχείων επικοινωνίας γραμματέων στις ιστοσελίδες των δικαστηρίων για απευθείας επικοινωνία για συναινετικές αναβολές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

■                  Αυτοματοποιημένη κοινοποίηση των εκδιδόμενων αποφάσεων με email και ψηφιακή υπογραφή τους από τον αρμόδιο γραμματέα/δικαστή στους δικηγόρους, όπως άλλωστε κάτι τέτοιο άρχισε να εφαρμόζεται στο Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο με την επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων τον Μάιο.

■                Κανονική διεξαγωγή δικών όπου δεν υπάρχει προφορική διαδικασία ή εμμάρτυρη απόδειξη, ήτοι την νέα τακτική διαδικασία, εφέσεις πολιτικών δικαστηρίων και διοικητικές δίκες.

■                Επέκταση του μέτρου έκδοσης πιστοποιητικών για ιδιοκτησίες ακινήτων από δικηγόρους και για την αρμοδιότητα όλων των κτηματολογίων.

■                Έκδοση πιστοποιητικών από το κτηματολόγιο ηλεκτρονικά και ηλεκτρονική αποστολή τους.

■                Έρευνα στο κτηματολόγιο μέσω υπολογιστή μόνο για επαγγελματίες (δικηγόρους, δικ. επιμελητές κλπ.).

■                Υλοποίηση της εξαγγελίας άμεσης χορήγησης ψηφιακών υπογραφών νεών τύπου σε όλους τους δικηγόρους.

■                 Χρήση (όπως προβλέπεται άλλωστε) μέσων εξ αποστάσεως διεξαγωγής διαδικασιών.

■                 Αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσα στα δικαστήρια και υπηρεσίες.

■                Εξαίρεση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τους δικηγόρους και ασκούμενους σε περιπτώσεις όπου ασκούν το λειτούργημα τους.

 Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΔιΘ σημείωσε επίσης το εξής: «Οι προτάσεις της ΕΑΝΔιΘ είναι εύκολα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους. Εάν δεν επιτρέψουμε στον κλάδο μας και ειδικά το πιο ευάλωτο τμήμα του να δουλέψει θα δούμε μία νέα γενιά άνεργων δικηγόρων και ασκούμενων που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ορθοποδήσουν επαγγελματικά ή να ανακάμψουν οικονομικά.»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ