Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το «ευχαριστώ» Μπουτάρη-Τζιτζικώστα στον Σαββίδη (video)

Δήμαρχος και περιφερειάρχης ευχαρίστησαν τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη χρηματοδότηση δημιουργίας έδρας Ποντιακού Ελληνισμού στο ΑΠΘ.

Τις θερμές ευχαριστίες τους στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, για την κίνησή του να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία έδρας για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού στο ΑΠΘ, εξέφρασαν κατά τις ομιλίες τους στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Θέλω να συγχαρώ τον Ιβάν Σαββίδη για τη δημιουργία έδρας ποντιακών σπουδών, μία έδρα που τη χρωστούσαμε εμείς οι Μακεδόνες στους Πόντιους», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Οφείλουμε να πούμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, με τη χειρονομία να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία έδρας στο ΑΠΘ για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού, θεμελιώνει την αιώνια μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου υπήρχε μεγάλο έλλειμμα», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Να σημειωθεί ότι αύριο, στις 10 το πρωί, θα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη», με αντικείμενο την προώθηση δράσεων εκπαιδευτικού, ερευνητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσουν οι κ.κ. Σαββίδης και Μήτκας θα ανακοινωθεί η ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ με τη στήριξη του Ιδρύματος, για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού και για τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό.

Θησαυρό για τον ελληνισμό χαρακτήρισε την ποντιακή διάλεκτο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, για την κίνησή του να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία έδρας για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού στο ΑΠΘ.

«Ο ποντιακός ελληνισμός, μετά τους διωγμούς και τη Γενοκτονία που υπέστη στην Τουρκία, βρήκε σπίτι στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη λέγεται προσφυγομάνα. Η Θεσσαλονίκη έχει πάντα ανοιχτή πόρτα και αγκαλιά για τα παιδιά της από όλον τον κόσμο», σημείωσε ακόμη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου και είναι υποχρέωση της νεολαίας να διατηρήσει αυτή τη γλώσσα, γιατί είναι θησαυρός για τον ελληνισμό», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι οι Έλληνες ενωμένοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από όσα περισσότερα κράτη και οργανισμούς είναι δυνατόν. «Ήρθε η ώρα επίσης να αξιώσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από την Τουρκία για τις θηριωδίες. Να μην αργήσει η ώρα που θα βρεθούμε όλοι μαζί εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, αυτές τις 353.000 ψυχές, έχοντας πετύχει την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.