Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το μήνυμα Μπουρλά για την Πλατεία Ελευθερίας και η απόφαση της Αποκεντρωμένης

Ο ισχυρός άνδρας της Pfizer τοποθετήθηκε δημόσια κατά του πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας - Εξέλιξη και από την πλευρά της Αποκεντρωμένης.

Μία σημαντική εκκρεμότητα εξακολουθεί να βαραίνει τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Αφορά την τύχη της πλατείας Ελευθερίας, υπόθεση στην οποία εγκλωβίστηκε η ίδια η διοίκηση με την απόφασή της, τον περασμένο Δεκέμβριο, να μετατρέψει εκ νέου την πλατεία σε πάρκινγκ, έως ότου, όπως ειπώθηκε, λάβει την τελική απόφαση για το εάν θα προχωρήσει ή όχι στην κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, συγχρόνως με την επιφανειακή ανάπλασή της.

Τους μήνες που ακολούθησαν, και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους κυρίως της εβραϊκής κοινότητας της πόλης αλλά και της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας φάνηκε να αναδιπλώνεται και να διολισθαίνει προς τη λύση της ανάπλασης της πλατείας, όπως είχε αποφασιστεί από τη διοίκηση Μπουτάρη, χωρίς δηλαδή την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ. Στο τέλος Μαρτίου ο κ. Ζέρβας είχε δηλώσει στην Voria.gr, ότι την απόφαση για το τι ακριβώς θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας, εάν δηλαδή εκτός από το Πάρκο Μνήμης θα κατασκευαστεί και υπόγειο πάρκινγκ, θα τη λάβει η πόλη. «Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο», είχε πει. Όπως, μάλιστα, είχε τονίσει η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί μέσα στον Απρίλιο, αφού προηγουμένως παραλάμβανε η διοίκηση την τελική πρόταση της μελετητικής εταιρείας στην οποία έχει αναθέσει να διερευνήσει εάν το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του υπόγειου πάρκινγκ, είναι βιώσιμο.

Στο μεταξύ, όμως, η πρώτη εκτίμηση της μελετητικής εταιρείας η οποία παραδόθηκε στον κ. Ζέρβα τον Μάρτιο έδειχνε ότι το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του υπόγειου πάρκινγκ είναι βιώσιμο, κάτι που ασφαλώς δεν προσέφερε στον δήμαρχο μια αξιοπρεπή οδό διαφυγής και υπαναχώρησης. Παρότι ο κ. Ζέρβας είχε δηλώσει στην Voria.gr ότι «πέρα από το τι θα λέει η εισήγηση της εταιρείας το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα το κάνει ή δεν θα το κάνει (σ.σ.το πάρκινγκ)», φτάνουμε στο τέλος Μαΐου, χωρίς η διοίκηση να έχει λάβει τις αποφάσεις της.

Στο θέμα παρενέβη για άλλη μια φορά ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ο Θεσσαλονικιός Άλεμπερτ Μπουρλά ο οποίος, υπενθυμίζεται, είχε εκφράσει και κατ' ιδίαν στον κ. Ζέρβα την ενόχλησή του και την ενόχληση της εβραϊκής κοινότητας για τη μετατροπή της πλατείας σε πάρκινγκ. Χθες, στο περιθώριο της εκδήλωσης η οποία έγινε προς τιμήν του, στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ όπου αναγορεύτηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, ο κ. Μπουρλά δήλωσε ότι «παρακολουθώ την εξέλιξη υλοποίησης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και βλέπω πως και η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να αλλάξει χρήση τιμώντας τις μνήμες όσων χάθηκαν».

Απόφαση Αποκεντρωμένης

Εξέλιξη όσον αφορά την υπόθεση της πλατείας Ελευθερίας υπήρξε και από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Συγκεκριμένα, με απόφασή του ο συντονιστής της ΑΔΜΘ Γιάννης Σάββας απέρριψε την προσφυγή την οποία είχαν καταθέσει 15 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κατά της μετατροπής της πλατείας σε πάρκινγκ. Εντούτοις, ενώ φαινομενικά η απόφαση αυτή φαίνεται να δικαιώνει το δήμο, ουσιαστικά τον αφήνει έκθετο καθώς, όπως προκύπτει, δεν υπάρχει κατ' ουσία καμία απόφαση, από κανένα όργανο του δήμου, για τη μετατροπή της πλατείας σε πάρκινγκ.

Ειδικότερα, με την προσφυγή τους η οποία κατατέθηκε στις 2 Μαρτίου 2022, οι 15 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2021, με την οποία μετατρεπόταν η πλατεία Ελευθερίας ξανά σε πάρκινγκ. Στην απόφασή του ο συντονιστής της ΑΔΜΘ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 62 και 63 του Ν. 3852/2010 όπως ισχύουν η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, και μάλιστα αρμοδιότητες ρύθμισης της κυκλοφορίας κ.λ.π., αρμοδιότητες τις οποίες έχει το Δημοτικό Συμβούλιο». Κατά συνέπεια, κρίνει ότι «η προσβαλλόμενη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποτελεί σύμφωνη γνώμη και όχι εκτελεστή διοικητική πράξη». Και επειδή «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 227 παρ. 1 του Ν. 3852/2010 όπως ισχύει, προσφυγή μπορεί να ασκηθεί κατά αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των δήμων για λόγους νομιμότητας και όχι για λόγους σκοπιμότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για το παραδεκτό της προσφυγής αποτελεί η εκτελεστότητά της σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερθέντα». Με βάση αυτό το σκεπτικό απορρίφθηκε η προσφυγή των 15.

Αυτό, όμως, πρακτικά σημαίνει ότι για τη μετατροπή της πλατείας σε πάρκινγκ, δεν υφίσταται καμία απόφαση της σημερινής διοίκησης. Η τελευταία απόφαση του δήμου σχετικά με την ελεγχόμενη στάθμευση χρονολογείται στις 27 Νοεμβρίου 2017 όταν το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει «να δοθεί η δυνατότητα κάλυψης ισάριθμων θέσεων στάθμευσης προς αντιστάθμιση απωλεσθέντων θέσεων λόγω της δυναμικής φύσης του έργου, έπειτα από αιτιολογημένο αίτημα του Αναδόχου-διαχειριστή και την έγκριση της επιτροπής παρακολούθησης πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης». Μόνο που εκείνη η απόφαση δεν έκανε λόγο για την πλατεία Ελευθερίας αφού, στο μεταξύ, είχε ήδη αποφασιστεί και έτρεχε η διαδικασία για την ανάπλασή της σε πάρκο Μνήμης.