Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζουν οι μοναχικοί Επιτάφιοι στις άδειες εκκλησιές

Η Ακολουθία του Επιταφίου, που συνοδεύεται από τον μοναδικό ύμνο του Ρωμανού του Μελωδού, πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες.

Μόνο από την τηλεόραση είχαν φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πένθιμη Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής οι Έλληνες αφού η φυσική παρουσία στους ιερούς ναούς δεν επιτρεπόταν λόγω του των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η Ακολουθία του Επιταφίου, που συνοδεύεται από τον μοναδικό ύμνο του Ρωμανού του Μελωδού, πραγματοποιήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες με τους ιερείς και του ψάλτες να υμνούν την κορύφωση του Θείου Δράματος με τον Επιτάφιο θρήνο της Θεοτόκου για τον Ιησού.

Για πρώτη φορά στα χρονικά σε όλη τη χώρα δεν έγινε περιφορά του Επιταφίου σε εξωτερικό χώρο, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης Παράδοσης, με το συγκεκριμένο τελετουργικό να πραγματοποιείται τελικά εντός των άδειων ναών. Παρ' όλα αυτά, η κατάνυξη είναι εμφανής για τους ιερείς. 

Δείτε φωτογραφίες από την Ακολουθία του Επιταφίου από το πρακτορείο Intime από τον Άγιο Ραφαήλ στα Μετέωρα και από τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο: