Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το παρασκήνιο των συλλήψεων στην «υπόθεση Αβαρλή» - Aπορίες και απαντήσεις

Για ποιο λόγο η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας δεν περίμενε να φτάσει το φακελάκι στον φερόμενο ως τελικό αποδέκτη;

Η «υπόθεση Αβαρλή» εξακολουθεί να μονοπωλεί τα πολιτικά και όχι μόνο, πηγαδάκια στη Θεσσαλονίκη. Λογικό. Δεν είναι και πολύ σύνηθες ένας εν ενεργεία αντιδήμαρχος να συλλαμβάνεται, για λόγους βεβαίως, άσχετους με το δημόσιο αξίωμά του. Ωστόσο, ο πολιτικός αντίκτυπος είναι εύλογος. Θυμίζω ότι ο αντιδήμαρχος συνελήφθη (μαζί και με άλλους δύο) με την ιδιότητα του ιδιώτη λογιστή το βράδυ της Τρίτης, καθώς κατηγορείται ότι πήρε από φαρμακοποιό – πελάτη του φακελάκι για να τακτοποιήσει στην εφορία- με έναν ακόμα λογιστή και μια εφοριακό- εκκρεμότητα του φαρμακοποιού, ο οποίος όμως κατήγγειλε το περιστατικό. Σε βάρος των τριών σχηματίστηκε δικογραφία για τη διερεύνηση αδικημάτων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση και δωροληψία.

Στις συζητήσεις οι οποίες γίνονται στα διάφορα πολιτικά και δημοσιογραφικά στέκια σχετικά με την υπόθεση διατυπώνονται διάφορα σενάρια, απορίες και ερωτήματα. Για παράδειγμα, εκφράζεται η απορία για ποιο λόγο η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας δεν περίμενε να φτάσει το φακελάκι στον φερόμενο ως τελικό αποδέκτη του, την εφοριακό, και μετά να προχωρήσει σε συλλήψεις. Μήπως η βιασύνη αποδυναμώνει το κατηγορητήριο αφού η εφοριακός δεν πιάστηκε με τα λεφτά ανά χείρας; Εύλογες οι απορίες και τα ερωτήματα γι' αυτό και έψαξα να μάθω το παρασκήνιο.

Όπως, λοιπόν, με ενημερώνει αρμόδια πηγή η οποία έχει γνώση της υπόθεσης, η πρώτη σύλληψη έγινε την Τρίτη το μεσημέρι. Ο συλληφθείς είναι νεαρός λογιστής, υπάλληλος του λογιστικού γραφείου του Αβαρλή στον οποίο είχαν δοθεί τα χρήματα εκ μέρους του φαρμακοποιού. Σύμφωνα, δε, με την ίδια πηγή, η ΕΛΑΣ φέρεται να διαθέτει και οπτικό υλικό από τη στιγμή της παράδοσης του ποσού. Έπειτα απ' αυτό έγινε η σύλληψη του υπαλλήλου του λογιστικού γραφείου ο οποίος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΘ για κατάθεση.

Εκεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συλληφθείς είπε πως το ποσό επρόκειτο να παραδοθεί από τον Αβαρλή σε εφοριακό για να κλείσει μια εκκρεμούσα φορολογική υπόθεση του φαρμακοποιού. Έπειτα από αυτήν την κατάθεση η ΕΛΑΣ προχώρησε λίγες ώρες μετά, στη σύλληψη του αντιδημάρχου και της εφοριακού.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, πέρα από το οπτικό υλικό και την κατάθεση του πρώτου συλληφθέντα, στη διάθεση των αρχών υπάρχουν και καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δένουν καλά την υπόθεση «για αυτό δεν χρειαζόταν να περιμένουμε να δοθούν τα χρήματα στην εφοριακό. Άλλωστε, θα μπορούσε τα χρήματα που θα έπαιρνε η εφοριακός να ήταν τελικά διαφορετικά από τα προσημειωμένα».

Οι τρεις παραμένουν υπό κράτηση καθώς, παρότι συνελήφθησαν την Τρίτη, η απολογία τους έχει οριστεί για αύριο Σάββατο. Ο λόγος είναι ότι, λόγω της υφής της υπόθεσης, θα πρέπει να απολογηθούν σε ειδικό και όχι σε τακτικό ανακριτή. Ο τελευταίος, μαζί με τον αρμόδιο εισαγγελέα, θα αποφασίσουν και για την περαιτέρω μεταχείρισή τους, έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, δηλαδή θα αποφανθούν για το εάν θα αφεθούν ελεύθεροι, με ή χωρίς περιοριστικούς όρους.

Για να επιστρέψω και στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας πληροφορήθηκε τα καθέκαστα, κάποια στιγμή το πρωί της Τετάρτης και έμεινε εμβρόντητος. Αφού προσπάθησε να μάθει ό,τι πληροφορία ήταν δυνατόν να του δοθεί, προχώρησε στη συνέχεια στην αποδοχή της παραίτησης του αντιδημάρχου και στη διαγραφή του από την παράταξη. Στο μεταξύ, την ώρα εκείνη ήταν στο δημαρχείο και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης καθώς ήταν σχεδιασμένο να γίνει η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και ΟΣΕΘ η οποία φυσικά, μέσα στην αναστάτωση που προκλήθηκε, αναβλήθηκε.