Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το σχέδιο για ελληνικό Χόλιγουντ στη Θέρμη

Ένα επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 50 εκατ. που προβλέπει την ανάπτυξη έξι στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή η αίτηση της εταιρείας «Βασιλικά Θέρμης» για ένταξη του σχεδίου της για την ανάπτυξη κινηματογραφικών στούντιο στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη έξι στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών 30.000 τετραγωνικών μέτρων σε ακίνητο 80 στρεμμάτων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Επένδυση έως 40 εκατ.

Η επένδυση πρόκειται να αναπτυχθεί στην έκταση με τις παλαιές σιταποθήκες Κορδογιάννη, που έχει αγοράσει ήδη η εταιρεία. Η «Βασιλικά Θέρμης» συνδέεται με την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών και studios Nu Boyana Hellenic. Τόσο η εταιρεία «Βασιλικά Θέρμης» όσο και η Nu Boyana Hellenic ανήκουν στον επιχειρηματία Γιάννη Καλαφάτη και τον συνεταίρο του Γιαρίβ Λερνέρ. Ο τελευταίος ελέγχει τη Millennium Media, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες ταινιών του Χόλιγουντ. Οι δύο άνδρες έχουν αντίστοιχες επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ και τη Βουλγαρία, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει παραγωγές στην Ελλάδα. Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Γιάννης Καλαφάτης, «έχουν επενδυθεί ήδη 8 εκατομμύρια στη Θεσσαλονίκη ενώ με βάση το επενδυτικό σχέδιο προβλέπεται να δαπανηθούν άλλα 30 εκατομμύρια σε κτιριακές υποδομές και περί τα 10 εκατομμύρια σε τεχνικό εξοπλισμό». Επιπλέον η εταιρεία «θα αναπτύξει γραφεία και εγκαταστάσεις post production και στην Αθήνα και ειδικότερα σε περιοχή πλησίον του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου έχει αποκτήσει ήδη ακίνητο».

Μεγάλες παραγωγές

Το συγκεκριμένο σχήμα έχει ήδη ολοκληρώσει γυρίσματα γνωστών ταινιών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων το «The Enforcer» με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας και το «The Expendables 4» με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τους Τζέισον Στέιθαμ και Σιλβέστερ Σταλόνε.

«Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα τις υποδομές εκείνες που θα καταστήσουν ακόμη ευκολότερη την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών παραγωγής και δικτύων, όπως για παράδειγμα το Netflix, η Disney και η Paramount, ώστε να γυρίζουν ταινίες και σειρές εδώ», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, όπως η ηλιοφάνειά της και το φυσικό της κάλλος, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός της και τα τελευταία χρόνια ο εκσυγχρονι σμός των ευρύτερων υποδομών, αλλά και οι ξενοδοχειακές και άλλες εγκαταστάσεις».

Θρυαλλίδα για τη σταδιακή ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας, όπως αναγνωρίζει ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται και στις αγορές των κατασκευών στη Νέα Υόρκη, αποτελεί το πλαίσιο που εισήχθη τα προηγούμενα χρόνια και βελτιώθηκε περαιτέρω από τη σημερινή κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα για τις παραγωγές που γυρίζονται επί ελληνικού εδάφους. Πρόκειται για το ευρύτερα γνωστό cash rebate, τη διαχείριση του οποίου έχει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

«Δημιουργώντας τις υποδομές που χρειάζονται οι μεγάλες παραγωγές, ολοένα και περισσότερες ταινίες θα μπορούν να γυρίζονται εδώ με ό,τι σημαίνει αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό και την περαιτέρω απήχηση του brand name Ελλάδα».

Πηγή: moneyreview