Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το τέλος της διασκέδασης φέρνουν τα νέα μέτρα

Απαγορεύονται από σήμερα οι όρθιοι στα νυχτερινά κέντρα - 1 στους 3 χώρους εστίασης στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται πως θα βάλει λουκέτο εντός Αυγούστου

To… τέλος της διασκέδασης σηματοδοτούν τα νέα μέτρα που φέρνει η πολιτεία ελέω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα μας επισημαίνουν εκπρόσωποι του χώρου της εστίασης.

Συγκεκριμένα, από σήμερα και έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου ισχύει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ - εστιατόρια, καφέ - μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Αν μάλιστα επιβληθεί και ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12.00 το βράδυ - όπως συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, μάλιστα, να επισημαίνει, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, λήψης και άλλων μέτρων - τότε όπως λένε άνθρωποι της εστίασης, το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο.

«Καλά κάνει η πολιτεία και λαμβάνει μέτρα, ωστόσο θα πρέπει να βοηθήσει και όλους όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο. Με την απαγόρευση ορθίων πολλά μπαράκια στα Λαδάδικα, ή και στα δυτικά της πόλης πχ. στον Εύοσμο και την Πολίχνη θα αναγκαστούν να κλείσουν.Από σήμερα σταματά η διασκέδαση. Αν μπει και ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12.00 το βράδυ φανταστείτε τι θα γίνει στα νησιά και στους τουριστικούς προορισμούς» λέει, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας τα περίπου 20 μπιλιαρδάδικα που λειτουργούν στην πόλη θα πρέπει και αυτά να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων για τους όρθιους.

«Δυστυχώς το πρώτο που πυροβολούμε είναι η εστίαση. Το μόνο μέτρο που μας έχει βοηθήσει, για όσους βέβαια τη λάβανε, είναι η επιστρπτέα προκαταβολή. Λαμβάνουν μέτρα για τη δημόσια υγεία χωρίς να μεριμνούν για τους επιχειρηματίες και όσους δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο μας» επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης συμπληρώνοντας πως το πλαφόν που μπήκε στους γάμους, για μέχρι 100 καλεσμένους, οδηγεί σε πολλές ακυρώσεις δεξιώσεων, αφήνοντας ξεκρέμαστους επιχειρηματίες που είχαν αναλάβει να τις πραγματοποιήσουν.

Ο τζίρος στα τάρταρα – Έρχονται ολοταχώς λουκέτα

Ο τζίρος των καταστημάτων του χώρου της εστίασης, παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με πέρυσι. Ανάλογα με το που βρίσκεται το εστιατόριο ή το μπαρ ο τζίρος κυμαίνεται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 50 έως 80%. Έντονο είναι το πρόβλημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου κάνοντας μία βόλτα στα παραλιακά καταστήματα, η πλειονότητα αυτών είναι μισογεμάτα, ενώ κάποια άλλα είναι σχεδόν άδεια. Η μη έλευση ικανού αριθμού τουριστών στην πόλη αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα.

Την ίδια ώρα, ζοφερή είναι η εικόνα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι πρώτες εκτιμήσεις των εκπροσώπων της εστίασης κάνουν λόγο για λουκέτο εντός Αυγούστου σε 1 στα 3 καταστήματα της Θεσσαλονίκης, ενώ εκφράζονται φόβοι πως όταν ολοκληρωθεί, στα τέλη του μήνα, η έρευνα που διενεργεί η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, το ποσοστό δεν αποκλείεται να είναι σημαντικά αυξημένο.

Ήδη κάποιοι επιχειρηματίες χώρων εστίασης έχουν κατεβάσει ρολά λόγω Αυγούστου, προγραμματίζοντας όμως να μην ξανανοίξουν τα καταστήματα τους καθώς οι υποχρεώσεις και τα έξοδα τρέχουν και οι ίδιοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.