Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τοποθετούνται 20 ειδικά κυτία συλλογής φαρμάκων εντός του ΑΠΘ

Τα φάρμακα που θα συγκεντρωθούν μπορούν να είναι ληγμένα για να πάνε προς ανακύκλωση αλλά μη ληγμένα που θα πάνε προς διάθεση σε απόρους

Συγκέντρωση φαρμάκων ξεκινά συμβολικά την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί στο ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ.

Τα φάρμακα που θα συγκεντρωθούν μπορούν να είναι ληγμένα για να πάνε προς ανακύκλωση αλλά μη ληγμένα που θα πάνε προς διάθεση σε απόρους από εθελοντικές Οργανώσεις ιατρών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και της Επιστημονικής Φοιτητικής Οργάνωσης «Aristotle Team of Pharmacy – A.T.P.» του Τμήματος Φαρμακευτικής και με αφετηρία το ΑΠΘ θα επεκταθεί, σταδιακά, σε όλη την πόλη.

Ως προς την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δράσης στο ΑΠΘ, έχουν κατασκευαστεί, σε πρώτο στάδιο, ειδικά κυτία με οπές, κλειδιά και σχετική σήμανση, που θα τοποθετηθούν σε είκοσι σημεία – περάσματα σε διάφορα Τμήματα του ΑΠΘ.

Εντός των κυτίων αυτών θα συλλέγονται φάρμακα (ληγμένα ή μη χρησιμοποιούμενα), τα οποία θα συγκεντρώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα, θα κατηγοριοποιούνται και θα αξιοποιούνται κατά περίπτωση.

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 και ώρα 11:00 όλα τα κυτία συλλογής φαρμάκων θα τοποθετηθούν σε ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης, όπου θα παρουσιαστούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και σε δημοσιογράφους, θα γίνουν σύντομες αναφορές για τον σκοπό της πρωτοβουλίας και στη συνέχεια θα μεταφερθούν προς τοποθέτηση σε προκαθορισμένα σημεία Τμημάτων του ΑΠΘ.

«Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση φοιτητών και ευρύτερου κοινού για την ανάγκη ανακύκλωσης των φαρμάκων, στην στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων με τη χορηγία δωρεά φαρμάκων και στην ευρύτερη ιατροκοινωνική ευαισθητοποίηση των φοιτητών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ.