Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τους μεικτούς χώρους προκρίνουν οι εστιάτορες - Σύγχυση με τα μέτρα

Χαρακτηρίζουν τα μέτρα περίπλοκα και λένε πως απαιτούνται διευκρινίσεις - «Η κυβέρνηση μας πετά το μπαλάκι» λένε εκπρόσωποι της εστίασης

Σύγχυση επικρατεί μεταξύ των ανθρώπων της εστίασης αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, χθες, από την κυβέρνηση και αφορούν στο διαχωρισμό των καταστημάτων του κλάδου σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και όσους νόσησαν από κορωνοϊό και σε μεικτούς. Εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης χαρακτηρίζουν, μιλώντας στη Voria.gr, τα μέτρα «περίπλοκα» με κενά, υπογραμμίζοντας πως απαιτούν διευκρινίσεις.

Η πλειονότητα των ανθρώπων του χώρου φαίνεται να επιλέγει τους  μεικτούς χώρους για να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσανατολίζονται να μην ανοίξουν τους εσωτερικούς τους χώρους – η πληρότητα θα είναι στο 50%- καθώς εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση θα τους επιβαρύνει περεταίρω οικονομικά.  

Η επιλογή πάντως των μεικτών χώρων γίνεται βάσει του ότι δεν θέλουν να διώξουν κάποιους καλούς τους πελάτες, που ενδεχομένως δεν έχουν εμβολιαστεί, την ώρα μάλιστα που το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων δεν έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό.

Επιπρόσθετα σημαντικός αριθμός υπαλλήλων στην εστίαση εκτιμάται πως δεν έχει εμβολιαστεί, σε αντίθεση με τους περισσότερους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που το έκαναν αμέσως μόλις τους δόθηκε η δυνατοτήτα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιλέξουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους αμιγώς για εμβολιασμένους και όσους νόσησαν από κορωνοϊό.

Εκείνο πάντως, που όπως τονίζουν τους ενοχλεί είναι το γεγονός πως «η κυβέρνηση τους πετά το μπαλάκι και τους μετατρέπει σε αστυνομικούς στους ίδιους τους χώρους». Κάποιοι πάντως εξ αυτών σπέυδουν να προσθέσουν πως «αν πρέπει να κάνουμε τον αστυνόμο, να τον κάνουμε, ωστόσο θα πρέπει όλες αυτές οι κινήσεις να έχουν αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα διερωτώνται πως είναι δυνατόν να πηγαίνει κάποιος στη δουλειά του με self test ενώ για φαγητό ή ποτό με PCR ή με rapid test.

Μονόδρομος οι μεικτοί χώροι

Μονόδρομο χαρακτηρίζει την επιλογή της λειτουργίας μεικτών χώρων στην εστίαση ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής με το Ποτάμι, Νίκος Νυφούδης επισημαίνοντας πως είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος στην πόρτα. Μάλιστα εκτιμά πως κάποιοι επιχειρηματίες δεν θα λειτουργήσουν τους εσωτερικούς τους χώρους, ιδιαίτερα όταν προκειται για μικρά καταστήματα, καθώς το ποσοστό της πληρότητας είναι περιορισμένο. «Θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις δύο τριών ατόμων για να βρίσκονται στην πόρτα και θα ελέγχουν τα τεστ και τα πιστοποιητικά, κάτι που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, που προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά από πολύμηνο λουκέτο» σημειώνει ο κ. Νυμφούδης θέτοντας παράλληλα το ερώτημα για το τι θα γίνει σε περίπτωση που παρέα θελήσει να πάει για φαγητό σε κατάστημα που λειτουργεί αμιγώς για εμβολιασμένους και κάποιος από την παρέα δεν έχει εμβολιαστεί.

«Όταν η πληρότητα στους εσωτερικούς χώρους, σε προηγούμενη φάση της πανδημίας, ήταν στο 70- 75% παλεύαμε για την επιβίωση μας, τώρα με το 50% θα είναι δυσχερέστερη η κατάσταση. Οι Έλληνες έχουν την κουλτούρα της ταβέρνας, του πιο οικονομικού φαγητού, ποιος μη εμβολιασμένος θα μπει στη διαδικασία να κάνει rapid test για να έρθει για φαγητό; Αμέσως το κόστος για μία έξοδο αυξάνεται. Τι θα γίνεται με τους τουρίστες, θα πρέπει να φέρνουν τεστ μαζί τους για να μπουν στο εστιατόριο;»  αναρωτιέται ο κ. Νυμφούδης υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει σε περίπτωση που πελάτης, λόγω κάποιας ασθένειας, δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί.