Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών COVID μέσα σε έναν μήνα

Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση των διασωληνώσεων σε συνδυασμό με την άνοδο των κρουσμάτων και τη φθίνουσα πορεία που διαγράφουν οι εμβολιασμοί

Σημαντική αύξηση καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μπορεί ακόμα οι αριθμοί να απέχουν πολύ από αυτούς του δεύτερου κύματος της πανδημίας και να μην έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας, ωστόσο προκαλούν ανησυχία, καθώς ανοδική πορεία διαγράφουν τόσο τα κρούσματα όσο και οι διασωληνώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι ασθενείς που εισάγονταν στα νοσοκομεία της πόλης σε κάθε εφημερία ήταν σταθερά σε μονοψήφια επίπεδα. Λιγότερο από έναν μήνα μετά οι καθημερινές εισαγωγές κυμαίνονται μεταξύ 25 και 30. Αντίστοιχα, σε κάθε εφημερία γίνονται κατά μέσο όρο τρεις διασωληνώσεις, αριθμός που είναι διαχειρίσιμος, αλλά επίσης αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου μήνα.

Ενδεικτική της ανησυχητικής αυτής εικόνας που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες ήταν η εφημερία που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. «Έχουμε μία αυξητική τάση εδώ και ένα 20ήμερο. Ενώ είχαμε φτάσει να νοσηλεύουμε πέντε με δέκα ασθενείς COVID στην τελευταία εφημερία είχαμε 25 εισαγωγές θετικών και άλλες 35 ύποπτες, εκ των οποίων έχουν μείνει τα 22. Φανταστείτε τι θα γίνει από 1η Σεπτεμβρίου», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης.

Υγειονομικοί ανέφεραν στη Voria.gr ότι η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, ενώ όσοι εμβολιασμένοι εισάγονται στα νοσοκομεία εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα. Μεταξύ των ασθενών είναι και άτομα μικρότερης ηλικίας, τα οποία επίσης έχουν πιο ήπια συμπτώματα και σπανίως χρειάζονται διασωλήνωση.

Προβληματισμός για τους εμβολιασμούς

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τις υγειονομικές αρχές της πόλης είναι το γεγονός ότι δεν προχωρούν ικανοποιητικά οι εμβολιασμοί, ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε στη Voria.gr ότι το σημαντικό ποσοστό των ανεμβολίαστων προκαλεί ανησυχία για αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να έχουν πιθανότητες να νοσήσουν, όμως θα έχουν πιο ήπια συμπτώματα και πιθανότατα δεν θα χρειαστούν καν νοσηλεία, κάτι που ισχύει και για εκείνους στους οποίους ενδεχομένως θα μεταφέρουν τον ιό.

Ανησυχία, όμως, υπάρχει και για το ποσοστό των υγειονομικών, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο και σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης θα τεθούν σε αναστολή από τα καθήκοντά τους από την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το ζήτημα δεν αφορά τους γιατρούς, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 94% είναι εμβολιασμένοι, με τους υπόλοιπους είτε να έχουν νοσήσει, είτε να έχουν πρόβλημα υγείας που τους εμποδίζει να κάνουν το εμβόλιο. Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός εργαζομένων που δεν έχει εμβολιαστεί ούτε προτίθεται να κάνει το εμβόλιο.

Ενδεικτικά, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπως ανέφερε ο κ. Τζελέπης, υπάρχουν περίπου 300 άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχει περάσει εξάμηνο από τη νόσησή τους. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος των εργαζομένων, το 90% δεν είναι αρνητές του εμβολίου, ενώ οι ανεμβολίαστοι είναι διαφορετικές περιπτώσεις που είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν θέματα υγείας, είτε φοβούνται. «Εάν όλοι αυτοί μπουν σε αναστολή την 1η Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο δεν θα λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ, η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοια ποινή δεν προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.