Σάββατο 8 Αυγούστου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΕΣ, ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Οι τρεις Δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, ενώνουν τις δυνάμεις τους για δεύτερη χρονιά

Ξεκίνησε η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, παρέχοντας στις πόλεις μια ευκαιρία να δοκιμάσουν βιώσιμους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και οι τρεις Δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, ενώνουν τις δυνάμεις τους για δεύτερη χρονιά συμμετέχοντας σε διαδημοτικές δράσεις με επίκεντρο τη χρήση ποδηλάτου.

Με κοινή ανακοίνωση των τριών Αντιδημάρχων Αθλητισμού, Απόστολου Φουκίδη (Αμπελοκήπων – Μενεμένης), Μαρίας Γαβαλά (Κορδελιού – Ευόσμου), Σάκη Λαζαρίδη (Παύλου Μελά), καλούνται οι πολίτες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης να πάρουν τα ποδήλατά τους το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και στις 6.00 μ.μ. να επιλέξουν μια από τις 3 ποδηλατοπορείες που έχουν ως αφετηρία τα αντίστοιχα δημαρχεία των συνδιοργανωτών (Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ 12, Αμπελόκηποι – Παύλου Μελά 24, Πλατεία Ευόσμου - Καραολή και Δημητρίου 1, Σταυρούπολη) και κοινό τερματισμό το πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι συμμετέχοντες των 3 Δήμων, στις 6.30 μ.μ., θα κάνουν μια κοινή ποδηλατοβόλτα μέσα στους χώρους του πρώην στρατοπέδου στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων ως ελεύθερων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής και για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών.

Στον χώρο του πρώην στρατοπέδου θα πραγματοποιηθεί συμβολική κλήρωση ενός ποδηλάτου, προσφορά των καταστημάτων ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ και στη συνέχεια οι ποδηλάτες θα κατευθυνθούν δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μενεμένης, στην οδό Θωμά Χατζίκου, όπου θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο με ποδήλατα και … περπάτημα και θα διακοπεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Εκεί, ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης θα διοργανώσει μια μεγάλη γιορτή για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, με επιδείξεις δεξιοτεχνίας πάνω σε πίστα ποδηλάτου, με ειδικές κατασκευές,  προκειμένου τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν το ποδήλατο, σε μια διαδρομή που θα είναι περιφραγμένη και οριοθετημένη με προστατευτικά κιγκλιδώματα. Επίσης, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να δοκιμάσουν σε πίστα ηλεκτρικού ποδηλάτου τον τρόπο λειτουργίας και τη χρηστικότητα του μέσου και να τεστάρουν τις δυνάμεις τους σε ειδική βάση στατικού ποδηλάτου.

Για τους μικρούς ποδηλάτες έχουν ετοιμαστεί πλούσια εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά δρώμενα, με χιουμοριστικά σκετσάκια, παιχνίδια προσέγγισης, διαδραστική παράσταση και χορό από ανιματέρ, ενώ μια κάλπη ιδεών και προτάσεων περιμένει τις απόψεις όλων για τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών ζωής στην πόλη, μέσα από την αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς των πολιτών, όσον αφορά στις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Μετά τις 7.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η αναχώρηση των ποδηλατών και η επιστροφή τους στις αφετηρίες των ποδηλατοπορειών.

Απονομή βραβείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019, οι 3 Δήμοι συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό SocialBikingChallenge - Πρόκληση Κοινωνικής Ποδηλασίας μέσω της απλής, στη χρήση της, εφαρμογής BikePrints (Apple & Android) και σύνδεσης με την ομάδα Thessaloniki WEST.

Οι ποδηλάτες διανύοντας καθημερινά και για το χρονικό διάστημα 16 Σεπτεμβρίου - 6 Οκτωβρίου, όσο περισσότερα χιλιόμετρα μπορούν, θα κερδίσουν ποδήλατα, κράνη και αξεσουάρ ποδηλάτου που είναι μια ευγενική χορηγία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εταιρεία που συμπλήρωσε 20 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Τα χρήσιμα δώρα θα δοθούν στους νικητές ποδηλάτες την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, όπου θα φιλοξενηθούν και μαθητές από σχολεία των τριών δήμων. Το Π.Κ.Α. απαρτίζεται από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία του οδικού δικτύου (δρόμους, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, νησίδες, σημάνσεις) τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε σμίκρυνση και με στόχο την ανάπτυξη κυκλοφοριακής συνείδησης - παιδείας στους μικρούς δημότες, καθώς και την προώθηση της χρήσης των εναλλακτικών μέσων μετακίνησης.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, παρέχοντας στις πόλεις μια ευκαιρία να δοκιμάσουν βιώσιμους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.  

Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα και να καταστήσουμε τις αστικές περιοχές πιο ευχάριστους τόπους διαβίωσης και εργασίας.

Οι ενεργοί τρόποι μεταφοράς, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, είναι απαλλαγμένοι από εκπομπές ρύπων και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας. Από την υιοθέτησή της το 2002, ο αντίκτυπος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ αυξάνεται σταθερά, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2018, η εκστρατεία έσπασε το ρεκόρ συμμετοχών της: 2.792 πόλεις από 54 χώρες διοργάνωσαν δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Το περπάτημα και η ποδηλασία έχουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, οφέλη για την υγεία, για την ασφάλεια, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά οφέλη.

Προκειμένου να σχεδιαστεί με συνέπεια το περπάτημα και η ποδηλασία στις πόλεις και να ευθυγραμμιστούν οι αντίστοιχες στρατηγικές με τη γενική στρατηγική για την αστική κινητικότητα, είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν ειδικά σχέδια δράσης. Αυτά τα έγγραφα σχεδιασμού μπορούν να αποτελούν μέρος ή μπορούν να ενσωματωθούν στο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας ΣΒΑΚ (SUMP) μιας πόλης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης
www.ampelokipi-menemeni.gr   E: e-mail:athletics@ampelokipi-menemeni.gr
T: 2310 725775, 2313 300 953
Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου
www.kordelio-evosmos.gr   E: kordelio.evosmos.innovasump@gmail.com   
Τ: 2310 703 394, 2310 705 442, 2313 302 163
Δήμος Παύλου Μελά
www.pavlosmelas.gr   E: athlitismos@pavlosmelas.gr
Τ: 2313 302 961

Για την εγγραφή στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κοινωνικής ποδηλασίας
https://socialbiking.jrc.ec.europa.eu


 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ