Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εταιρεία τοποθέτησε πατίνια χωρίς να ενημερώσει κανέναν

Μία ακόμη εταιρεία τοποθέτησε πατίνια σε δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει ενημερώσει τον δήμο. Το μήνυμα Ζέρβα για το πλαίσιο κανόνων

Χωρίς καμία ενημέρωση προς τον δήμο Θεσσαλονίκης μια τρίτη εταιρεία τοποθέτησε, αυτές τις ημέρες, ηλεκτρικά πατίνια σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει για ακόμα μια φορά το κενό που υπάρχει για το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται με την ενοικίαση πατινιών. Φρένο σε αυτή την κατάσταση επιδιώκει να βάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει έτοιμο το πλαίσιο κανόνων λειτουργίας για τις εταιρείες με ηλεκτρικά πατίνια.

Η νέα εταιρεία έκανε την εμφάνισή της εδώ και λίγες ημέρες. Έχει τοποθετήσει δεκάδες ασπρόμαυρα ηλεκτρικά πατίνια στη Νέα Παραλία, κοντά στο Λευκό Πύργο, στην Αριστοτέλους και σε άλλα σημεία.

Μιλώντας στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας τόνισε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ο δήμος για την κίνηση της συγκεκριμένης εταιρείας. Μάλιστα, όπως ανέφερε, πρόκειται να την αναζητήσουν προκειμένου να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Ζέρβας: Σύντομα η θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου

Τρεις αντιδήμαρχοι και ένας εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει αυτό το διάστημα να τρέξουν τις διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση ενός κανονιστικού πλαισίου σε συνεργασία με τις εταιρείες ηλεκτρικών πατινιών. Πρόκειται για τους αντιδημάρχους Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα, Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη, Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη και τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρη Δαγκλή.

Το κλιμάκιο του δήμου έχει ήδη συναντηθεί με τις δύο εταιρείες Lime και Hive που δραστηριοποιούνται με την ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών.

Ξεκάθαρο μήνυμα για ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις σήμερα ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τα πατίνια. Μας χαροποιεί που υπάρχουν τέτοια εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, τη στιγμή που η πόλη μας δεν έχει κάποιο αξιόπιστο μέσο μεταφοράς. Αλλά το να μην υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο, θέτει σε κίνδυνο και αυτούς που τα χρησιμοποιούν αλλά και τους πεζούς. Παράλληλα καταλαμβάνεται χώρος δημόσιος, αφού δεν έχουν πάρει άδεια οι εταιρείες αυτές, ενώ οι χρήστες τα εγκαταλείπουν σε όποιο σημείο θέλουν, ακόμα και στο βυθό του Θερμαϊκού. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την έλλειψη κανονιστικού πλαισίου», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Όπως ανέφερε, «οι αρμόδιες αντιδημαρχίες και υπηρεσίες προχωρούν στη θεσμοθέτηση ενός σχεδίου που θα προστατεύει το δημόσιο χώρο, τις συγκοινωνίες και την ασφάλεια των πολιτών».

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα υπάρχουν και πρόστιμα όταν κάποια πατίνια τοποθετούνται και εγκαταλείπονται όπου να ναι. «Είναι ιδιοκτησιακό στοιχείο μιας συγκεκριμένης εταιρείας που από τη στιγμή που κάνει κατάληψη κοινόχρηστου χώρου προφανώς εφόσον δεν έχει άδεια, μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο, όμως εμείς δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό χωρίς τους κανόνες» υπογράμμισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως θα είναι οι κανόνες προς όφελος όλων.  

Μιλώντας στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας υπογράμμισε ότι με το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα οριοθετηθούν οι χώροι εκείνοι που θα μπορούν να τοποθετούνται τα πατίνια.

Παράλληλα, θα υπάρχουν κάποιες ζώνες, όπως κοντά στο παραλιακό μέτωπο ή σε μνημεία, που τα πατίνια δεν θα μπορούν να κλειδώνουν.«Σε αυτές τις ζώνες οι χρήστες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τα ηλεκτρικά πατίνια. Εάν το κάνουν, τότε τα ηλεκτρικά πατίνια δεν θα κλειδώνουν και θα συνεχίζεται η χρεώση», εξήγησε ο κ. Κούπκας.

Εντός του επόμενου διαστήματος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναμένεται να έχει έτοιμη και την κανονιστική για τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου, που θα πρέπει να πληρώνουν οι εταιρείες.

Εκτός όμως του πλαισίου κανόνων που ετοιμάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η δημοτική αρχή αναμένει το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά της κυβέρνησης που θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας τέτοιων μέσων μεταφοράς.