Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν την αναθηματική πλάκα - Σκέψεις για Επιτροπή

Άγνωστοι βανδάλισαν την πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί- Σκέψεις για Επιτροπή Σοφών-Ιστορικών από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Την αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου του 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα βανδάλισαν άγνωστοι εχθές, Κυριακή.

Οι δράστες έσβησαν με μαρκαδόρο την επιγραφή της πλάκας και έγραψαν τις λέξεις «ανιστόρητοι» και «προδότες».

Το περιστατικό καταδίκασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής που διοργάνωσε τις εκδηλώσεις για την 30η Οκτωβρίου. «Καταδικάζουμε κάθε είδους βανδαλισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Voria.gr και πρόσθεσε: «Είτε μας αρέσει κάτι είτε όχι και ανεξάρτητα από το τι γράφει η πλάκα και αν ικανοποιεί κάποιους ή δεν τους ικανοποιεί, ο βανδαλισμός δεν είναι λύση».

Ο ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα πως από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία Επιτροπής Σοφών - Ιστορικών προκειμένου να βρεθεί μία κοινή λύση για την αναθηματική πλάκα. «Υπάρχουν δύο αντίπαλες τάσεις (σ.σ. σχετικά με την πλάκα), η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργεί έριδες και αντιπαλότητες» σημείωσε ο κ. Τσαβλής, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η συζήτηση για την εν λόγω Επιτροπή είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Σήμερα το πρωί συνεργεία του δήμου καθάρισαν την πλάκα και την επανέφεραν στην αρχική της μορφή.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως εχθές στον ευρύτερο χώρο της πλατείας Λευκού Πύργου πραγματοποίησε συγκέντρωση ο Ιερός Λόχος.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: alterthess.gr