Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Στο τιμόνι λεωφορείου του ΟΑΣΘ όσοι βρεθούν στην παραλία - Οδηγοί για μία μέρα

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στη θέση του οδηγού αστικού λεωφορείου και να δουν στην πράξη πού βρίσκονται τα λεγόμενα «τυφλά» σημεία.

Ένα πρωτότυπο βιωματικό εργαστήριο, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την κίνησή τους μέσα στους δρόμους της πόλης, οργανώνει σήμερα ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (Π.Α.Σ.Θ.), τον ΟΑΣΘ και την Τροχαία, στο πλαίσιο του «Voltάρω 6», της γιορτής ηλεκτροκίνησης που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Νέα Παραλία.

Διαβάστε: Voltάρω 6: Η πράσινη τεχνολογία εντυπωσιάζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Στο πλακόστρωτο δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται σταθμευμένο ένα αστικό λεωφορείο και εκατέρωθέν του είναι τοποθετημένα δίκυκλα και πατίνια. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στη θέση του οδηγού αστικού λεωφορείου και να δουν στην πράξη που βρίσκονται τα λεγόμενα «τυφλά» σημεία, αυτά δηλαδή που ακόμα και ο πιο έμπειρος αδυνατεί να αντιληφθεί από τους καθρέφτες. Με τον απλό αυτόν τρόπο μπορεί ο καθένας να καταλάβει πώς πρέπει να κινείται στον δρόμο, ειδικά κοντά σε μεγάλα οχήματα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος της πρωτοβουλίας, να βελτιώσει δηλαδή την οδηγική συμπεριφορά όσων χρησιμοποιούν οχήματα μικροκινητικότητας, προκειμένου να αυξηθεί η οδική ασφάλεια, ζήτημα πολύ επίκαιρο το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο έχουν καταγραφεί τα αλλεπάλληλα περιστατικά παράσυρσης δικυκλιστών, κάποια μάλιστα θανατηφόρα.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας, πρόκειται για μία βιωματική επίδειξη της ασφαλούς κίνησης ομάδας ποδηλατών παράλληλα σε όχημα αστικής συγκοινωνίας ή σε μεγάλο όχημα. «Υπάρχουν τυφλά σημεία που δεν μπορεί κανείς οδηγός, όσο εκπαιδευμένος κι αν είναι, να δει όταν οδηγεί ότι δίπλα του κινούνται ποδηλάτες, κινούνται οχήματα μικροκινητικότητας. Θέλουμε, λοιπόν, αυτό να γίνει βίωμα και στους οδηγούς μεγάλων οχημάτων, αλλά και στους οδηγούς μικροκινητικότητας, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα πολλά ζητήματα της οδικής ασφάλειας και κίνησης. Οδηγώ και μοιράζομαι τον δρόμο, αυτό θέλουμε να δείξουμε», ανέφερε.

«Ουσιαστικά μπαίνει ο ένας στη θέση του άλλου. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί κανείς την οπτική που έχει ο κάθε οδηγός», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ελένη Πεταλωτή.

Την εμπειρία να βλέπεις τον δρόμο από τη θέση του οδηγού λεωφορείου μπήκαν στον πειρασμό να ζήσουν ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η πρωτότυπη αυτή δράση θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 το βράδυ, όσο δηλαδή διαρκεί και το «Voltάρω 6».