Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βούλγαροι, Γερμανοί και... Θεσσαλονικείς μένουν σε Airbnb

Από ποιες πόλεις του εξωτερικού έρχονται οι επισκέπτες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν 30% αυξημένες οι αφίξεις το 2018

Λίγο περισσότεροι από 40.000 είναι οι επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη που έμειναν σε κατάλυμα τύπου Airbnb κατά το εννεάμηνο του 2018, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στη διεθνή βάση δεδομένων AirDNA για τον κεντρικό δήμο. Ο συγκεκριμένος αριθμός (40.465 αφίξεις) είναι αυξημένος κατά 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (31.408 αφίξεις), ενώ, μάλιστα, είναι μεγαλύτερος από το σύνολο της περσινής χρονιάς, όταν φιλοξενήθηκαν στα εν λόγω καταλύματα της Θεσσαλονίκης 40.130 Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 αφορά διεθνείς αφίξεις (33.499 έναντι 6966 εγχώριων αφίξεων), ενώ οι 10 κορυφαίες πόλεις προέλευσης είναι οι εξής: Σόφια (2.309 επισκέπτες σε ετήσια βάση), Λονδίνο (2.081), Βερολίνο (1.693), Κωνσταντινούπολη (1.173), Σκόπια (1.096), Βουκουρέστι (943), Βελιγράδι (878), Παρίσι (758), Νέα Υόρκη (704) και Μόναχο (582). Εάν δηλαδή προστεθουν οι επισκέπτες από Βερολίνο και Μόναχο, τότε οι Γερμανοί (2.275) είναι, μετά τους Βούλγαρους, η δεύτερη εθνικότητα προέλευσης στη Θεσσαλονίκη για διαμονή σε AirBnb.

Αξιοσημείωτες είναι οι προσθήκες νέων πόλεων προέλευσης στο top-10 όταν εξετάζουμε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της πόλης. Ειδικότερα, στα Άνω Λαδάδικα εντοπίζουμε στη δεύτερη θέση τις Βρυξέλλες και ακολουθούν η Μελβούρνη (5η θέση), το Μόναχο (6η θέση), η Ρίγα (7η θέση), η πόλη Μαμαρόνεκ που βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης (8η θέση), η πόλη Μπράμπτον που ανήκει στην επαρχία Οντάριο του Καναδά (9η θέση) και το Μπρίσμπεϊν που είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλιανής πολιτείας του Κουίνσλαντ (10η θέση). Αντίστοιχα στα καταλύματα που βρίσκονται στην περιοχή του Φραγκομαχαλά την 5η θέση των πόλεων προέλευσης καταλαμβάνει το Αμβούργο και ακολουθεί το Όσλο (8η θέση) και το Σαν Φρανσίσκο (9η θέση).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, σε ό,τι αφορά τις εγχώριες αφίξεις τη δεύτερη θέση στις πόλεις προέλευσης καταλαμβάνει... η Θεσσαλονίκη! Σύμφωνα με εκπρόσωπο της AirDNA αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάτοικοι από γύρω περιοχές (γειτονικούς δήμους ή χωριά εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος) υπολογίζονται ως επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ιδιοκτήτες καταλυμάτων που προσφέρονται σε πλατφόρμες τύπου Airbnb είπαν στη Voria.gr ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου γίνεται χρήση των καταλυμάτων για ημιδιαμονή. Την πρώτη θέση στις ελληνικές πόλεις προέλευσης επισκεπτών καταλαμβάνει ο δήμος Αθηναίων και ακολουθούν ο Άλιμος, το Χαλάνδρι, η Κομοτηνή, η Κρήτη, η Κέρκυρα, οι Σέρρες, το Μοσχάτο και η Νέα Ιωνία.

Πηγή φωτογραφίας Airbnb