Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βραβείο στους «Ήρωες της Covid – 19» σε εκδήλωση στη ΔΕΘ

Οι βραβευθέντες προέρχονταν από το χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, των δομών του εθνικού συστήματος υγείας, των σωμάτων ασφαλείας, κ.α.

Οι «Ήρωες της Covid - 19» στη Β. Ελλάδα βραβεύτηκαν σε εκδήλωση στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου, βουλευτών, στελεχών της αυτοδιοίκησης, των δημοσίων δομών υγείας, των σωμάτων ασφαλείας, κ.α.

Οι βραβευθέντες προέρχονταν από το χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, των δομών του εθνικού συστήματος υγείας, των σωμάτων ασφαλείας, από την εκπαίδευση, από τον επιχειρηματικό κόσμο και γενικώς από εκείνο το τμήμα του πληθυσμού, το οποίο διακρίθηκε στη μάχη της «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έρευνα κοινής γνώμης της "Interview", που διενεργήθηκε πανελλαδικά τον Αύγουστο, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτεία έδρασε «επαρκώς» για να θωρακιστεί το σύστημα υγείας απέναντι στην πανδημία και ότι αυτό ανταποκρίθηκε στις συνθήκες αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η εφημερίδα «Μακεδονία», το makthes.gr και η εταιρία δημοσίων σχέσεων pr.bizz, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ, ενώ χαιρέτισαν και μεταξύ άλλων απένειμαν τα βραβεία, ο πρόεδρος του ιστορικού συγκροτήματος τύπου, Παναγιώτης Καραμόσχος και η πρόεδρος της εταιρίας δημοσίων σχέσεων Νάνσυ Υφαντίδου.

Χαιρετισμός Ν. Κεραμέως

Τους «ήρωες» της καθημερινής μάχης κατά της πανδημίας, τους οποίους ανέδειξε και η εκδήλωση συνεχάρη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε όσους αυτή την περίοδο «ξεχώρισαν» σε αυτόν τον τομέα στο χώρο της εκπαίδευσης.

«Ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς την προσεχή Δευτέρα είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι ήρωες, στους οποίους οφείλουμε το ότι η εκπαίδευση, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες μπόρεσε και κρατήθηκε ζωντανή και κράτησε ζωντανή την επαφή των παιδιών, των φοιτητών, των μαθητών, με την εκπαιδευτική διαδικασία» τόνισε η κ. Κεραμέως και αναφέρθηκε σε τρεις κατηγορίες, στους συντελεστές αυτής της προσπάθειας στο χώρο της παιδείας.

«Πρώτα, από όλα είναι οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, που στη χρονιά που πέρασε δοκιμάστηκαν, προσαρμόστηκαν, επέδειξαν υπευθυνότητα και βγήκαν νικητές . Δεύτερη κατηγορία είναι οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη εκπαίδευσης, που εργάστηκαν άοκνοι σε δύσκολες συνθήκες και κλήθηκαν σε λίγα εικοσιτετράωρα να προσφέρουν όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, από δια ζώσης που ήταν, σε εξ αποστάσεως. Και όμως, με το φιλότιμο, με το μεράκι τους κατάφεραν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση. Τρίτη κατηγορία, οι γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι στήριξαν ανθρώπους στήριξαν όλο το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν σε συνεχή αλληλεπίδραση προκειμένου η εκπαίδευση να κάνει το άλμα μπροστά κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης».

Χαιρετισμός Θ. Καράογλου

Στην «καθολική πλειοψηφία της ευθύνης», η οποία υιοθετεί στην καθημερινότητα του τις οδηγίες των ειδικών, μέχρις ότου η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίσει δραστικά την πανδημία, αναφέρθηκε ο βραβευθείς υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ενώ άφησε αιχμές για τους αρνητές της χρήσης προστατευτικής μάσκας.

«Τώρα, λοιπόν, που βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της πανδημίας, καλούμαστε να κερδίσουμε τη μάχη του ορθού λόγου και να υπερασπιστούμε τη δυνατότητα, η επιστήμη που καθοδηγεί τα βήματά μας» είπε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε: «Ο παραλογισμός των τελευταίων ημερών χτίζεται πάνω στην άγνοια και σε κενές θεωρίες. Έχει αφετηρία το φόβο. Κι όσοι πατούν με μίσος τις μάσκες, ας αναλογιστούν ότι χάρη σε αυτές σώθηκαν και σώζονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Καράογλου ευχαρίστησε τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής» γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, κ.α., αλλά και τις πάρα πολλές επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του, από την αρχή της πανδημίας, προσφέροντας υγειονομικό υλικό, μάσκες, απολυμαντικά φάρμακα και υγειονομικό υλικό σε δομές του εθνικού συστήματος υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, με την πίστη στις οδηγίες των ειδικών, των ιατρών, των λοιμωξιολόγων να βγάλουμε τη χώρα μας στη δεύτερη φάση, όπως και στην πρώτη φάση, σαν μια χώρα - πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Χαιρετισμός Κ. Ζέρβα

«Οι δύσκολοι καιροί γεννούν ήρωες. Και οι ήρωες είναι ανάμεσα μας» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: «Είναι οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στο φωτισμό, είναι πολλοί εθελοντές που αυτές τις δύσκολες μέρες βρίσκονται κοντά στον συνάνθρωπο. Αλλά και επιχειρηματίες που στάθηκαν δίπλα μας, στον ανθρώπινο πόνο, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη. Ευχαριστούμε πολύ όλους».

Ο πρόεδρος του «Δικτύου Αλληλεγγύης και Αρωγής», Νίκος Πέντζος σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Δικτύου συλλέχθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου από επιχειρηματίες, οι οποίοι έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν δράσεις κατά του ιού, εφοδιάζοντας το σύστημα υγείας με τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά και με εξοπλισμό, δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξη τους στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ Έλενα Ράπτη και Στράτος Σιμόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στελέχη των ΥΠΕ και των δημοσίων νοσοκομείων, των σωμάτων ασφαλείας, γιατροί, νοσηλευτές, επιχειρηματίες, κ.α.

Πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης της «Interview» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε πανελλαδική, δειγματοληπτική έρευνα της «Interview», από τον πρόεδρο της Δημήτρη Βασιλειάδη, η οποία διενεργήθηκε τον μήνα Αύγουστο με τη μέθοδο της τηλεφωνικής επικοινωνίας και του web, σε δείγμα 615 ατόμων, άνω των δεκαεπτά ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι η πανδημία αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία «επαρκώς» έδρασε «επαρκώς» για να θωρακιστεί το εθνικό σύστημα υγείας απέναντι στην πανδημία (54,1%), ότι το εθνικό σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε στις συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας (72,7%), ότι αποτελεσματικότεροι από τους φορείς ήταν η πολιτική προστασία (35,6%) και το σύστημα υγείας (29.8%), ότι σημαντική ήταν και η συμβολή ιδιωτών (58,5%)με χορηγίες και δωρεές, ενώ περίπου οι μισοί ζητούν να θεσμοθετηθεί το σύστημα των χορηγιών δωρεών σε ευαίσθητους τομείς του δημοσίου, όπως της υγείας και της πολιτικής προστασίας (49,8%)κ.α. (Επισυνάπτεται το αρχείο).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ