Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξεφουσκώνει το Airbnb – Στροφή στα παραδοσιακά ενοίκια

Σε καθοδική πορεία τόσο οι πληρότητες όσο και οι τιμές ανά διανυκτέρευση - Τι δείχνουν τα στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα

Στροφή στους παραδοσιακούς ενοικιαστές αρχίζουν να κάνουν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, εγκαταλείποντας τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα η στροφή προς τη μακροχρόνια μίσθωση που ξεκίνησε το 2019, εντός του έτους εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά.

Όπως συνέβη στο παρελθόν με τη φούσκα του Χρηματιστηρίου, έτσι και η φούσκα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως την έχουν χαρακτηρίσει εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, σταδιακά ξεφουσκώνει. Τόσο οι πληρότητες όσο και οι τιμές ανά διανυκτέρευση βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Την ίδια ώρα και ο κορωνοϊός που βάζει φρένο στα ταξίδια, φαίνεται να έχει επιπτώσεις εκτός από τα ξενοδοχεία και στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάνοντας μία αναζήτηση στη δημοφιλή πλατφόρμα Airbnb, για διάφορες χρονικές περιόδους στη διάρκεια του έτους, για καταλύματα  στη Θεσσαλονίκη, οι πληρότητες είναι ιδιαίτερα χαμηλές, σε κάποιες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν το 30% και οι τιμές σε αρκετά καταλύματα έχουν την ένδειξη «νέα μειωμένη τιμή». Οι τιμές δε των προσφερόμενων ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για πολυτελή καταλύματα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης συνήθως δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση, κάτι που στο προηγούμενο διάστημα  δεν συνέβαινε.

Μετά από τη φρενίτιδα, έρχεται η... διαύγεια

Όπως εκτιμά μιλώντας στη Voria.gr o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate και πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος πολύ σύντομα ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα βρεθούν διαθέσιμα για μακροχρόνιες μισθώσεις. «Η επιστροφή στη μακροχρόνια μίσθωση σε λίγο διάστημα θα πάρει τη μορφή...επιδημίας. Η κατάσταση για τα Airbnb έχει ξεκινήσει από πέρυσι να γίνεται δύσκολη, ωστόσο εντός του έτους εκτιμώ πως το 20% των καταλυμάτων αυτού του τύπου θα περάσει και πάλι στη μακροχρόνια μίσθωση. Σιγά σιγά οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται σε σύγκριση με τις εισπράξεις που είχαν πριν από ένα ή δύο χρόνια» αναφέρει ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις πελατών του που προχώρησαν σε ανακαινίσεις κατοικιών στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν ως Airbnb και τελευταία στιγμή βλέποντας πως δεν τους συμφέρει, αποφάσισαν να περάσουν και πάλι στη μακροχρόνια μίσθωση.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως πλέον είναι πολλά τα διαμερίσματα που νοικιάζονται επιπλωμένα, καθώς για κάποιο διάστημα οι ιδιοκτήτες τους τα εκμεταλλεύτηκαν ως Airbnb.
 
«Μετά από τη φρενίτιδα, έρχεται η... διαύγεια», σημειώνει στη voria.gr ιδιοκτήτης ακινήτων που μέχρι πρότινος τα εκμεταλλευόταν μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όπως αναφέρει «όταν έχεις ένα, δύο ακίνητα και τα εκμεταλλεύεσαι κατά αυτόν τον τρόπο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, τα αναλαμβάνεις όλα μόνος σου αν δεν απευθυνθείς σε κάποια εταιρεία του χώρου. Συνεκτιμώντας κανείς τη φορολογία, τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά και τον χρόνο που πρέπει να ξοδεύει τότε φαίνεται πως η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι τελικά η «κότα με τα χρυσά αυγά ».