Skip to main content

Από τα Λαδάδικα το πρώτο βήμα για την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων

Τις επόμενες ημέρες ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην τοποθέτηση 50 καφέ κάδων στην περιοχή των Λαδάδικων και στο κέντρο της πόλης.

Το πρώτο βήμα για την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες προχωρά στην τοποθέτηση 50 καφέ κάδων στην περιοχή των Λαδάδικων και στο κέντρο της πόλης, για την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων από επιχειρήσεις - εστιατόρια.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Ανακύκλωση και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα δίκτυο με 50 επιχειρήσεις, στις οποίες θα τοποθετηθεί εντός του καταστήματος ο ειδικός κάδος. Βάσει του σχεδιασμού, οι κάδοι θα τοποθετηθούν σταδιακά στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, στις οποίες θα γίνεται παράλληλα και η εκπαίδευσή των εργαζομένων για τον τρόπο διαχείρισης του συστήματος. Σταδιακά θα διαμορφωθεί και το πρόγραμμα αποκομιδής. Στη συνέχεια, από τα εστιατόρια, οι κάδοι θα κατευθύνονται στην κινητή μονάδας κομποστοποίησης η οποία θα βρίσκεται σε χώρο του Αγροκτήματος του Α.Π.Θ. στην Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Για τη βέλτιστη και ομαλή διαχείριση του πιλοτικού προγράμματος θα τοποθετηθεί προσωρινά η κινητή μονάδα κομποστοποίησης σε  στεγασμένο χώρο του Αγροκτήματος του Α.Π.Θ. στην Θέρμη Θεσσαλονίκης. Η κινητή μονάδα κομποστοποίησης θα παραμείνει στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, δηλαδή μέχρι την 31/08/2016. Το θέμα της τοποθέτησης της μονάδας κομποστοποίησης αναμένεται να λάβει το πράσινο φως την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Πρόκειται για το έργο «Ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων και πράσινη επιχειρηματικότητα στον αστικό ιστό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ – πΓΔΜ 2007-2013, το οποίο υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Στρούγκας της πΓΔΜ.  

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η οργάνωση ενός δικτύου για την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων που προέρχονται από επιχειρήσεις του αστικού ιστού το οποίο θα επιτρέψει στους πολίτες να συνεισφέρουν ενεργά σε ένα εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και θα διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους στο δήμο, «ήδη πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλες επιχειρήσεις για συμμετοχή τους».

Τα βιοαπόβλητα που θα συγκεντρώνονται θα μεταφέρονται στο Αγρόκτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Θέρμη, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του συστήματος και υπάρχουν ανοιχτές εκτάσεις, ενώ θα υπάρχει και η συνεχής εποπτεία και παραμετροποίηση από τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου.

Εκεί, σε ειδικό χώρο με πρόσβαση για το όχημα περισυλλογής και μεταφοράς, θα βρίσκεται η κινητή μονάδα κομποστοποίησης κλειστού συστήματος επεξεργασίας κομποστ (mobile units) η οποία θα τροφοδοτείται με τα βιοαπόβλητα υλικά που θα αναμιγνύονται με τα πράσινα Δημοτικά απόβλητα.

Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητα και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, το εδαφοβελτιωτικό υλικό που θα παράγεται με αυτήν τη διαδικασία θα διατίθεται στους πολίτες μέσα από τα «πράσινα σημεία», που πρόκειται να διαμορφωθούν σε έξι κομβικά σημεία της πόλης, ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα.

Τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν ειδικό σήμα προβολής τους για τη συμμετοχή τους, όπως, επίσης και το σύνολο της περιοχής θα αναδειχθεί με ειδικό σήμα-αναφορά για τη συμμετοχή και τον αυξημένο δείκτη ευαισθησίας σε θέματα ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής διαχείρισης.