Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άρχισε η απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου (φωτο+vid)

Εγκρίθηκε χθες η σχετική μελέτη για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων και ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους σε αποθήκη στο Καλοχώρι

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης τα δύο πρώτα δρομολόγια μεταφοράς των αρχαίων του σταθμού του Μετρό στη Βενιζέλου μετά το πράσινο φως για την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους από το ΣτΕ. Σημειώνεται ότι χθες Δευτέρα εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η σχετική μελέτη για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.



Σύμφωνα με το Ethnos.gr, συνολικά περίπου 30 παλέτες με αρχαία, τα οποία αποτελούν τμήματα αρχαίου δαπέδου, τυλιγμένα σε ειδικό νάιλον προστασίας μεταφέρθηκαν στην αποθήκη του Μετρό στο Καλοχώρι όπου φυλάσσονται οι σημαντικότερες αρχαιότερες του έργου.

Η αποθήκευση στο Καλοχώρι και το χρονοδιάγραμμα

Σε αποθήκη στο Καλοχώρι έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για να μεταφερθούν τα ευρήματα, ενώ έχει προσδιοριστεί και εξειδικευμένο προσωπικό, που θα τα φροντίζει από άποψη συντήρησης και διατήρησης σε καλή κατάσταση, ώστε να είναι έτοιμα για επανατοποθέτηση όταν ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά έργα στο σταθμό Βενιζέλου.



Όπως έγραψε η Voria.gr, εκτιμάται αρμοδίως ότι το διάστημα των τριών έως τεσσάρων μηνών για την απόσπαση του συνόλου των αρχαιοτήτων από τον συγκεκριμένο σταθμό θεωρείται εύλογο και ικανό για να ολοκληρωθεί αυτή η κρίσιμη φάση, χωρίς να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στον αρχαιολογικό θησαυρό που ήρθε στο φως με την ανασκαφή.



Μετά την απομάκρυνση των αρχαιολογικών ευρημάτων θα γίνει νέα ανασκαφή, αυτή τη φορά στα κατώτερα στρώματα και μόνον αφού τελειώσουν και αυτές οι αρχαιολογικές εργασίες θα αρχίσουν τα κατασκευαστικά του σταθμού Βενιζέλου.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για όλες αυτές τις διαδικασίες δείχνει ότι το στοίχημα της ολοκλήρωσης του σταθμού και της έναρξης λειτουργίας του μετρό της Θεσσαλονίκης με δυσκολία μπορεί να βγει έως το τέλος του 2023. Παρότι, οι αρμόδιοι θεωρούν ότι έστω και με πίεση, έστω και με επιτάχυνση των εργασιών, το ορόσημο του 2023 δεν πρέπει και δεν θα χαθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι πηγαίνουν βήμα – βήμα και για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και για να είναι συνεπείς ως προς το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ίδια η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως εξώδικο στα συναρμόδια υπουργεία απέστειλαν σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, προκηρύσσοντας απεργία-αποχή των μελών τους (μόνιμων και ΙΔΑΧ αρχαιολόγων και συντηρητών του ΥΠΠΟΑ) από κάθε εργασία που σχετίζεται με την απόσπαση του μείζονος σημασίας αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή video, φωτογραφιών: ethnos.gr