Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δειλό ξεκίνημα για τη φοιτητική στέγη, φρένο βάζει στους γονείς η ακρίβεια

Τι ζητούν φοιτητές και γονείς από τις φοιτητικές κατοικίες και γιατί μερικοί εγκαταλείπουν την ενοικίαση και κινούνται προς την αγορά κατοικίας.

Μεγαλύτερες δυσκολίες ακόμη και έναντι της περιόδου των μνημονίων θα κληθούν να περάσουν φέτος οι γονείς παιδιών που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται μακριά από τις κατοικίες τους καθώς η γενικότερη ακρίβεια κάνει τα έξοδα της φοιτητικής στέγης να μοιάζουν δυσθεώρητα.

Όπως λένε εκπρόσωποι του real estate, τα τσιμπημένα μισθώματα, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή, με αποτέλεσμα οι γονείς να τρενάρουν όσο μπορούν την εύρεση κατοικίας για τα παιδιά τους που θα φοιτήσουν σε σχολές της Θεσσαλονίκης.

Η αναζήτηση της φοιτητικής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, πάντως, έχει αρχίσει δειλά, αλλά μόνον για όσους είναι σίγουροι πως έχουν εισαχθεί σε σχολές που επιθυμούν, καθώς χρονικά απέχουμε τουλάχιστον ένα μήνα από την ανακοίνωση των βάσεων, που θα σημάνει και την εκκίνηση για το... σαφάρι καλής και προπάντων οικονομικής, όσο το δυνατόν, κατοικίας.

Η τάση, όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος, είναι οι φοιτητές να αναζητούν κατοικίες των 50 τμ, οι οποίες είναι ανακαινισμένες, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνεται και το κόστος των λογαριασμών των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

«Η πλειονότητα των κατοικιών που αναζητούν οι φοιτητές είναι ανακαινισμένες καθώς η βραχυχρόνια μίσθωση ώθησε τους ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων να τα ανακατασκευάσουν και να τα επιπλώσουν. Πολλά από αυτά έχουν περάσει, πλέον, στη μακροχρόνια μίσθωση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως οι τιμές του τμ για μίσθωση μικρών διαμερισμάτων, τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές, κυμαίνονται από 6 έως 10 ευρώ.

Η πλειονότητα των φοιτητών αναζητούν κατοικία περιμετρικά από τα πανεπιστήμια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε κάποιες περιπτώσεις στα ανατολικά.

Κάποιοι σκέφτονται την αγορά κατοικίας

Η συγκατοίκηση αποτελεί πλέον παρελθόν, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις γονιών που αναζητούν μικρές κατοικίες προκειμένου να τις αγοράσουν κάνοντας μια επένδυση για το μέλλον, προσφέροντας, παράλληλα, στο παιδί τους ένα… φοιτητικό κεραμίδι.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων, «η αγορά φοιτητικής κατοικίας αποτελεί μια ασφαλή επένδυση, ιδιαίτερα αν οι ενδιαφερόμενοι αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση, τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά αλλά παράλληλα και γιατί κάποιοι φοιτητές που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη παραμένουν σε αυτή μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους».