Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξενοικιάζονται καταστήματα στην Παλιά Παραλία-Οι τιμές ενοικίασης και πώλησης

Αυξάνονται τα αδιάθετα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - Ποιοι είναι οι λόγοι και σε ποιες τιμές διατίθενται - Τι λένε οι μεσίτες

Οι…. τριγμοί που καταγράφονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα κάθε άλλο παρά είδηση αποτελεί καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις, να περιορίσουν τις ημέρες λειτουργίας ακόμη και να οδηγηθούν σε αναστολή λειτουργίας.

Ωστόσο όταν πρόκειται για την περιοχή-φιλέτο της Θεσσαλονίκης, την Παλιά Παραλία τότε η κατάσταση μοιάζει περισσότερο ανησυχητική. Φαίνεται, λοιπόν, να έχει δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο, σε έναν δρόμο που υπό κανονικές συνθήκες αποτελεί το δημοφιλέστερο επιχειρηματικό προορισμό για όσους θέλουν να λειτουργήσουν επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος.

H Voria.gr κάνοντας μια αυτοψία στην Παλιά Παραλία κατέγραψε τουλάχιστον δέκα καταστήματα, αλλά μικρότερα και αλλά περισσότερων τετραγωνικών μέτρων, να είναι κλειστά. Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός αυτών αυξήθηκε ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις καταστημάτων ακόμη και γωνιακών, αρκετών τετραγωνικών μέτρων, που παραμένουν κλειστά επί μακρόν.

Όπως επισημαίνουν μεσίτες, τα καταστήματα που διατίθενται για επιχειρήσεις εστίασης, το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά ζήτηση καταγράφουν και αυτό γιατί η εστίαση αποτελεί έναν κλάδο που πλήττεται από τη γενικότερη ακρίβεια με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει τους εν δυνάμει επιχειρηματίες του χώρου.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate «ο κλάδος της εστίασης δοκιμάζεται λόγω των συνεχών ανατιμήσεων», προσθέτοντας όμως ότι η Παλιά Παραλία αποτελεί μια προνομιούχα περιοχή που διαθέτει ως σύμμαχό της, τη θέση της, τον ήλιο και τη θάλασσα. Η μέση απόδοση της μίσθωσης των καταστημάτων κυμαίνεται από 5 έως 6% με την τιμή ενοικίασης του τμ να κυμαίνεται από 50 έως 60 ευρώ το τμ και ανάλογα με το σημείο του δρόμου, στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα.

Η τιμή πώλησης αγγίζει τα 10.000 ευρώ το τμ ενώ το κομμάτι - φιλέτο της Παραλίας είναι μεταξύ των δρόμων Καρόλου Ντηλ και Μορκεντάου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειονότητα των ιδιοκτητών καταστημάτων στην παραλιακή δύσκολα μπαίνουν στη διαδικασία πώλησής τους, καθώς κάποιοι εξ αυτών διαθέτουν και αλλά ακίνητα τα οποία προωθούν αρχικά για πώληση μέχρι να καταλήξουν, αν καταλήξουν σε αυτά.