Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια, ξένα funds κυνηγούν ευκαιρίες

Τετράστερο ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια Ισραηλινών - Απτόητη η μόδα των boutique hotel στη Θεσσαλονίκη - Στη «μέγγενη» ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας.

Στη… λεωφόρο των deals πορεύεται ο τουριστικός κλάδος της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια, ή αναζητούν νέους επενδυτές και νέες boutique, κατά κύριο λόγο, μονάδες ξεφυτρώνουν στην καρδιά της πόλης.
 
Ενδεικτική της κινητικότητας που επικρατεί στον ξενοδοχειακό χώρο της Θεσσαλονίκης είναι η έλευση ξένων funds, κυρίως ισραηλινών συμφερόντων, που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, είτε για να αναπτύξουν ξενοδοχεία για πρώτη φορά στην πόλη, είτε για να αγοράσουν υφιστάμενα και να τα λειτουργήσουν βάσει των δικών τους προδιαγραφών.
 
Χαρακτηριστική, της ελκυστικότητας της Θεσσαλονίκης, είναι η περίπτωση τετράστερου ξενοδοχείου, εκτός του κέντρου που φέρεται να πέρασε σε χέρια Ισραηλινών. Αυτές, μάλιστα, τις ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ολοκληρώνεται η συμφωνία. Την ίδια ώρα τα επενδυτικά σχήματα που σκανάρουν την πόλη, εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν απαξιωθεί και πνέουν τα λοίσθια.  Στο στόχαστρο τους βρίσκονται ξενοδοχεία κατά μήκος της οδού Εγνατία.
 
Σύμφωνα με εκπροσώπους της ξενοδοχειακής αγοράς, όσο η αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλονίκης θα αυξάνεται, ολοένα και περισσότερα επενδυτικά σχήματα θα επιδίδονται στο κυνήγι αναζήτησης ακινήτων για να τοποθετηθούν στην πόλη.
 
Έρχονται νέα ξενοδοχεία

Οι αυξητικές τάσεις των τουριστικών ροών και κυρίως η προσδοκία για την καθιέρωση της πόλης στον διεθνή τουριστικό χάρτη ως δημοφιλούς προορισμού αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων, κυρίως boutique, στην καρδιά της πόλης. Σε συνέχεια της προηγούμενης χρόνιας, την άνοιξη του 2019 πρεμιέρα αναμένεται να κάνουν το Βlue Bottle Suite, στη συμβολή των οδών Δραγούμη και Φιλίππου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το πεντάστερο boutique hotel «Όλυμπος-Νάουσα» από τη Grivalia και τον ξενοδοχειακό όμιλο Τορνιβούκα καθώς και για το επίσης πεντάστερο Olympion City Hotel της οικογένειας Αντώνη Δούδου στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη.

Στο μεταξύ, δυναμικά στον κλάδο του τουρισμού μπαίνει η Μηχανική Περιβάλλοντος ΑΕ, η οποία θα δημιουργήσει ξενοδοχείο στα ημιτελή οκταώροφα δίδυμα κτίρια της οδού Βασιλέως Ηρακλείου. Η εταιρεία που απέκτησε το άλλοτε ακίνητο της «Δομοτεχνικής», όταν εκπλειστηριάστηκε από τράπεζα, κατέληξε, βλέποντας την κινητικότητα που καταγράφεται για το τουριστικό προϊόν, στην απόφαση δημιουργίας ξενοδοχείου.

Η «Μηχανική Περιβάλλοντος βρίσκεται, ήδη σε επαφές με εταιρείες που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων.

Στο σφυρί ξενοδοχειακές μονάδες

Πάντως όπως όλα δείχνουν, ακόμη και για τη ναυαρχίδα της οικονομίας, τον τουρισμό, η όψη του νομίσματος είναι διπλή. Από τη μια η κινητικότητα για συμφωνίες και η δημιουργία νέων projects και από την άλλη ξενοδοχεια που βγαίνουν στο σφυρί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεοκλασικού ακινήτου που στέγαζε το Zaliki Boutique Hotel και βρίσκεται στο νούμερο 6, της ομώνυμης οδού, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πλήρως ανακαινισμένο, αποτέλεσε πόλο έλξης, λόγω και της θέσης του, για τους τουρίστες. Ωστόσο, το ενοίκιο αποδείχθηκε ασύμφορο για τον επιχειρηματία που το μίσθωσε, με αποτέλεσμα να το εγκαταλείψει.

Η Αlpha Bank, στα χέρια της οποίας είχε περάσει το ακίνητο πριν μερικά χρόνια, προχωρά, πλέον, στη διαδικασία πώλησης του ακινήτου, αναζητώντας τον επόμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του ακινήτου.

Όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, το πρόβλημα βιωσιμότητας συχνά, πέρα από τις δυσβάσταχτες οικονομικές πολιτικές, είναι και αποτέλεσμα υπερδανεισμού, με αποτέλεσμα ο ξενοδοχειακός κλάδος να αναδεικνύεται σε έναν από τους “πρωταγωνιστές” των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών του ερχόμενου εξαμήνου, αφού 24 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα πρόκειται να βγουν “στο σφυρί” έως τον ερχόμενο Ιούλιο.

“Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή”, τονίζει ο προεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος σχετικά με τα πωλητήρια ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα. “Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μη βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να αντέξουν κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες ανταγωνισμού, ειδικά όταν επικρατεί “σφαγή” στην τιμή του μαζικού τουριστικού πακέτου” τονίζει. Κάνει λόγο για “τοπίο πολλών ταχυτήτων, όπου μεταξύ άλλων σε αρκετές περιοχές η σεζόν δεν ξεπερνά τις 60 ημέρες”, αλλά και για περιπτώσεις υπερδανεισμού, κακής διαχείρισης και κόκκινων  δανείων που οδηγούν ακίνητα στο σφυρί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ η πολύ χαμηλή μέση δαπάνη των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, είναι αυτή που επηρεάζει το κέρδος πολλών ξενοδοχειακών μονάδων και τις κάνει να κινούνται στα όρια της βιωσιμότητας.