Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χωρίς επιφυλάξεις ο εμβολιασμός κατα της νέας γρίπης

Με προθυμία και χωρίς επιφυλάξεις φαίνεται ότι προσέρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα για εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης ο γενικός πληθυσμός.
Με προθυμία και χωρίς επιφυλάξεις φαίνεται ότι προσέρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα για εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης ο γενικός πληθυσμός. Όπως ανέφερε ο καθηγητής παθολογίας, λοιμωξιολόγος καθηγητής του ΑΠΘ Παύλος Νικολαϊδης, τα άτομα που πηγαίνουν να εμβολιαστούν δεν έχουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου, ενώ μετά από τους 150 εμβολιασμούς που έγιναν χθες στο ΑΧΕΠΑ δεν διαπιστώθηκε καμία παρενέργεια.

Όσον αφορά στις ομάδες πληθυσμού που εμβολιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, οι παρενέργειες ήταν ασήμαντες και αφορούσαν κυρίως τοπικές αντιδράσεις στο χέρι, πόνο, πρήξιμο 24ωρο με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, πονοκέφαλο, υπνηλία και αϋπνία.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ακόμη ότι οι νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι σαφείς και ότι τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, του ΙΚΑ και των νομαρχιών είναι υποχρεωμένα να εμβολιάζουν το γενικό πληθυσμό και τα παιδιά. «Επειδή αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων, δεν υπάρχει λόγος ο υγιής πληθυσμός να συνωστίζεται στα νοσοκομεία και γι΄αυτό θα πρέπει να πηγαίνει στα άλλα εμβολιαστικά κέντρα», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Παράλληλα ανέφερε ότι από 1200 άτομα που αποτελούν το προσωπικό του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είχαν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας το 65%, ενώ ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο είναι το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Εξάλλου ο παθολόγος -λοιμωξιολόγος επιμελητής Α΄ ΕΣΥ Παναγιώτης Κολλάρας, υπογράμμισε ότι αυξήθηκε κατά πολύ η προσέλευση των ασθενών που προσέρχονται στις εφημερίες του ΑΧΕΠΑ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι από τα 350 άτομα που πήγαν στο εν λόγω νοσοκομείο κατά την τελευταία εφημερία του τα 250 είχαν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συτήματος. Πρόσθεσε ακόμη ότι λόγω της γρίπης έχουν αυξηθεί τα περιστατικά πνευμονίας και σήμερα 6 από αυτά νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ και άλλα 6 σε θαλάμους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ