Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη το Καλλιτεχνικό Λύκειο στη Μενεμένη - Δρώμενα από τους μαθητές (φωτο)

Υπό κατάληψη τελεί από χθες το Καλλιτεχνικό Λύκειο «Δημήτρης Χορν» στη Μενεμένη - Τα αιτήματα των μαθητών

Μία κατάληψη με άρωμα... καλλιτεχνικό έχει ξεκινήσει από χθες σε σχολείο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το Καλλιτεχνικό Σχολείο «Δημήτρης Χορν» που βρίσκεται στη Μενεμένη. Οι μαθητές για να προσδώσουν ένα πιο εικαστικό χρώμα επέλεξαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης να διεξάγουν καλλιτεχνικά δρώμενα στο προαύλιο του σχολείου τραβώντας τα βλέμματα των περαστικών.

Περίπου 300 μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου αιτούνται την άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85, που, όπως λένε, εξισώνει τα πτυχία των Δραματικών Σχολών με τα απολυτήρια Λυκείου και έχει προκαλέσει την αντίδραση καλλιτεχνών ανά την επικράτεια, ζητούν να διοριστούν άμεσα καθηγητές ειδικοτήτων αλλά και να συστεγαστεί το Γυμνάσιο -το οποίο τώρα βρίσκεται στους Αμπελόκηπους- με το Λύκειο, το οποίο βρίσκεται στη Μενεμένη. Οι μαθητές αναφέρουν πως η κατάληψη θα συνεχιστεί ολόκληρη την εβδομάδα.

Ο μαθητής Α' Λυκείου, Γιάννης Σλιουπκίδης, που είναι μέλος του 15μελούς του Σχολείου, αναφέρει στη Voria.gr πως η κατάληψη γίνεται για να στηρίξουν τις Δραματικές Σχολές αλλά και να ικανοποιήσουν και αιτήματα που ταλανίζουν τη μαθητική κοινότητα. «Στις ειδικότητες υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις: Θέατρο, Χορός, Εικαστικά. Κάθε χρόνο, μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή ακόμα και αρχές Δεκεμβρίου, δεν διορίζονται οι καθηγητές των ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε πίσω στην ύλη στα πιο σημαντικά μαθήματα», σχολιάζει ο Γιάννης, λέγοντας πως αρκετοί είναι και οι καθηγητές που στέκονται στο πλευρό τους.

Παράλληλα, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη είναι το αίτημά τους για συστέγαση των δύο σχολείων. «Θέλουμε οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου να είναι κοντά, σε ένα ενιαίο κτήριο, να έρχονται σε επαφή και να δημιουργούνται οι απαραίτητοι δεσμοί», τόνισε.

Οι μαθητές προχωρούν και σε δρώμενα, τα οποία στήνονται στο προαύλιο. «Στην αυλή του σχολείου γίνονται πρόβες με σκοπό να παρουσιαστούν στο "Save Art", στην πλατεία Αριστοτέλους, το ερχόμενο Σάββατο στις 18:00». Το «Save Art» είναι μία διαμαρτυρία-δρώμενο που θέλει να αφήσει το στίγμα των καλλιτεχνών για να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Οι μαθητές πρόκειται να συμμετάσχουν και στη διαμαρτυρία που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη από το Συντονιστικό Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης.