Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ζέστη και βροχές έφεραν μέδουσες στον Θερμαϊκό (φωτο)

Ανησυχία και περιέργεια έχει δημιουργήσει η εμφάνιση μεδουσών στον Θερμαϊκό Κόλπο, κάτι που όμως θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο.

Κάτι παραπάνω από εμφανής είναι η παρουσία μεδουσών τα τελευταία 24ωρα στον Θερμαϊκό Κόλπο, προκαλώντας περιέργεια και ανησυχία σε περαστικούς στην Παλιά και τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ και καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας Χαρίτονας Χιντήρογλου, «πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που προκύπτει με την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο διάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα κοινό είδος μέδουσας που φέρει την ονομασία Aurelia Aurita, που λόγω των καιρικών μεταβολών παρουσίασε μια πρώιμη αναπαραγωγική συμπεριφορά.

Οι συγκεκριμένες μέδουσες έχουν μικρό βαθμό επικινδυνότητας, ωστόσο συνίσταται σε λουόμενους να την αποφεύγουν, καθώς ορισμένα είδη εκκρίνουν βλέννα που μπορεί να προκαλέσει κνησμό και ερεθισμό στο δέρμα.

Σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου το φαινόμενο θα λάβει τέλος εφόσον υπάρξουν άνεμοι που θα παρασύρουν τις μέδουσες στο ανοιχτό πέλαγος.

Πηγή φωτογραφιών: Calypso Goula/facebook