Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αλαλούμ στις μισθώσεις ακινήτων προκαλεί το ξέφρενο ράλι της ενέργειας

Μισθωτές ζητούν μειώσεις ενοικίων, καθυστερούν την καταβολή τους ή αναζητούν οικονομικότερη κατοικία - Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ανατροπές στις μισθώσεις ακινήτων φέρνει το ξέφρενο ράλι στην τιμή της ενέργειας καθώς δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές που μη μπορώντας να τα βγάλουν πέρα ζητούν μειώσεις στις τιμές των ενοικίων που καταβάλουν. Κάποιοι άλλοι μάλιστα μπαίνουν στη διαδικασία αναζήτησης νέας κατοικίας με χαμηλότερο ενοίκιο.

Όπως λένε γνώστες του real estate της Θεσσαλονίκης, μία από τις παράπλευρες απώλειες της γενικότερης ακρίβειας και κυρίως των συνεχών αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας είναι οι μισθώσεις ακινήτων. Η γκρίνια, η ανησυχία και προπάντων η αγωνία για την επόμενη ημέρα φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν με τους εκμισθωτές και τους μισθωτές να έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι και η εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στο 6,2%, τιμή που αποτελεί το απόλυτο ιστορικό υψηλό με νόμισμα το ευρώ, με τη δεύτερη υψηλότερη να καταγράφεται το 2010 όταν ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 5,2%.

Οδηγός για την τεράστια αυτή αύξηση είναι και αυτόν τον μήνα τα ενεργειακά προϊόντα, με το φυσικό αέριο να καταγράφει αύξηση 154,8%, το ηλεκτρικό ρεύμα 56,7%, το πετρέλαιο 36% και τα τρόφιμα να ακολουθούν κατά πόδας, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφουν άνοδο της τιμής τους πάνω από τον μέσο πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

Τι ζητούν οι μισθωτές

Η διαμορφωθείσα κατάσταση με το κερασάκι στην τούρτα την ακριβή ενέργεια έχει βάλει φωτιά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών με αποτέλεσμα πολλοί ενοικιαστές να αναζητούν νέα κατοικία, στις περιπτώσεις ειδικά που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων όπου διαμένουν δεν συναινούν για μείωση μισθώματος, προκειμένου να περιορίσουν τα μηνιαία οικογενειακά κόστη.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των ακινήτων επισημαίνουν πως δεδομένης της κατάστασης που δημιουργείται τους τελευταίους μήνες, με τις συνεχείς αναπροσαρμογές των τιμών προς τα πάνω, είναι δύσκολη η όποια μείωση μισθώματος.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι ενοικιαστές που μπαίνουν στο δίλημμα «να πληρώσω το ενοίκιο ή τον λογαριασμό του ρεύματος».

Όπως επισημαίνει ενοικιαστής, «δεν είναι δυνατόν να πληρώνω 400 ευρώ στο ενοίκιο και 400 ευρώ στο ρεύμα. Είναι αδύνατον να ανταπεξέλθω. Και όλα αυτά ενώ δεν χρησιμοποιώ ρεύμα για να ζεσταθώ, αλλά πετρέλαιο, το οποίο επίσης χρυσοπληρώνω…».

Εξίσου εκρηκτική είναι η κατάσταση και για τις εμπορικές μισθώσεις με αποκορύφωμα τα καταστήματα εστίασης. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, «στα ήδη συσσωρευμένα χρέη που έχουμε, έρχονται να προστεθούν τα φουσκωμένα τιμολόγια του ρεύματος. Όταν έχεις προχωρήσει σε διακανονισμό για έναν λογαριασμό των 2.000 ευρώ και ξαφνικά σου έρχεται ένας νέος, ο οποίος είναι στα 4.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τα ενοίκια και όλες τις υποχρεώσεις και τον σχεδόν ανύπαρκτο τζίρο, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσεις να επιβιώσεις επιχειρηματικά».

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά ακινήτων ως απόρροια της ανόδου της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αναμένεται να περιοριστεί παρά μόνο όταν η μείωση των τιμών γίνει αισθητή στην τσέπη των Θεσσαλονικέων, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον.